İçeriğe atla

Sikroslu Likomedes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pompeo Batoni, 1745, tuval üzerine yağlıboya, Uffizi, Floransa "Akhilleus Lykomedes Mahkemesinde"

Yunan mitolojisinde, (Lycomedes, ya da Lycurgus olarak da bilinen), Truva Savaşı sırasında Euboea yakınlarındaki Sikros Adasında Dolopyalıların en önemli kralıydı .

Lykomedes, Deidameia dahil birden fazla kızın babasıdır ve Pyrrhus veya Neoptolemos'un büyükbabasıdır. Neoptolemos, Deidameia ve Akhilleus'un oğludur.

Lykomedes ve Akhilleus

[değiştir | kaynağı değiştir]
Akhilleus, Kral Lykomedes'in sarayında, bir Attika lahitinin paneli, yaklaşık. M.S. 240, Louvre

Thetis, oğlu Akhilleus'un Truva Savaşı'nda öleceğini bildiği için onun savaşa gitmesini engellemek ister. Thetis'in isteği üzerine Lykomedes, Akhilleus'u kendi kızlarının arasına kadın kılığında saklar. Ancak Lykomedes'in sarayında Akhilleus ve Deidamia ile ilişki yaşar ve bu da Neoptolemus'un (Pyrrhus) doğumuyla sonuçlanır.

Daha sonra Odysseus, saraya gelerek Akhilleus'un numarasını kurnazlıkla açığa çıkarır. Böylece Akhilleus, Truva Savaşı'na katılmak için yelken açar ve oğlunu bir daha göremez. Yıllar sonra, Akhilleus savaşta ölür ama Truva hala fethedilememiştir. Truva'nın fethedilmesi için kehanete göre, Neoptolemos'un gelmesi gerekmektedir. Neoptolemos, Truva Savaşı'na katılana kadar, büyükbabası Lykomedes'in yanında kalır.[1]

Lykomedes ve Theseus

[değiştir | kaynağı değiştir]

Plutarch, Lykomedes'in sürgüne gönderilip, Sykros Adası'na yerleşen Theseus'u bir uçurumdan aşağı iterek öldürdüğünü; çünkü ada halkının Theseus'u sevdiği için Theseus'un onu tahttan indireceğinden korktuğunu söyler. Bazıları cinayetin sebebinin, Lykomedes'in Theseus'un Scyros'taki haklarından vazgeçmemesi ya da Lykomedes'in Menestheus'un beğenisini kazanmak istediği şeklinde açıklar.[2][3][4]

  1. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3.13.8
  2. ^ Plutarch, Theseus 35.3
  3. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 1.17.6
  4. ^ Tzetzes on Lycophron, 1324