İçeriğe atla

Bat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bat
Bat

Bat, Mısır mitolojisinde inek kulakları ve boynuzları olan bir insan yüzü veya bir kadın olarak tasvir edilen bir inek tanrıçasıdır. Bat'a yapılan ibadetlerin kanıtları, eski Mısır'daki dini uygulamaların en eski kayıtlarından alınmıştır. Orta Krallık zamanına gelindiğinde, Aşağı Mısır ve Yukarı Mısır'ın birleşmesinden sonra, kimliği ve nitelikleri, benzer bir tanrıça olan tanrıça Hathor'un[1] içinde yer aldı. Bat'ın imgeleri, eski Mısır tarihi boyunca, dini uygulamalarla ilişkili kalan kutsal bir enstrüman olan sistrum üzerinde devam etti.

Bat ibadeti, eski Mısır'daki en eski zamanlara dayanır ve kökenleri Geç Paleolitik sığır yetiştirme kültürlerinde olabilir.

Bat sıfatı, dişil son eki 't' ile ba kelimesiyle bağlantılı olabilir. Bir kişinin bası kabaca kişinin kişiliğine veya yayılmasına eşittir ve genellikle 'ruh' olarak çevrilir.

Bat ve bazı tanrılar

Eski Mısır kültüründe tasvirler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bat'ın resim veya heykelde açıkça tasvir edilmesi nadir olmasına rağmen, bazı önemli eserler (Narmer Paletinin üst kısımları gibi) tanrıçanın sığır biçiminde tasvirlerini içerir. Diğer durumlarda, yıldızlarla çevrili göksel bir sığır yaratırken veya bir kadın olarak resmedildi. Daha yaygın olarak Bat, tılsımlar üzerinde insan yüzü ile tasvir edildi.

Bat bazı Narmer paletlerinin üzerinde

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Wilkinson, Richard H. The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt, p.172 Thames & Hudson. 2003. 0-500-05120-8

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]