İçeriğe atla

Kompot

Vikipedi, özgür ansiklopedi
14.21, 24 Mayıs 2024 tarihinde SpdyBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 32890749 numaralı sürüm (Kaynakça: Bot: kaynak ve şablon dz. (hata bildir))
Kompot
BölgesiAvrupa; öncelikle Slav ülkeleri
Türütatlı
Servis şekliSoğuk, sıcak veya oda sıcaklığı
Ana malzemelerMeyve, şeker şurubu, baharatlar

Kompot, geleneğe ve mevsime bağlı olarak sıcak veya soğuk servis edilebilen Slav kökenli, alkolsüz tatlı bir içecektir. Kurutulmuş meyve ile yapılanına hoşaf, Slav ülkelerde taze meyve ile yapılanına komposto veya kompot denir. Çilek, kayısı, şeftali, elma, ravent, bektaşi üzümü veya ekşi vişne gibi meyvelerin, genellikle ilave tatlandırıcılar olarak şeker veya kuru üzüm ile birlikte, bol miktarda su pişirilmesiyle elde edilir.[1][2] Bazen vanilya veya tarçın gibi farklı baharatlar ek bir lezzet için, özellikle de kışın genellikle sıcak servis edildiğinde kışın eklenir.

Kompot, Orta, Doğu, Güneydoğu ve Kuzey Avrupa’da, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna, Rusya, Polonya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Litvanya, Letonya, Finlandiya gibi birçok ülkenin mutfak kültürünün bir parçasıdır.[3] Estonya, Macaristan, İran, Slovenya, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovakya, Moldova, Kazakistan, Tacikistan, Doğu Almanya, Avusturya ve Romanya gibi ülkelerde kompot olarak bilinir. Kompot (Makedon, Bulgarca, Rusça, Sırpça, Boşnakça ve Ukraynaca "компот") Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde kış mevsiminde meyvenin korunmasında yaygın olarak kullanılan bir yöntemdi. 1885'te Lucyna Ćwierczakiewiczowa, reçetenin meyvesini koruduğunu ve taze göründüğünü tarif ettiği bir tarif kitabına yazdı.[4] Kompot 1970'lerde hala popülerdi. Özbekistan ve Kırgızistan gibi birçok Orta Asya ülkesinde ve ayrıca Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Slovakya, Romanya ve Bulgaristan, Belarus, Ukrayna ve Rusya gibi diğer Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde hala popülerdir. Polonya tarif kitabı Kuchnia Polska'da düzinelerce tarif bulunabilir.[5]

Kompot tüketimi 1980'lerden bu yana azalmaktadır. Orta ve Doğu Avrupa’nın birçok ülkesinde rasyonun sona ermesi ile kompot, meyve suyu, alkolsüz içecekler ve maden suyu ile desteklenmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2019. 
  2. ^ https://www.pastemagazine.com/articles/2016/12/kompot-is-the-holiday-drink-you-never-knew-you-nee.html[ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2019. 

Ayrıca bakınız