İçeriğe atla

Otium

Vikipedi, özgür ansiklopedi
otium

Otium, Latince "barış" ya da "boş zaman" olarak çevirilebillir. Ancak daha geniş kullanımıyla "insanın kendi zamanını denetleyebilir olması"[1] ve "kendini gerçekleştirme"[2] gibi anlamlara gelmekte, yemek yeme, oynama, rahatlama, içselbakış ve akademik çabaları belirtmektedir. Bununla birlikte, bir kişinin belirli zaman dilimindeki hizmetini yerine getirmesinden sonraki emeklilik zamanını da belirtebilir (her türlü "iş" bunun karşıtı, negotium idi, yani "otium olmayan").

Latinler, canları istemediği hâlde, yaşamlarının geleceği için yapmak zorunda oldukları işlerden hoşlanmadıklarından zorunlu işlerden oluşmayan vakit ve uzama, hem toplumsal hem de içsel barış anlamına gelen (İngilizce'deki peace kelimesi gibi) otium adını vermişlerdi. Birçok kadim metin bize, o vakitlerde otium'un değerinin bilinerek yüceltildiğini gösterir. Zaten o nedenle de otium"un dışında kalanı kelimenin olumsuz hâliyle, "nec otium diye isimlendirmişlerdir. İngilizce, Fransızca vb. dillerden birini bilenler "negociant", "negociation" gibi sözcüklerinin anlamlarının ticaretle ya da her türlü tecimsel ilişkilerle, işlerle ilgili olduklarını bilirler.

Bu sözcüklerin nec otium'dan gelmiş olmasını bir tesadüf olarak görmemek gerekir. Ticaret de, o zaman için, mecburiyetten yapılan, aslında gönülden istenmeyen bir uğraştı. Horatius, zenginlik ve gücün asla otium'dan daha değerli olduğunu düşünmediğini anlatır.[3]

  1. ^ Beard, Mary (2018). Spqr Antik Roma Tarihi. Pegasus Yayıncılık. s. 441. ISBN 978-605-299-389-7. 7 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2024. Gerçek bir beyefendinin geçimini, doğal olarak haysiyetsiz ücretli emekle değil, mülklerinin geliriyle sağladığı, Roma ahlakçılığının bir klişesi haline gelmişti. Latince söz dağarcığı da bu fikri yakalıyor: İnsanlığın arzu edilen hali otium idi (genellikle çevrildiği gibi tam olarak "boş zaman" değil de insanın kendi zamanını denetleyebilir olması hali); her türlü "iş" bunun arzu edilmeyen karşıtı, negotium idi ("otium olmayan"). 
  2. ^ As described by Morris Silver, "Those Exotic Roman Elites: Behavior vs. Preferences," Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte 56:3 (2007), p. 350.
  3. ^ "Horace - Otium" (İngilizce). epicurus.net. 13 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi.