Hoppa till innehållet

Portal:Natur

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

PORTAL:NATUR

Natur kan syfta på den levande, materiella världen i stort, men särskilt den av människan (väsentligen) opåverkade miljön i form av växter, djur, landformer o.s.v. Med natur avses även inre egenskaper som bestämmer beteende och ändamål i någon eller något ("sakens natur"). Det är ett begrepp som har tolkats och definierats sedan antiken i olika sammanhang, och har genomgått flera betydelseförskjutningar och därmed blivit mångtydigt och ideologiskt laddat. Svenska språket har lånat in det latinska ordet natura vars betydelse har att göra med födelse. Natur är med en klassisk definition allt som inte människan kan skapa, i motsats till kultur och senare artificiell, alternativt det som är fött eller medfött i motsats till det som är skapat av människan.

Utvald artikel
Litet kluster av flodpärlmusslor. Flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) är ett fridlyst sötvattenlevande blötdjur som tillhör klassen musslor (Bivalvia). Pärlmusslan har sin främsta utbredning i norra Europa där den lever i rinnande, kalkfattiga och klara vatten. Den kan leva på bottnar av sand, grus eller sten. Musslan har ett mörkbrunt till svart njurformat och kraftigt skal, som hos äldre musslor ofta har en erodering eller ”buckla” på ena sidan. Flodpärlmusslan har gått starkt tillbaka och är idag utrotningshotad. Stora populationer hittas endast i Kanada, nordvästra Ryssland och i nordöstra Skandinavien.

Flodpärlmusslan är ett av de ryggradslösa djur som blir allra äldst. Individer kan leva i över 100 år och den äldsta funna musslan var 256 år gammal. De lever helt eller delvis nedgrävda på botten av vattendragen och andas genom att dra in vatten genom rör, vars ändar mynnar i öppningen mellan skalen, in till sina gälar. Under inandningen följer små organiska partiklar med vattnet, vilket är musslans föda.

Utvald bild

Vanlig agam eller eldhuvudagam (Agama agama) i Lake Nakuru National Park i Kenya.
Visste du att...
Utvalda artiklar

 Utmärkta artiklar (35 st)

Albertosaurus sarcophagusArchaeopteryxBlåmesFjäder (biologi)FjällGransångareGråsparvGröngölingGuldsiskaHussvalaKakapoKejsarpingvinKirurgfiskarKoltrastKomodovaranKorpLadusvalaMellanspettPrimaterRåkaRödloRödstjärtad korpkakaduaSpetsstjärtad duvaSkataSkräntärnaStareStormfåglarStrandskataSömn hos djurTaltrastTornseglareTretåig hackspettTrädkrypareTvättbjörnVärldsarv

 Bra artiklar (27 st)

Amazonas regnskogDNAFlodpärlmusslaGabonhuggormIgelkottJordbävningJättepandaKaktusarKlippduvaKnölvalLunnefågelMyskoxePudelRingduvaRussells huggormRådjurRätvalarRödögd bladgrodaSillgrisslaStormsvalaSvamparSvartbjörnTongariro nationalparkTropisk cyklonValarVindavkylningÖronsälar

Kvalitetsbilder på Commons

Featured pictures

Djur: AmfibierDäggdjurFiskarFåglarLeddjurReptilerÖvriga djur
Växter: VäxterBlommor
Natur: LandskapNaturfenomen

Quality images

Djur: AmfibierBlötdjurDäggdjur - i fångenskapDäggdjur - tamaDäggdjur - vildaFiskarFåglarNässeldjurReptilerTagghudingar
Växter: BlommorFrukter, bär, frön m.m.LavarLövverk m.m.SvamparTräd
Natur: LandskapNaturfenomenSoluppgångar och -nedgångar

  Kategorier
  Djur
  Växter
  Övriga organismer
  Ekologi
  Geovetenskap
  Jordens historia
  Portaler och projekt

Relaterade portaler:

Relaterade projekt: