Εγγραφή

Ιστολόγιο

17 Μαρ 2009

Σταματάει η ροή του οικοΤόπου

Παρατήρησα το Σαββατοκύριακο που πέρασε μια αισθητική αλλαγή στη ροή του οικοΤόπου: οι σειρές με τους τίτλους των συμβάντων απέχουν περισσότερο απ' ότι παλαιότερα. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα παρέμβασης και τροποποίησης του κώδικα αυτού του εργαλείου (δεν επιτρέπονται πια uploads στο googlepages), το γεγονός αυτό ήταν περίεργο.

Λίγο προσεκτικότερη ανάλυση έφερε στην επιφάνεια την πραγματική αιτία: Η Google, θέλοντας να συλλέξει πληροφορίες κίνησης για τα αρχεία που εξυπηρετούνται από την υπηρεσία της googlepages που αντικαθίσταται, φαίνεται ότι άρχισε να εισάγει δικό της κώδικα, ο οποίος στέλνεται από το domain

http://res1.blogblog.com/

και έχει URL όπως το παρακάτω:
http://res1.blogblog.com/tracker/4885978358550257714-8580558779545791088.gif?l=eco-topos.blogspot.com

Ο ξένος κώδικας εισάγει μία εικόνα gif με διαστάσεις 1x1 px στη σελίδα των όσων χρησιμοποιούν την 'ειδική' ροή του οικοΤόπου και το αποτέλεσμα είναι εμφανές στις σελίδες που την φιλοξενούν. Και ναι μεν είμαστε συνηθισμένοι στην παρακολούθηση, αλλά η εισαγωγή ξένου κώδικα σε javascript άλλου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη οδηγεί αναγκαστικά στην παύση της λειτουργίας της 'ειδικής' ροής του οικοΤόπου με τη σημερινή της μορφή, αφού ούτε ο κώδικάς που βρίσκεται στο Googlepages μπορεί πια να αλλάξει (μπορεί μόνον να σβηστεί), ούτε και φαίνεται να υπάρχει τρόπος να εμποδιστεί η εισαγωγή του ξένου κώδικα μαζί με τη ροή.

Σχετικό μήνυμα έχει ήδη σταλεί σε όσους χρησιμοποιούν την ειδική ροή του οικοΤόπου. Η ροή θα μείνει "ζωντανή" για λίγες ημέρες ακόμα ώστε να κάνουν τις παρατηρήσεις τους όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα.

Ο οικοΤόπος θα παραμείνει σε λειτουργία. Η ροή Atom ή RSS του οικοΤόπου δεν επηρεάζεται από τα παραπάνω.

12 Μαρ 2009

Οι καιροί αλλάζουν

...και μαζί τους και οι ευκολίες μας. Αν και τεχνικά στη φύση τους, τα παρακάτω δείχνουν σε έναν βαθμό τα κακά της εξάρτησης από τις δωρεάν προσφορές τρίτων. Η, όπως λένε και αυτοί που ξέρουν: There Ain't No Such Thing As A Free Lunch


No such thing as a free lunch, από το Flickr
Ένας από τους λόγους που χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα της Google για τα datablog και τα εργαλεία του Τήλαφου ήταν η ύπαρξη της υπηρεσίας Google Page Creator. Η υπηρεσία αυτή προσέφερε έναν απλό τρόπο για να δημιουργήσει κανείς στατικές ιστοσελίδες και μαζί και 100ΜΒ αποθηκευτικού χώρου και bandwidth για τη λειτουργία τους.

Εδώ και κάποιον καιρό η Google ανακοίνωσε ότι σταματάει την υπηρεσία αυτή για νέες σελίδες. Σε αντικατάστασή της προσφέρει την υπηρεσία Google Sites, η οποία φαίνεται εκ πρώτης όψεως εξ ίσου απλή στη λειτουργία, και με τον ίδιο αποθηκευτικό χώρο των 100ΜΒ.

Υπάρχει όμως μια διαφορά. Στην υπηρεσία Google Page Creator ένας σύνδεσμος ήταν της μορφής:

http://tilaphos.googlepages.com/map.html?geo=38,24&type=G_SATELLITE_MAP

Η μορφή αυτή URL επιτρέπει τον προσδιορισμό παραμέτρων του τύπου:

?geo=38,24&type=G_SATELLITE_MAP
στις οποίες στηρίζεται και η λειτουργικότητα των εργαλείων του Τήλαφου. Η νέα μορφή των συνδέσμων είναι περίπου:

http://3262719050089218952-a-1802744773732722657-s-sites.googlegroups.com/site/tilaphos/Home/configure.png?attredirects=0&auth=ANoY7co5nIQSZjQM232qlo2YwDfPEtdbmtOcBQ51VgLGUcVYMcMwsoXl3hLHwJj-UigWgeQlo3rUuxVKlaYFoi1w6Rra_3d_SF-K0ZYYhQYo0Wq4IXGHcHvFvG8xv0jKceNQoVv6JtQf5jj3fKrB_7n-3fkAaVVbGPC6-k9J0VRZqEH7MWvX5OYYJTjyBtIWdqoRVeoWkfuLI1FVKPM3Vd7geRf8gvWAWg%3D%3D

δηλ. ένα μεγάλο μέρος του URL (το οποίο έχει περιορισμό στο μήκος) είναι ήδη κατειλημμένο από την πληροφορία ενός (ακόμα) ID που κατά τα φαινόμενα απαιτείται να συμπίπτει με το ID της σελίδας, κάτι όμως που κάνει αδύνατη τη χρήση των δεδομένων από άλλη ιστοσελίδα. Το γεγονός αυτό κάνει την νέα υπηρεσία Google Sites μη συμβατή με τα εργαλεία που έχει δημιουργήσει ο Τήλαφος, και τα οποία αξιοποιούνται και στα datablog. Η υπηρεσία Google Page Creator, την οποία χρησιμοποιούν σήμερα τα εργαλεία του Τήλαφου, έχει ήδη σταματήσει να επιτρέπει το ανέβασμα νέων δεδομένων.

Λύση υπάρχει (εκτός Google) και θα εφαρμοστεί σύντομα.

4 Μαρ 2009

(Αντι - Παρο) Ναξία

Αντι-Παρο-Ναξία σε υπόβαθρο CORINE

Η σελίδα του Δήμου της Νάξου φιλοξενεί στη δεξιά στήλη έναν ηλεκτρονικό χάρτη του νησιού φτιαγμένο πάνω σε μια εικόνα από τον δορυφόρο IKONOS. Στην εικόνα αυτή έχουν προστεθεί πάνω από 300 σημεία ενδιαφέροντος (οικισμοί, παραλίες, αρχαιολογικοί τόποι, εκκλησίες) με φωτογραφίες για κάθε σημείο.

Ο Γιάννης Σέρβος, ένας από τους δημιουργούς του χάρτη, έστειλε το αρχείο με τα δεδομένα των σημείων στον Τήλαφο. Τα επεξεργασμένα αρχεία σε μορφή csv και shp (σε προβολή GGRS87 και WGS84) υπάρχουν στο project GREGIS και διατίθενται ανοιχτά για χρήση από τον καθένα (public domain). Στα αρχεία περιλαμβάνονται και οι σύνδεσμοι στις φωτογραφίες για κάθε σημείο.

Όπως λένε οι κατασκευαστές του χάρτη:

Η Δορυφορική εικόνα της Νάξου προβάλει μέσω γεωγραφικής απεικόνισης, την πολιτισμική κληρονομιά της Νάξου. Βοηθάει στον προσανατολισμό των επισκεπτών και των πολιτών του νησιού, ώστε να γνωρίσουν από κοντά ή απο την οθόνη του υπολογιστή, όλα τα σημεία ενδιαφέροντος.

Η καταχώρηση της πληροφορίας και η υποστήριξη του γεωγραφικού συστήματος γίνεται από το τμήμα πληροφορικής του Δήμου Νάξου. Στην χαρτογράφηση των σημείων βοήθησε ο φυσιολάτρης Μανώλης Σαντοριναίος δίνοντας φωτογραφικό υλικό των βυζαντινών μνημείων του νησιού.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τμήμα Πληροφορικής Δήμου Νάξου
Tηλ:     2285360115
e-mail : naxos στο 1442.syzefxis.gov.gr
Σέρβος Ιωάννης Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων ΤΕ
Σιδερής Γεώργιος Τεχνολόγος Πληροφορικής ΤΕ 

Αξιοσημείωτο: Ο ιστότοπος του Δήμου της Νάξου ΔΕΝ έχει στην πρώτη σελίδα λόγια και φωτογραφίες του δημάρχου (συνηθισμένη αντίληψη στην αυτοδιοίκηση για την έννοια "Κοινωνία της Πληροφορίας") αλλά ένα απόσπασμα του θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλη.

23 Φεβ 2009

GREGIS: Release 1.0

gregis_corine_el

Η πρώτη έκδοση της βάσης δεδομένων-χάρτη CORINE με τις καλύψεις/χρήσεις γης για την Ελλάδα στην πλήρη της και τοπολογικά διορθωμένη μορφή (από τον Νίκο Αλεξανδρή) είναι διαθέσιμη για κατέβασμα, στο αποθετήριο ανοιχτών γεωγραφικών δεδομένων gregis στο BerliOS.

Περιλαμβάνει τα αρχεία:

    corine_hellas.zip                        94.4 MB
    corine_hellas_coastline.zip              3.1 MB
    corine_hellas_urban_plus_waterbodies.zip 3.5 MB
    corine_levels_labels_en_el_grassrgb.csv  10 kB
    clc_colors_qgis_layer_style.qml          25 kB
    corine_grass-gis_el.pdf                  2.9 MB
 
Διαβάστε τις σημειώσεις της έκδοσης αυτής. Οι χάρτες είναι σε μορφή shp συμπιεσμένοι σε zip.

Ο Τήλαφος ευχαριστεί τους Κωνσταντίνο Παπασπύρου, από το www.topografoi.com και Θόδωρο Καρούνο από την ΕΕΛΛΑΚ για την προσφορά τους να φιλοξενήσουν τα αρχεία της CORINE. Με την επιλογή του BerliOS και τη δημιουργία του project gregis λύνεται ταυτόχρονα το θέμα της φιλοξενίας και το πρόβλημα της συντήρησης και παρακολούθησης της εξέλιξης των αρχείων.

21 Φεβ 2009

GREGIS: Repository for Greek GIS data

Το να βρεθεί χώρος για να αναρτηθεί το επεξεργασμένο αρχείο CORINE για την Ελλάδα (89ΜΒ), του Νίκου Αλεξανδρή, αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Έτσι, η προσπάθεια να καλυφθεί αυτή η ανάγκη φαίνεται να είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, που ίσως αποδειχτεί χρήσιμο σε όσους ασχολούνται με το θέμα.

BerliOSΕφαρμόζοντας την αρχή του ανοιχτού λογισμικού ξύσου μόνος σου, δημιουργήσαμε ένα νέο project ανοιχτού λογισμικού στο BerliOS για την αποθήκευση του χάρτη και του Οδηγού για την Αναπαραγωγή του χάρτη CORINE με το GRASS-GIS και την ανάπτυξη συνεργασιών για την συγκέντρωση ανοιχτών γεωγραφικών δεδομένων για την Ελλάδα.

GitΤο αποθετήριο για ελληνικά γεωγραφικά δεδομένα, ή αλλιώς gregis χρησιμοποιεί το σύστημα ελέγχου εκδόσεων (Version Control System) Git που δημιούργησε ο Linus Torvalds, δημιουργός και του λειτουργικού συστήματος Linux. Στο αποθετήριο θα αποθηκευθούν σε μορφή αρχείου shp και οι χάρτες που δημιουργήθηκαν από τον Τήλαφο-αναδασωτέα.

Οι σχετικές διευθύνσεις είναι:

Σύντομα θα ανέβουν όλα τα αρχεία για το CORINE, σε μια πρώτη πλήρη διανομή.

17 Φεβ 2009

Ελεύθερα γεωγραφικά δεδομένα: ένας οδηγός GIS και ο χάρτης CORINE για ολόκληρη την Ελλάδα


Για να αλλάξουν κάποια πράγματα στη ζωή, πρέπει να ισχύουν τουλάχιστον τρεις προϋποθέσεις:
  • Να μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον όπως το θέλουμε
  • Να είναι οι στόχοι εφικτοί από φυσική άποψη
  • Να υπάρχουν κάποιοι που να έχουν τη γνώση και τη διάθεση να αφιερώσουν τον χρόνο για να κάνουν την αρχή και να δώσουν τη φλόγα και σε άλλους
Στην τρίτη και δυσκολότερη προϋπόθεση, το κίνημα του ανοιχτού λογισμικού έχει από καιρό δώσει την απάντηση. Scratch your own personal itch ή αλλιώς, ξύσου μόνος σου. Το καλό στην ιστορία του ανοιχτού λογισμικού είναι ότι μια προσωπική ανάγκη που βρίσκει λύση ωφελεί όλους τους υπόλοιπους που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό υλοποιούνται αλλαγές που μπορεί παλιότερα να φαίνονταν άπιαστα όνειρα.

Το να λύνεις το πρόβλημά σου και να δίνεις τη λύση και σε άλλους είναι μεταδοτικό. Είναι επίσης η αρχή του "ηγείσθαι δια του παραδείγματος", το αντίδοτο στην κουτοπονηριά και τη μιζέρια που πάει να βγάλει απ' τη μύγα ξύγκι (με το απαξιωτικό στην Ελλάδα ζούμε), ή των μεγάλων, αλλά κενών πράξεων, λόγων.

Το αίτημα για ελεύθερα δημόσια γεωγραφικά δεδομένα για την Ελλάδα ζητάει ικανοποίηση εδώ και χρόνια, αλλά η πολιτεία αδιαφορεί. Η υποχρέωση όμως της ελληνικής πολιτείας να συνδράμει στην καταγραφή των χρήσεων γης για ευρωπαϊκά προγράμματα την ανάγκασε να διαθέσει γεωγραφικά δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (European Environmental Agency - EEA). Η πολιτική του ΕΟΠ είναι να διαθέτει τον πανευρωπαϊκό χάρτη CORINE, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, δωρεάν. Ο υπεύθυνος ελληνικός οργανισμός ΟΚΧΕ όμως δεν διαθέτει αυτά τα δεδομένα δωρεάν, αλλά πακέτο μαζί με ψηφιακούς χάρτες στην τιμή των 7350€, ενώ δεν κάνει καμμία αναφορά, ούτε δίνει κάποιο σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του ΕΟΠ ο οποίος διαθέτει δωρεάν το χάρτη CORINE.

Ο οδηγός για την Αναπαραγωγή του χάρτη CORINE για ολόκληρη την Ελλάδα με το GRASS-GIS είναι μια δουλειά ανοιχτού λογισμικού από το Νίκο Αλεξανδρή. Συνοδεύεται από ένα μεγάλο αρχείο με ολόκληρο το (τοπολογικά διορθωμένο) αρχείο CORINE για την Ελλάδα με τις χρήσεις γης και την ακτογραμμή σε ανυσματική μορφή ακρίβειας 20μ σε μορφή αρχείου shp και μέγεθος περίπου 89MB. Ο Νίκος εξασφάλισε με αλληλογραφία1, 2, 3, 4, 5 την άδεια του ΕΟΠ για την ελεύθερη δημοσίευση των δεδομένων, με την προϋπόθεση της παρακάτω αναφοράς:
EEA grants free access to all its data/applications 
  provided that the user agrees:

· to acknowledge the source as follows: Copyright EEA, Copenhagen, 2007
· to display a link to the EEA web site http://www.eea.europa.eu
· not to use the data/applications for commercial purposes unless the Agency 
  has expressly granted the right to do so

Για την ώρα, αναζητείται εξυπηρετητής που να φιλοξενήσει το επεξεργασμένο αρχείο CORINE των 89MB για την Ελλάδα, και αναμένεται η απάντηση από το OSGeo Geodata Committee για την πιθανή φιλοξενία. Έτσι, προς το παρόν, μαζί με τον οδηγό διατίθεται, αντί για το μεγάλο αρχείο των 89ΜΒ, ένα απόσπασμα με τα επίπεδα των αστικών περιοχών της Ελλάδας και την ακτογραμμή, με μέγεθος περίπου 6.2ΜΒ συμπιεσμένο σε μορφή zip.
Χάρτης CORINE για την Ελλάδα
Τα αρχεία shp είναι ελεύθερα για χρήση, με αναφορά στην προέλευσή τους από τον ΕΟΠ και τον οδηγό του Νίκου Αλεξανδρή.
_____________________________________________
1http://lists.osgeo.org/pipermail/geodata/2009-January/000801.html
2http://lists.osgeo.org/pipermail/geodata/2009-January/000807.html
3http://lists.osgeo.org/pipermail/geodata/2009-February/000811.html
4http://lists.osgeo.org/pipermail/geodata/2009-February/000812.html
5http://lists.osgeo.org/pipermail/geodata/2009-February/000813.html

16 Φεβ 2009

Social Media και Επικοινωνία

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη ημερίδα με θέμα «Social Media και Επικοινωνία». Την ημερίδα διοργανώνει το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων και στοιχεία από έρευνα που έκανε το ινστιτούτο για το αντικείμενο.

Ο Τήλαφος θα συμμετάσχει με σύντομη παρέμβαση με θέμα "Κοινωνικά Μέσα και συλλογή δημόσιων δεδομένων".

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας και περισσότερες λεπτομέρειες στο blog της διοργάνωσης.