İçeriğe atla

Selanik Fermanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Selanik Fermanı (Cunctos populos olarak da bilinir), 27 Şubat 380'de I. Theodosius tarafından yayınlanan bir fermandır, buna göre İznik Hıristiyanlığını[not 1] Roma İmparatorluğu'nun devlet kilisesi olmuştur.[2][3][4] Arianizm gibi diğer Hristiyan inançlarını "aptal delilerin" sapkınlıkları olarak kınanmış ve bunların cezalandırılmasına izin verilmiştir.[5]

Bu ferman, Theodosius'un şehri imparatorluk ikametgâhı yapmak için sakinleştirmek istediği Konstantinopolis sakinlerine hitap ediyordu, giriş bölümünde Hristiyan Romalı bir hükümdarın dini ortodoksluk olarak neyi kabul ettiğinin net bir tanımını içeren ve "kafir" olarak nitelendirilen muhaliflere karşı baskının yolunu açan bilinen ilk laik yasayı oluşturmuştur. Selanik Fermanı daha sonra Theodosius Kanunları'nın XVI. Kitabına dahil edilmiş ve Roma İmparatorluğu'nun resmi Hristiyanlaşmasının kilometre taşı olmuştur.

  1. ^ Ferman, Katolik Ortodoksluğu kesin olarak Roma Devleti'nin yerleşik dini olarak tanıtan ilk fermandır. Bu, Arianizmin neden olduğu ve Birinci İznik Konsili (325) ve Birinci Konstantinopolis Konsili (381) tarafından ortodoks dogmanın tanımlarının yapılmasını talep eden, dördüncü yüzyılda Teslis hakkındaki dini tartışmanın sonunu işaret ediyor. Gerçek Teslis doktrininin kabulü, Devletin tanınmasının sınavıdır. Doğru inancın ölçütü olarak Roma Makamı'nın alıntılanması önemlidir; İskenderiye Patriği'nin adının Papa'nınkiyle parantez içine alınması, Mısır Makamı'nın özellikle İskenderiyeli Athanasius döneminde Teslis pozisyonunu cesurca savunmasından kaynaklanıyordu. Ferman'ın son cümlesi, İmparatorların ortodoksluğun hizmetinde fiziksel güç kullanmayı düşündüklerini gösteriyor; bu, böyle bir ayrılmanın kaydedilen ilk örneğidir.[1]
Özel
  1. ^ Church and State Through the Centuries Ed. Ehler and Morrall
  2. ^ World Encyclopaedia of Interfaith Studies: World religions. Jnanada Prakashan. 2009. 978-81-7139-280-3. In the most common sense, "mainstream" refers to Nicene Christianity, or rather the traditions which continue to claim adherence to the Nicene Creed.
  3. ^ Pahner p. 378
  4. ^ Ehler, Sidney Zdeneck; Morrall, John B (1967). Church and State Through the Centuries: A Collection of Historic Documents with Commentaries. s. 6-7. ISBN 978-0-8196-0189-6. 15 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. This Edict is the first which definitely introduces Catholic orthodoxy as the established religion of the Roman world. [...] Acknowledgment of the true doctrine of the Trinity is made the test of State recognition. 
  5. ^ "The Edict of Thessalonica | History Today". www.historytoday.com. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
Genel