Anstalt (kriminalvård)
- För andra betydelser, se Anstalt.
Anstalt (Sverige), fängelse (Finland[1] och i dagligt tal), fångvårdsanstalt eller kriminalvårdsanstalt är en institution med omhändertagande uppgifter där personer dömda till fängelsestraff sitter berövade sin frihet, med ett syfte som från 1800-talet och framåt i många länder förskjutits alltmer från straff till rehabilitering.
Sveriges fängelser bytte officiellt namn till fångvårdsanstalter 1938, för att från 1974 återigen ändra namn, och bli kriminalvårdsanstalter. Ordet fängelse lever kvar i dagligt tal för anstalter.[2]
Anstalten skiljer sig från häktet, som är avsett för tillfälligt frihetsberövande.
Anstalter finns som sluten anstalt och som öppen anstalt. Öppen anstalt innebär att de intagna kan röra sig fritt på anstalten, och att anstalten endast låses nattetid.
Sverige
[redigera | redigera wikitext]Anstalterna i Sverige delas in i tre olika säkerhetsklasser, betecknade 1–3. Klassningen beror bland annat på anstaltens förmåga att motstå rymnings- och fritagningsförsök samt dess resurser för att hantera ett svårhanterligt klientel. Man skiljer mellan öppen anstalt (3) och sluten anstalt (klass 1–2).
Den 1 oktober 2008 fanns det 5 399 personer inskrivna på anstalt i Sverige. 297 (5,5 procent) var kvinnor och 1481 (27,4 procent) var utländska medborgare.[källa behövs] Bland de utrikes födda som är misstänkta/registrerade för brott är det nordbor (personer från Finland, Norge och Danmark) som är den dominerande gruppen.[3]
Kända fängelser
[redigera | redigera wikitext]- Alcatraz, i San Francisco
- San Quentin, nära San Francisco
- Bastiljen, i Paris
- Djävulsön, i Franska Guyana
- Folsom State Prison, i Kalifornien
- Lubjankafängelset, i Moskva
- Regina Coeli, i Rom
- Sing-Sing, i New York
- Spandaufängelset, i Berlin
- Bang Kwang, i Bangkok, ibland även ironiskt kallat Bangkok Hilton.
- San Pedro, i La Paz
Fängelser i Sverige
[redigera | redigera wikitext]Nutida
[redigera | redigera wikitext]Tidigare fängelser
[redigera | redigera wikitext]- Anstalten Hvita Briggen i Ystad
- Anstalten Håga
- Anstalten Karlskrona
- Anstalten Kristianstad Centrum
- Anstalten Malmö Kirseberg
- Anstalten Mariestad
- Anstalten Norrköping
- Anstalten Rostorp
- Anstalten Roxtuna
- Anstalten Smälteryd
- Anstalten Ulriksfors
- Anstalten Visby
- Anstalten Viskan
- Anstalten Västervik Centrum
- Falu fängelse
- Gävleborgs fd länscellfängelse, Gävle
- Härlandafängelset, Göteborg
- Långholmens fängelse, Stockholm
- Umeå gamla fängelse
Övrigt
[redigera | redigera wikitext]Benämningen "kåken" för fängelse var ursprungligen namnet på den spöpåle med halsjärn och fotstockar som stod uppställd i centrala Stockholm fram till år 1833 då den blåste omkull för att aldrig mer resas.
Se även
[redigera | redigera wikitext]Källor
[redigera | redigera wikitext]Fotnoter
[redigera | redigera wikitext]- ^ ”Fängelselag”. Finlex. https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2005/20050767.
- ^ ”Fängelse och tvångsarbete”. Arkiverad från originalet den 28 augusti 2013. https://web.archive.org/web/20130828145939/http://arqivariet.here-for-more.info/BeataLosman/02_Fangelse.htm. Läst 2 september 2011.
- ^ ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet”. Brottsförebyggande rådet. https://www.bra.se/publikationer/arkiv/publikationer/2005-12-14-brottslighet-bland-personer-fodda-i-sverige-och-i-utlandet.html.