Çıkarımsal istatistik
Görünüm
ÇıkarımsaI istatistik veya çıkarımsal sayımlama, veri analizi yoluyla verinin ait olduğu dağılımın özelliklerini anlama süreçlerini kapsar.[1] Çıkarımsal istatistik bir anakütlenin özellikleri hakkında çıkarımlar yapar: bu hipotez testleri ve anakütle paramatrelerinin tahminlerini içerir.[2] Anakütle verisinin gözlenen veri kümesinden daha büyük olduğu varsayılır; diğer bir deyişle, gözlenen verilerin daha büyük bir anakütleden alınmış örneklem olduğu varsayılır.[3]
Çıkarımsal istatistiğin aksine betimleyici istatistik ana kütle hakkında çıkarım yapmaya çalışmaz. Betimleyici istatistik sadece gözlenen verilerin özellikleri ile ilgilenir ve eldeki verinin daha geniş bir anakütleden geldiğini varsaymaz.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ O' Hagan, Anthony (2013). The Oxford handbook of applied Bayesian analysis. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0198703174.
- ^ Racine, Jeffrey (2014). The Oxford handbook of applied nonparametric and semiparametric econometrics and statistics. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0199857944.
- ^ Çıkarımsal İstatistik. Necmi Gürsakal. Dora Yayınları. 2009.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]İstatistik ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |