Prag Kalesi (Çekçe: Pražský hrad), Çekya'nın başkenti Prag’da yer alan bir kaledir. Bohemya ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu kralları ve Çekoslovakya ve Çekya devlet başkanları bu mekanda ofisler bulundurmuşlardır.

Prague Castle
Pražský hrad
Prag Kalesi
Harita
Genel bilgiler
Mimari tarzBarok, Maniyerizm
KonumPrag, Çekya
Koordinatlar50°05′K 14°24′D / 50.083°K 14.400°D / 50.083; 14.400
Mevcut kullananPetr Pavel
(2023–günümüz)
Başlama870
Yenileme1485
Ölçüler
Diğer ölçüler570 metre (1.870 ft) uzunluk x 130 metre (430 ft) genişlik
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Matthias Arras, Peter Parler
Resmî site
Prag Kalesi
Prag Kalesi, 1870'li yıllarda

Dünya’nın en büyük kalelerinden birisi olan Prag Kalesi, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en büyük antik kalesidir. 570 metre uzunluğunda ve 130 metre genişliğindedir.

Tarihçe

değiştir

Kalenin ilk kısımlarının kurulması 9. yüzyıla (870) kadar gitmektedir. İlk inşa edilen kısmı kilise binasıdır. Georgios Bazilikası ve Vitus Bazilikası 10. yüzyılda inşa edilmiştir. Bohemya döneminde bir manastır Georgios Bazilikası’nın yanına eklenmiştir.

Romanesk mimari tarzındaki bir saray da 12. yüzyılda eklenmiş, 14. yüzyılda da saray Gotik tarz ile yeniden inşa edilmiş, kalede de güçlendirme çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca Vitus Bazilikası’na ait rotunda ve Bazilika kısımlarının inşaatı ancak altı yüzyıl sonra tamamlanabilmiştir. Bohemya Savaşları ve onu takip eden dönemde, 1485 yılına kadar, kale kullanılmamıştır. 1485 yılında Kral Ladislaus II Jagello kaleyi yeniden inşa ettirmeye başlamıştır. Benedikt Rejt tarafından tasarlanan oldukça geniş Vladislav Holü, kraliyet sarayına bu dönemde eklenmiştir. 1541 yılında çıkan büyük bir yangın sonucunda kalenin büyük bir kısmı harap olmuştur.

Habsburg döneminde Rönesans stilindeki bazı yeni yapılar eklenmiştir. Kral Ferdinand I eşi için, Belvedere yazlık sarayını inşa ettirmiştir. Kral Rudolph II bu mekanı düzenli olarak kullanmıştır. 1600’lü yıllardan itibaren meydana gelen savaşlar ve halk ayaklanmaları sonucunda kale hasar görmüştür. Mesela 1648 yılında sarayı yağmalayan İsveçliler II. Rudolph’a ait koleksiyonu da yanlarında götürmüşlerdir. Saray en son yeniden inşaatı 18. yüzyılın ikinci yarısında görmüştür. Meşhur Altın Yol da kalenin iç kısmında yer almaktadır.

„Geyik Hendek“ kalenin kuzey duvarlarını sarar. İmparator Rudolf II zamanında kurulmuştur. Henderin dibinde bir çayır ve yanında ayı lar, iki kilitli sözde Gotik portallı yapay bir mağara ve küçük bir taş çeşme si vardır. 1920'lerde ayı aryası Ayı'nın aryası tarafından bırakılmıştı. 1920'lerde ve 1930'lerde, Tomáš Garrigue Masaryk ayılar için kuruldu (oyuncak ayılar Míša ve Ríša), o Rusya'dan lejyoner hediye ile aldı,[1] 1950'lerde sona erdi. Yıl. Evin karşısında Ponocny (gece adamı) bir kumtaşı heykeli, Franta Úprka, Dağ Taş Okulu (içinde Hořice) öğrencilerinden 75 YR bir hediye bir çalışma duruyor. Çek Partisi'nin sevgili başkanının doğum gününde. Çek Cumhuriyeti'nden Çekoslovak Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı) T. G. Masaryk'e, kaidede belirtildiği gibi. Başlangıçta, bir kumtaşı temeli ve çim büyük bir daire vardı bir çayır, ortasında durdu.

1918 yılında bu kale yeni kurulan Çekoslovakya Cumhuriyeti’nin devlet başkanlığı sarayı olmuştur. Kraliyet Sarayı ve bahçeler Slovenyalı mimar Joze Plecnik tarafından restore edilmeye başlanmış, 1936 yılından itibaren bu görevi Pavel Janak üstlenmiştir.

II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Çekoslovakya’yı işgal etmesinin ardından bu kale işgal kuvvetleri komutanı Reinhard Heydrich’in idare merkezi olmuş; işgalin sona ermesinden sonra Soğuk Savaş boyunca komünist hükûmetin idare ofisleri olarak kullanılmıştır. Çekoslovakya'nın dağılmasından sonra bu kale Çekya'nın Devlet Başkanlığı Sarayı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Kaynakça

değiştir
  1. ^ PRECLÍK, Vratislav. Masaryk a legie (Masaryk and legions), váz. Kniha book, 219 pages, first issue vydalo nakladatelství libri Paris Karviná, Žižkova 2379 (734 01 Karviná-Mizerov, Czech Republic) ve spolupráci s Masarykovým demokratickým hnutím (In Association with the Masaryk Democratic Movement, Prague), 2019, ISBN 978-80-87173-47-3, pp. 78-79