İçeriğe atla

Kara haç (sembol)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bundeswehr'in ulusal amblemi

Kara Haç, Prusya ve Alman silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmış ve eskiden Töton Şövalyeleri tarafından bir tarikat amblemi olarak kullanılan ulusal bir semboldür.

Töton Şövalyeleri, 1190'daki oluşumundan itibaren, onları diğer renklerdeki haçlar ile sembolize olan diğer Askeri oluşumlardan ayırmak ve ayırt etmek için beyaz zemin üzerine siyah bir haç kullanılmıştır. Haçın anlamı, Mesih'in çarmıhına kadar uzanır ve tarikatın Hristiyanlık karakterinde olduğunu göstermektir.

Alman İmparatorluğu'nun savaş bayrakları.

1813'teki Alman Kurtuluş Savaşının başında, beyaz zemin üzerine siyah haç, Prusya tarafından bir savaş dekorasyonu ve sembolü olarak kabul edildi. O andan itibaren Prusya savaş bayrağının bir parçası haline geldi. Kral III. Friedrich Wilhelm tarafından yapılan bir teklifin ardından hem bir savaş ödülü hem de bir ulusal sembol haline geldi. Savaş ödülü olarak verilen madalya demirden yapıldığı için "Demir Haç" adını aldı.

Başlarda Kuzey Almanya Konfederasyonu'nun Prusyalı olmayan askerlere savaş ödülü olarak verilmesinin ardından, 1871'de Alman İmparatorluğu ve İmparatorluk Donanması'nın kurulmasıyla birlikte savaş bayrağında Demir Haç yer almaya başladı. 1916'dan 1918'e kadar basitleştirilmiş haliyle "çizgi haç" olarak kullanıldı. Daha sonra, hem Reichswehr hem de Wehrmacht, sembolü çeşitli biçimlerinde ulusal bir amblem olarak benimsedi.

Ulusal bir amblem olarak kara haç

[değiştir | kaynağı değiştir]

Haç kullanımı sırasında kullanım yerine ve amacına bağlı olarak, tasarımı defalarca değiştirildi.

Reichsmarine'de ve Birinci Dünya Savaşı'nda hava kuvvetleri uçaklarının üzerinde demir haç, beyaz bir arka planda bir haç olarak yapıldı. Bu form hava kuvvetlerinin uçaklarında 1916 yılına kadar kullanıldı. Bu şekil o zamandan beri Donanma bayraklarında kaldı.

İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında, Alman tankları tanımlama işareti olarak her tarafta beyaz bir haç taşıdı. Bununla birlikte, Polonya'ya yapılan saldırı sırasında, bu göze çarpan işaretlerin karşı taraftaki tanksavar savunması tarafından bir nişan yardımcısı olarak kullanıldığı fark edildi. Bu sorunu gidermek için, Polonya'ya yapılan saldırının ardından beyaz haç yerine siyah bir haç yerleştirildi.[1]

Balkenkreuz

Balkenkreuz (Tr: "Düz haç, Çizgi haç"), 1916 civarında Alman Reich'ına ait hava kuvvetleri ve tank birlikleri tarafından kullanıldı. Haçın iç kenarlarında kenarlıklı, beyaz veya siyah renkli basit bir haçtı. Wehrmacht'ta, haçın bu şekli, sadece kenarlık boyanarak iç boya olmadan da kullanıldı.

  1. ^ Adolf Schlicht, John R. Angolia: Die deutsche Wehrmacht. Uniformierung und Ausrüstung. 1933–1945. Cilt 1: Das Heer. 4. Auflage. Motorbuch-Verlag, Stuttgart 2000, ISBN 3-613-01390-8, s. 581.