İçeriğe atla

Ubangi-Chari

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ubangi-Chari haritası (~1910)

Ubangi-Chari, Afrika kıtasında 1903 ile 1958 yılları arasında var olan Fransa'ya ait koloni bölgesi.

Bu isim özellikle 1894 yılından itibaren bugünkü Orta Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan belli bir bölgeye verilen bir addı. 1916 yılında I. Dünya Savaşı sonrasında o günkü Almanya sömürgesi olan Kamerun'un belli bir bölümünün de bu bölgeye dahil olması ile toprakları 1960 yılında bağımsızlığını kazanan Orta Afrika Cumhuriyeti ile bire bir örtüşen bir konuma gelmiş, bağımsızlığın neticesinde ortaya çıkan yeni ülke ismi ile bu isim haritalardan silinmiştir.

Bu bölgeye bu adın verilmesindeki etken bu bölgeyi çevreleyen Ubangi Nehri ve Chari Nehri olmuştur. Özellikle 1903 yılında, o dönem itibarıyla ticari bir önem taşımasa da, diğer sömürgeci devletlerin bu bölge üzerinde hak iddia etmemelerini sağlamak için Fransa tarafından oluşturulan sömürge yönetimi, bu bölgeyi önce başka bir sömürgesi olan Çad ile birleştirmiş daha sonra 1910 yılında oluşturulan Fransız Ekvatoral Afrikası sömürge topraklarının bir parçası haline getirmiştir.[1]

12 Nisan 1916 tarihinde yeniden ayrı bir bölge haline getirilen Ubangi-Chari, bu süreçte Çad Gölü civarında yer alan bölgelerini kaybetmiştir. 30 Haziran 1934 tarihinde yeniden FEA koloni bölgesinin bir parçası haline getirilen Ubangi-Chari, 1937'de Fransa'nın denizaşırı topraklarından biri olarak ilan edilmiştir.

II. Dünya Savaşı süresince Vichy Fransası'na bağlı kalan bölge, daha sonra Özgür Fransa'nın kontrolüne geçmiştir. 1 Aralık 1958 tarihinde Orta Afrika Cumhuriyeti adı ile özerkliğe kavuşan bölge, 13 Ağustos 1960 tarihinde yine aynı isim ile bağımsızlığını elde etmiştir.

  1. ^ "Orta Afrika Cumhuriyeti tarihi". 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]