İçeriğe atla

Hippalus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hippalus, Erythreaen Denizi Periplus'u tarafından Kızıldeniz'den Hindistan'a Hint Okyanusu üzerinden geçişi keşfeden ilk kişi olarak gösterilir

Hippalus (Eski Yunanca: Ἵππαλος), olasılıkla 1. yüzyılda yaşamış bir Yunan denizci ve tüccar. Kimi zaman Yunan kaşif Kizikoslu Eudoxus'un gemisinin kaptanı olduğu tahmin edilir.

Muson kullanımı

[değiştir | kaynağı değiştir]

MS 1. yüzyıla tarihlenen Erythraean Denizi Periplus'unun yazarı, Hippalus'un deniz şemasını ve Hint kıyısı boyunca ticaret limanlarının doğru konumunu çizerek Kızıldeniz'den Hint Okyanusu yoluyla Tamilakam'a doğrudan giden rotayı keşfettiğini belirtti. Yaşlı Pliny, Hippalus'un rotayı değil, Hippalus (güneybatı muson rüzgarı) olarak da adlandırılan muson rüzgarını keşfettiğini iddia etti. Çoğu tarihçi, doğrudan rotayı kullanmak için muson rüzgarları hakkında bilgi sahibi olmanın gerekli olduğunu belirterek raporları uzlaştırmaya çalıştı, ancak tarihçi André Tchernia, Pliny'nin rüzgar ve denizci arasındaki bağlantısının ortak telaffuza dayandığını açıklıyor: Helenistik çağda Rüzgarın adı Hypalus olarak yazılıyordu, ancak Roma döneminde Hippalus yazımı kullanılmaya başlandı. Rüzgar Helenistik zamanlarda zaten biliniyordu ve daha önce Himyarlar (Güney Arap Samileri) ve Hintli denizciler tarafından Hint Okyanusu'nu geçmek için kullanılmıştı.

Hippalus'un keşfinin önemini anlamak için, ondan önceki Yunan coğrafyacıların Hint kıyılarının batıdan doğuya uzandığını düşündüklerini bilmemiz gerekir. Hippalus muhtemelen Hindistan'ın batı kıyısının kuzey-güney yönünü fark eden ilk (Batı'da) kişiydi. Yalnızca bu içgörüye sahip biri, Umman Denizi'ni geçmenin, kıyı şeridini takip etmektense Güney Hindistan'a daha hızlı bir yol olabileceğini düşünebilir.

Hippalus'un doğrudan yolunun kullanılması, MÖ 1. yüzyıldan beri Roma ve Bizans Mısırı ile Hindistan arasındaki ticari ilişkilerin refahına büyük katkıda bulundu. Berenice gibi Kızıldeniz limanlarından büyük gemiler Umman Denizi'ni geçerek Malabar kıyılarına ve Muziris limanına, bugünkü Kerala ve Tamil Nadu'daki Pandyas, Cholas ve Cheras'ın Tamil krallıklarına ulaştı.

1935'te Ay'daki bir kratere denizcinin adı verildi.[1]

Hippalus aynı zamanda L. Sprague de Camp'in Eudoxus hakkındaki 1969 tarihli romanı Altın Rüzgar'da da öne çıkan bir karakterdir. Tamil romanı Veera Yuga Nayagan Vel Paari'de de ondan bahsediliyor.

  1. ^ "Gazetteer of Planetary Nomenclature". usgs.gov. International Astronomical Union. 9 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2024. 
  • Federico De Romanis and André Tchernia, Crossings: Early Mediterranean Contacts with India (New Delhi 1997)