İçeriğe atla

Foday Sankoh

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Foday Saybana Sankoh (d. 17 Ekim 1937, Masang Mayoso, Tonkolili District, Sierra Leone - ö. 29 Temmuz 2003, Freetown, Sierra Leone), Sierra Leone İç Savaşı'nda 1991 yılında başlayan 2002 yılında biten, 11 yıl süren ve Sierra Leone isyancı grup Devrimci Birleşik Cephesi'nin (RUF) kurucusu ve lideriyidi. Yaklaşık 50.000 kişi savaş sırasında öldürüldü ve 500.000 kişi komşu ülkelerde yerlerinden edildi.

Sankoh Magburaka'da, Tonkolili İlçesi'nde ilköğretim ve ortaöğretim okuluna gitti ve 1956 yılında Sierra Leone ordusuna katıldı. Nijerya ve İngiltere'de eğitim aldı. 1971 yılında, daha sonra Sierra Leone ordusunda onbaşı oldu orduda bir isyana katıldığı için Freetown'da Pademba Road Cezaevi'nde yedi yıl hapis yattı. Serbest bırakılması üzerine ülkenin güneyinde bir seyyar fotoğrafçı olarak çalıştı.

23 Mart 1991 günü, Foday Sankoh tarafından yönetilen ve Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor tarafından desteklenen RUF, Sierra Leone'un elmas zengini Doğu ilindeki Kailahun İlçesi'nde yer alan köylerde ilk saldırıları başlattı. RUF, kitle tecavüz gibi iç savaş sırasında vahşi uygulamalarla ünlü oldu. Mart 1997'de, Sankoh ev hapsinde tutuklu olarak kaldı ama daha sonra Nijerya'ya kaçtı. 1999 yılında Sankoh'un serbest bırakılmasına kadar bu zaman içinde Sam Bockarie RUF askeri operasyonlar başı olarak görevini yaptı. 10 yıllık savaş sırasında Sankoh, Abidjan Barış Anlaşması ve Lomé Barış Anlaşmasını 1999 yılında imzaladı. 2000 yılında Sankoh tutuklandı. Tutuklanmasından sonra Sierra Leone'da büyük kutlamalar yapıldı. Sankoh BM destekli mahkemenin yargı yetkisiyle İngilizlere teslim edildi. Foday Sankoh'a çocuk asker kullanımı dahil çeşitli savaş suçları, köleleştirme, tecavüz ve cinsel kölelik gibi insanlığa karşı da suç duyurusunda bulunuldu.

Sankoh yargılanmayı beklerken bir felç'ten kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle öldü.

Siyasi görevi
Önce gelen:
Albert Joe Demby
Sierra Leone Başkan Yardımcısı
1999-2000
Sonra gelen:
Albert Joe Demby

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]