Kent mobilyası
Kent mobilyası, sokaklarda ve yollarda çeşitli amaçlarla bulunan nesneler ve ekipman parçaları için kullanılan genel bir terimdir. Banklar, posta kutuları, telefon kulübeleri, sokak lambaları, trafik ışıkları, trafik işaretleri, otobüs durakları, tramvay durakları, taksi durakları, umumi tuvaletler, çeşmeler, su kanalları, anıtlar, halka açık heykeller ve atık kapları kent mobilyalarının çeşitli örnekleridir. Mobilyaların tasarımı ve yerleşiminde estetik, görsel kimlik, işlev, yaya hareketliliği ve yol güvenliğini dikkate alınmalıdır. Akıllı şehirlerin ortaya çıkmasıyla akıllı durak, akıllı bank, akıllı piknik masası, akıllı kamelya ve akıllı kameriye gibi bir takım gelişmiş ve modern kent mobilyaları piyasaya sürülmüştür.
Genel bilgiler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Sokak adı tabelaları özellikle ziyaretçilere, postacılara ve acil servislere fayda sağlayan yabancı kişiler için sokakları belirtir. Ayrıca sokağın bulunduğu ilçe de yine aynı tabela üzerinde yer alabilir.
- Banklar genellikle parklarda ve sokaklarda insanların dinlenmesi için yer alır. Zaman zaman çeşitli bank tasarımlarında kullanılan koçaklar, insanların bankların üzerinde uyumamasını ve istenmeyen yakın teması engellemek amaçlı konmaktadır.
- Atık kapları insanların yerlere çöp atmaması amacıyla çeşitli yerlere yerleştirilmektedir.
- Posta kutuları dünya genelinde birçok ülkede insanların mektuplaşması için kullanılmaktadır.
- Telefon kulübeleri insanların ankesörlü telefonlarla görüşme yapabilmeleri için yapılmıştır.
- Trafik lambaları ve işaretleri sürücülerin ve yayaların belli bir düzene uymalarını sağlamak amacıyla yerleştirilmektedir.
- Umumi tuvaletler insanların tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri için ücretli veya ücretsiz olarak hizmete sunulmuştur.
- Yangın muslukları itfaiyelerin olay yerinde su ihtiyacını karşılamak amacıyla sokaklarda bulunmaktadır.
- Reklam panoları açık veya kapalı alanlarda reklam yapılması için kullanılmaktadır.
- Satış makineleri insanların gıda, gazete gibi ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla çeşitli yerlerde bulunmaktadır.
Yerel kültürlerdeki yeri
[değiştir | kaynağı değiştir]Sokak mobilyaları, lehçeler ve ulusal olaylar kadar pek çok ulusun kimliklerinin bir parçası haline gelmiştir. Öyle ki, kişi genellikle bulunduğu konumu kent mobilyalarından tanıyabilir; bunun ünlü örnekleri şunları içerir:
- Birleşik Krallık - Kırmızı telefon kulübeleri[1]
- Amerika Birleşik Devletleri - Kişiye özel posta kutuları
- Fransa (Paris) - Sokak lambaları ve metro girişleri.
Tarihi kent mobilyaları
[değiştir | kaynağı değiştir]Kent mobilyalarının çoğu yararlı nitelikte olduğundan, yetkililer genellikle bunları güncel tutar ve düzenli olarak değiştirirler. Bu nedenle, eski, modası geçmiş ve işlevsel olmayan kent mobilyaları nadiren görülebilir ve birçok insan için özel bir hayranlık uyandırabilir ve nostaljiye ilham verebilir.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Coltman, Richard. "The Telephone Box | Story". www.the-telephone-box.co.uk (İngilizce). 19 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021.