Ligne claire
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Şubat 2017) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Ligne claire (temiz çizgi), Tenten'i yaratan kişi olarak bilinen Belçikalı çizer Hergé'nin öncülüğünü yaptığı bir tarz. İsim, Fransızcada "temiz çizgi" anlamına gelir. Gölgelendirme veya belirli objeleri öne çıkarmak için yapılan çini yerine her biri aynı kalınlık ve önemde olan temiz ve kesin çizgilerin kullanıldığı bir çizim tarzıdır (Bu yüzden bazen bu tarza "çizgilerin demokrasisi" de denir). Bu tarzda güçlü renkler ve karikatürize edilmiş karakterlerin arkasına genellikle gerçekçi arka planlar çizilir. Gölgeler pek az görülür ve sayfadaki panellerden her birinde tüm öğeler temiz siyah hatlarla çizilir. Temiz çizgi terimi 1977'de Joost Swarte tarafından bulunmuştur.
Herge sanat hayatına 1920'li ve 30'lu yılların Amerikan çizgi roman çizerlerinden esinlenerek çok daha rahat, kaba bir tarzda başladı. Ancak II. Dünya Savaşı'ndan sonra çizim tekniği ligne claire'e dönüştü. Hergé için bu stil sadece çizimle alakalı değildi, aynı zamanda hikâyeyi de etkiliyordu; konu açık ve basit olmalıydı.
"Brüksel Okulu" üyelerinden -bir kısmı Tenten dergisi için de çalışan- çoğu çizer bu tarzı kullandı, özellikle Edgar Pierre Jacobs, Bob de Moor, Roger Leloup ve Jacques Martin (çizer).
Ligne claire 1950'lerde çok başarılı olsa da 60'larda etkisi azalmaya başladı; yeni çizerler bu tekniği eski moda olarak görüyordu.
1970'lerin sonlarında Joost Swarte ve Theo van den Boogaard gibi Hollanda yeraltı çizgi romanları sayesinde üne kavuşmuş Hollandalı sanatçılar ve Fransız sanatçı Jacques Tardi sayesinde tekrar beğeni kazandı.
1980'lerin sonunda Yves Chaland, Ted Benoit, Serge Clerc ve Floc'h Ligne claire stilini Fransa'da tekrar ortaya çıkardılar.
Ligne claire'in günümüzdeki kullanımı genellikle ironik amaçlarladır. Örneğin, van den Boogaard karakterlerinin ahlaksızlığı ile ilgili bir çatışmayı göstererek amacıyla basit, temiz bir çizim yapmaktaydı. Tardi ise Adéle Blanc-sec dizisinde hikâyenin her zaman böldüğü nostaljik bir hava yaratmak için bu tekniği kullanırdı. Yakın zamanda temiz çizgi kullanan bir diğer sanatçı ise Hollanda'nın Endonezya'yı işgali hakkındaki Rampokan dizisini yaratan Hollandalı Peter van Dongen'dir.
Ligne claire sadece Franko-Belçika çizgi romanları'na özel bir şey değildir. İngiliz Martin Handford ve Amerikalı Geoff Darrow gibi isimler de bu tekniği kullanmıştır.