İçeriğe atla

Niten Ichiryū

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Niten Ichiryū okulu (二天一流 ・にてんいちりゅう), temel bir dövüş sanatı okulu ve Shinmen Musashi Fujiwara Genshin'in (bilinen adıyla Miyamoto Musashi 宮本武蔵) ömrünün son yıllarında Kumamoto'da son halini verdiği dövüş teknikleri.[1] Temel felsefesi Beş Çember Kitabı adlı eserde açıklanmaktadır. Nitenryū veya Musashi okulu gibi adlarla da anılmıştır.

Musashi Miyomoto'nun babası Murasai Shinmen (新免無二), jutte kullanımı, Nitōryū gibi dövüş sanatlarını içeren Tōriryū okuluna ait olmasına karşın, Musashi, bu okulun tekniklerini geliştirerek, adını Enmeiryū olarak değiştirmiştir. Ömrünün son yıllarında, o ana değin öğrettiği tek kılıçlı, çift kılıçlı, jutteli dövüş gibi çoğu stili bırakarak, sağ elde ōdachi (uzun kılıç), sol elde kodachi (kısa kılıç) kullanımına dayalı farklı bir çift kılıçlı tekniğin açıklamalarını bir araya getirerek, ideolojisini beş bölümden oluşan Beş Çember Kitabı’nda açıklamıştır. Beş Çember Kitabı ile birlikte Musashi'nin dövüş okulu için Nitōryū ve Niten Ichiryū adlarının kullanıldığı, en sonunda Niten Ichiryū'da karar kılındığı düşünülmektedir. İleriki zamanlarda Nitenryū veya Musashi okulu adları da kullanılmıştır. 

Niten Ichiryū, Musashi'nin vefatından sonra Musashi'nin son yıllarında çırağı olan Hosokawa ailesinin baş vasalı Matsui Yoriyuki (松井寄之) gibi figürler yerine, Beş Çember Kitabı’nın miras bırakıldığı Terao Magonojō Masanobu (寺尾孫之允勝信) ile hasta yatağındaki Musashi'ye bakan kardeşi Terao Motomenosuke Nobuyuki'nin (寺尾求馬助信行) etrafında örgütlenmiştir.  

Terao Magonojō'nun (寺尾孫之允), Beş Çember Kitabı’nı miras alan Urakami Jūbe, Shijinzō Saeimon, Yamamoto Gensuke, Makishima Jinsuke, Inōe Kakube, Nakayama Heiemon, Tsutsumisawa Heiei başta olmak üzere birçok çırağının olduğu belirtilmektedir. Baş vasal Matsui Naoyuki ile Yamana Juzaemon'un da en iyi öğrencileri olduğu yazılmıştır.  

Terao Motomenosuke'nin dördüncü oğlu Nobumori (信盛), Musashi'nin yeniden doğuşu olduğunu rivayet ettirecek denli yeteneğe sahip olup, babası Motomenosuke tarafından Musashi'nin veliahtı ilan edilmiş; Nobumori'ye Shinmen (新免) soyadını miras aldığı Shinmen Bensuke Nobumori (新免弁助信盛) adı verilmiştir. Nobumori, günümüze değin nesilden nesile aktarılan antrenman sisteminin en son halini geliştirmiştir. Ancak, Nobumori herhangi bir veliaht belirtemeyerek aniden vefat ettiğinden, Magonojō'nun üçüncü oğlu  Terao Tōji Gendaka (寺尾藤次玄高) ve Tōji'nin oğlu Shikata Hanbei Yukitate'nin (志方半兵衛之経) çizgisi ile Nobumori'den Beş Çember Kitabı mirasını alan Murakami Hirauchi Masao (村上平内正雄) 'nin çizgisi ayrılmıştır.  

Murakami Hirauchi Masao'nun çizgisi, Masao'nun oğulları Murakami Hirauchi Masakatsu (村上平内正勝) ile Hachirōemon Masayuki (八郎右衛門正之) tarafından ayrı ayrı devam ettirilmiş, Terao Magonojō'nun çıraklarının çizgisi de güç kazanarak gelişmiştir. Buna karşılık, Terao Tōji'nin oğlu Shikata Hanbe Yukitate (志方半兵衛之経) Niten Ichiryū Sōdenki adlı eserinde, Bensuke Nobumori'den (弁助信盛) sonra sadece kendisinden devam eden miras çizgisinin meşru olduğunu iddia etmiştir. Aynı zamanda, Murakami Masakatsu (村上正勝) ve kardeşi Masayuki'den (正之) sonra mirası devralan Noda Ikkei Tanenobu (野田一渓種信), Terao Tōji'nin çıraklarından sonra da öğretilmeye devam edilen, aralarında teknik farklılıklar doğan Shikata ve Murakami okullarının her ikisinin de öğretilerinden yola çıkarak, orijinal usta Musashi'nin gerçek Niten Ichiryū'sunu araştırıp, yeni bir okul başlatmıştır.   [2]

Dahası, Terao Magonojō'nun çıraklarının çizgisinde Hosokawa ailesinin dışında Niten Ichiryū'yu devam ettiren başka kişiler de vardır.  Özellikle, Shijinzō Saeimon (柴任三左衛門), Fukuoka Beyliği'ndeki Kuroda ailesinin vasalı olan Yoshida Tarōemon'a (吉田太郎右衛門 ) teknikleri aktarmış, asıl çırak grubundan Tachibana Minehara'nın (立花峯均) Musashi'nin biyografisini yazdığı Hyōhō Taisō Bushū Genshinkō Denrai gibi eserler sayesinde Fukuoka'da bile Niten Ichiryū büyük bir hevesle çalışılmıştır. 

Kumamoto'ya göre, Niten Ichiryū, Shinmen Nobumori hattını devam ettiren dört okula (Shikata çizgisi ve Murakami Tōji ile Masayuki çizgisi, Murakami ailesinden ayrılan Noda çizgisi) ilaveten, Terao Motomenosuke'nin altıncı oğlu Terao Motomūmasuke'nin (寺尾郷右衛門勝行) kurduğu Yōshinryū Jūjutsu okulunun Santō ailesiyle birlikte beş okulda devam ettirilmiş; bu beşinci okul Tokyo dışındaki beyliklerde resmen tanınmış ve Bakumatsu dönemine kadar öğretilmiştir. 

Alakalı Başlıklar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2016.