İçeriğe atla

Güney Kasai

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güney Kasai
État minier du Sud-Kasaï
Güney Kasai Maden Devleti
14 Haziran 1960
-30 Aralık 1961
Güney Kasai bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Güney Kasai'nin Kongo içerisindek konumu
Güney Kasai'nin Kongo içerisindek konumu
BaşkentBakwanga
Yaygın dil(ler)Fransızca
HükûmetMonarşi
Kral 
• 1960-1961
Albert Kalonji
Tarihçe 
• Kuruluşu
14 Haziran 1960
• Bağımsızlık
14 Haziran 1960
• Yıkılış
30 Aralık 1961
• Dağılışı
30 Aralık 1961
Para birimiKongo frangı
Öncüller
Ardıllar
Belçika Kongosu
Kongo Demokratik Cumhuriyeti

Güney Kasai ya da resmi adı ile Güney Kasai Maden Devleti, 1960 yılından 1961 yılına kadar bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan ve uluslararası alanda bağımsızlığı kabul görmeyen devlet.

Belçika Kongosu içerisinde bir bölge konumunda olan ve ismini Kasai nehrinden alan Güney Kasai, içerisindeki etnik topluluklar arasında başlayan gerginliklere ilaveten merkezi hükûmet ile olan sorunların da eklenmesi ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Belçika'dan bağımsızlığını kazandığı 30 Haziran 1960 tarihinden önce 14 Haziran 1960 tarihinde Baluba etnik grubuna mensup Albert Kalonji Güney Kasai bölgesinin güneyinde Özerk Güney Kasai 'nin kurulduğunu ilan etmiş ve ülkenin başkanlık görevini üstlenmiştir. Ülkenin Güney Kasai Maden Devleti adı ile tam bağımsızlığı 8 Ağustos 1960 tarihinde yayınlanan ikinci bir deklarasyon ile teyit edilmiştir. Ülkenin başkenti Bakwanga olarak belirlenen Güney Kasai'de halk 12 Nisan 1961 tarihinde Albert Kalonji'nin babasını kral olarak ilan etmiş, ancak babası da bu görevinden hemen oğlu lehine geri çekilmiştir. Bu tarihten itibaren ülkeyi Mulopwe (Kral) unvanı ile yöneten ve kendine Mulopwe Albert I Kalonji adını veren Kalonji, 16 Temmuz 1961 tarihinde bu yönetim şeklini reddederek adını Mulopwe unvanı kalmak kaydıyla Albert I Kalonji Ditunga olarak değiştirmiştir.

Ayrılıkçı bağımsızlık bildirisinin ardından merkezi hükûmet ile yaşanan savaşta, Belçika'nın desteğini alan Güney Kasai, bölgede yer alan Belçikalı işletmeciler ile Belçika ordusunun katkıları ile mücadele etmiştir. Merkezi hükûmet orduları her ne kadar 25/26 Ağustos 1960 tarihinde başkent Bakwanga'yı ele geçirmiş olsalar da, disiplinsiz ilerlemeleri nedeniyle başarıya ulaşamamışlardır. 1961 yılının sonbahar aylarında BM barış gücünün de katkıları ile yeniden başarılar elde etmeye başlayan merkezi hükûmet orduları 30 Aralık 1960 tarihinde tüm bölge üzerinde hakimiyet kurarak devletin varlığına son vermiştir. Bu yıkılıştan bir ay sonra yeniden ayrılıkçı bir hareket gerçekleştirilmeye çalışılsa da hemen bastırılmıştır. Ülkenin kralı Albert Kalonji bu süreçte yakalansa da 7 Eylül 1962 tarihinde kaçmayı başarmıştır.

Güney Kasai'nin kapitülasyonu ile sonuçlanan olay sonrası bölge, merkezi hükûmet tarafından Batı Kasai ve Doğu Kasai olarak iki ayrı bölgeye ayrılmış ve böylece ayrılıkçı hareketlerin önüne geçilmesi planlanmıştır.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]