Hoppa till innehållet

Mate

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om drycken mate. För växten, se Mate (växt). För andra betydelser, se Mate (olika betydelser).
Mate
Yerba mate.
FärgLjusgul - mörkgul
HuvudingredienserBlad från växten yerba mate
Övrig information
UrsprungArgentina, Paraguay, Uruguay
Den traditionella kalebassen och bombillan.
Traditionell bombilla som används för mate och tereré.

Mate (spanska: [ˈmate], portugisiska: [ˈmatʃi]), är en koffeinhaltig, uppiggande dryck, framställd av växten yerba mate (Ilex paraguariensis). som är mycket populär i Paraguay, Uruguay, Argentina, östra Bolivia, Södra Brasilien och vissa delar av Chile.[1] Drycken är även känd som yerba mate, chimarrão (portugisiska: [ʃimɐˈʁɐ̃w̃]), cimarrón (spanska: [simaˈron]), paraguayte och tereré.

Genom hemvändande syriska migranter från Sydamerika har drycken även kommit att spridas i Mellanöstern, framförallt till Syrien och Libanon.[2] De senaste åren har mate blivit populärt i många andra länder.

Drycken upptäcktes av indianer och upptogs sedan av de européer som kom till området. Smaken påminner om vanligt te. Traditionellt dricks mate från en kalebass genom ett sugrör som kallas för bombilla. Vanliga märken i Sverige är bland annat uruguayanska Canarias samt argentinska Cruz de Malta och Taragüí. Indianstammarna i Río de la Plata kallade yerba mate för Caa-Matí, ört-kalebass. Mate kunde drickas innan jakt, vid ritualer och som vardagsdryck.

Under den spanska kolonialtiden blev mate en av de dominerande kulturgrödorna. Även om plantage har blivit vanligare plockas fortfarande en del av skörden från vildväxande plantor.

Det absolut vanligaste sättet att dricka mate är som varm infusion gjord på bladen (dvs bladen drar i varmt vatten på samma sätt som till exempel vanligt te). Mate återfinns även i viss sorts läsk och i ett antal energidrycker.

Som infusion

[redigera | redigera wikitext]
Traditionell Tererékopp, en sk. guampa.

Vanligen fylls kalebassen med mateblad och sedan med en mindre mängd vatten. Efter att det dragit någon minut dricks den heta drycken upp. Nytt hett vatten kan sedan fyllas på. I Paraguay och angränsande delar av norra Argentina dricks även mate kall och kallas då tereré. Tereré kan drickas med kallt vatten eller med fruktjuice.

Mate kan lagas till på samma sätt som te. Sådan mate kallas för mate cocido.

När honung eller socker blandas i kallas resultatet för mate dulce (söt mate). Mate utan sötning kallas mate amargo (bitter mate).

För att suga upp drycken används en bombilla. En bombilla är ett sugrör av silver, ben eller trä med flera mindre hål längst ner för att hindra bladen från att sugas upp.

Som läsk och energidryck

[redigera | redigera wikitext]

Kuba tillverkades ursprungligen läskedrycken Materva med innehåll av importerad yerba mate från Sydamerika. Varumärket ägs nu av ett amerikanskt företag med tillverkning i Miami.

I Tyskland finns energidrycken Club-Mate som blivit populär bland ungdomar.

Social funktion

[redigera | redigera wikitext]

I Rio de la Plata-området brukar man flera gånger i veckan träffas för att dricka mate. I kallt väder serveras drycken varm och i varmt väder brukar det kokheta vattnet bytas ut mot lemonad, med undantag i Uruguay. Barn brukar även hälla i mjölk och honung i drycken för att göra drycken mer behaglig.

På samma sätt som européer brukar träffas vid ett café för att ta sig en kopp kaffe brukar man träffas, flera gånger i veckan i Argentina och Uruguay. Det är en social aktivitet där man träffas och berättar om sina dagliga händelser, drar några skämt och pratar om gårdagens fotbollsmatch. Det som är så ritualistiskt med denna sociala aktivitet är att det finns olika regler. Oftast brukar en ta med sig kokhett vatten där personen senare förbereder drycken och tar de första klunkarna för att sedan skicka drycken vidare. Det anses inte enbart vara en god dryck utan är även ett sätt att visa tillhörighet, att man delar något gemensamt och att man gör det tillsammans. Skillnaden mellan hur man dricker i Uruguay och Argentina är att man oftast i Uruguay har med sig kokhett vatten i en termos medan man i Argentina har det i en vattenkokare. Detta är anledningarna till att många uruguayaner gärna dricker sin mate utomhus, vid offentliga platser medan argentinarna stannar hemma där de kan behålla sin vattenkokare varm.

De sydamerikanska urinvånarna använde mate som en stimulerande dryck. Den stimulerande effekten kommer från xantin-derivat. Mate innehåller tre olika xantin-derivat: koffein, teobromin och teofyllin.

Mate innehåller en hög halt xantin-derivat, men jämfört med kaffe och te en mindre proportion av koffein. Istället innehåller mate mer teofyllin och teobromin.[3][4][5]

Teofyllin vidgar luftrören och underlättar syresättningen. Teobromin stimulerar hjärtat och verkar svagt muskelavslappnande och urindrivande.[6][7]

Många som har svårt att dricka kaffe kan dricka mate utan problem. Den stimulerande effekten av mate erhålls av den höga halten av teofyllin och teobromin mer kroppslig.[förklaring behövs]

Då teobromin, till skillnad från koffein, har svårt att passera blod-hjärnbarriären så saknar teobromin koffeinets uppiggande och centralstimulerande egenskaper.[7][8]

Mate som naturmedel

[redigera | redigera wikitext]

I Tyskland är mate godkänd som naturmedel mot mental och fysisk trötthet. I Frankrike är mate godkänd för behandling av brist på energi och för viktnedgång.

Uttal och stavning

[redigera | redigera wikitext]

På spanska stavas ordet mate [spanska] och uttalas ungefär som den svenska vardagsbeteckningen på ämnet matematik, matte [svenska], fast med långt a i första stavelsen, "maaate". På engelska brukar man ange akut accent på e för att undvika att ordet uttalas som det engelska ordet för "kompis" – mate [engelska], men det bör undvikas på svenska för att inte leda till fel uttal.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 28 juli 2015.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 26 juni 2015.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, 30 juni 2015.
  1. ^ Olle G. Olsson. ”Mate”. Nationalencyklopedin. Bokförlaget Bra böcker AB, Höganäs. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/mate. Läst 5 augusti 2015. 
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 29 december 2010. https://web.archive.org/web/20101229073350/http://www.luxner.com/cgi-bin/view_article.cgi?articleID=268. Läst 7 juni 2010. 
  3. ^ Dellacassa, Cesio et al (november 2007). (på spanska)Publikationer för Departamento de Farmacognosia, Facultad de Química (Universidad de la República, Uruguay): sid. 2007:1-15. 
  4. ^ ”Activities of a Specific Chemical Query” (på engelska). Ars-grin.gov. Arkiverad från originalet den 23 september 2015. https://web.archive.org/web/20150923173910/http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/chemical.pl?CAFFEINE. Läst 5 augusti 2015. 
  5. ^ Vázquez, A.; Moyna, P. (1986). ”Studies on mate drinking” (på engelska). Journal of Ethnopharmacology 18 (3): sid. 267–72. doi:10.1016/0378-8741(86)90005-x. PMID 3821141. 
  6. ^ William Marias Malisoff (1943) (på engelska). Dictionary of Bio-Chemistry and Related Subjects. Philosophical Library. sid. 311, 530, 573 
  7. ^ [a b] Howell, L. L.; Coffin, V. L.; Spealman, R. D. (1997). ”Behavorial and physiological effects of xanthines in nonhuman primates” (på engelska). Psychopharmacology 129 (1): sid. 1–14. 
  8. ^ Judelson DA; Preston AG; Miller DL; Muñoz CX; Kellogg MD; Lieberman HR. (2013). ”Effects of theobromine and caffeine on mood and vigilance” (på engelska). Journal of Clinical Psychopharmacology 33 (4). 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]