Hoppa till innehållet

Age of Empires II: The Conquerors

Från Wikipedia
Age of Empires II: The Conquerors
År2000
UtvecklareEnsemble Studios
UtgivareMicrosoft Games
GenreRealtidsstrategi
Antal spelareflerspelarspel
enspelarspel
FormatMicrosoft Windows, Macintosh
SpelmotorGenie Engine
MedieformatOptisk skiva
Nedladdning (HD Edition)
Bildformat1080p (HD Edition)[1]
Systemkrav
Windows 95, 98, Me, NT 4.0 (Service Pack 5) eller 2000 Professional, processor på 166 MHz, 32–64 MB RAM,[a] grafikkort på 2 MB grafikminne och som är kompatibelt med DirectX 6.1, CD-ROM-läsare på 4x hastighet, 180 MB fritt utrymme på hårddisken

HD Edition: Windows XP, Vista, 7 eller 8 Pro, processor på 1,2 GHz, 1 GB RAM, grafikkort kompatibelt med DirectX 9.0c, 2 GB fritt utrymme på hårddisken[2]
Arbetslag
Spelserie
SpelserieAge of Empires
Expansion tillAge of Empires II: The Age of Kings
Utmärkelser
D.I.C.E. Award för årets strategispel (2000)
Distribution
Europa15 september 2000 (Windows)
USA24 augusti 2000 (Windows)
Åldersrekommendation
ACBPG[3]
ELSPA3+
ESRBT[4]
USK12[5]

Age of Empires II: The Conquerors är det första expansionspaketet till spelet Age of Empires II: The Age of Kings, och är den fjärde delen i Age of Empires-serien. Expansionspaketet är utvecklat av Ensemble Studios och släpptes av Microsoft Games i augusti 2000. Det har 5 nya civilisationer (azteker, mayafolket, spanjorer, koreaner och hunner), 4 nya kampanjer, 11 nya enheter, 26 nya teknikutvecklingar, nya spellägen, nya kartor och mindre olika justeringar i spelupplägget.

Både huvudspelet The Age of Kings och The Conquerors släpptes som en sammanbunden utgåva vid titeln "The Gold Edition" under hösten 2001.[6] Den 9 april 2013 släpptes Age of Empires II: HD Edition som en nedladdningsbar version på Steam för Microsoft Windows. HD Edition innehåller både The Age of Kings och The Conquerors i uppdaterad högupplöst grafik.[7] Därefter har flera expansioner släppts med nya kampanjer och civilisationer för HD Edition.

Den 14 november 2019 släpptes en datorspelsremake vid titeln Age of Empires II: Definitive Edition[8] som innehåller alla tidigare expansioner.

Spelupplägg

[redigera | redigera wikitext]

The Conquerors har infört nytt innehåll och olika justeringar, såsom de nya spellägena Defend the Wonder (svenska: Skydda Underverket), King of the Hill (Herre på täppan) och Wonder Race (Underverkslopp). Ytterligare nya kartor har också införts där vissa baseras på verkliga geografiska områden, och med vintriga och tropiska terrängtexturer eller teman.

I spelet finns möjlighet för infanterienheter att gå in i en murbräcka, vilket ger skydd för dessa enheter samtidigt som murbräckans hastighet och attackförmåga ökar. Fartygsenheter kan nu bilda formationer för effektivare strid. Grafiken är oförändrad, men nya civilisationer har lagts till som är följande: azteker, mayafolket, spanjorer, koreaner och hunner. Förutom nya enheter har uppgraderingarna utökats för att ge fler enhetsval. Aztekerna och mayafolket kan varken skapa enheter som kan hantera krutvapen eller kavallerienheter, vilket delvis balanseras med att de börjar med Eagle Warrior (en infanterienhet) som har många av de fördelar som kavalleriet har. Båda dessa civilisationer representerar den nya världen och har en ny arkitektonisk byggnadsstil. Hunnerna är också unika som civilisation, då de inte behöver bygga hus för att öka enhetsgränsen, utan har alltid en fast gräns från början till slutet av ett spel.

Bybor och belägringsvapen har fått smartare förmågor, där bybor kommer nu att automatiskt börja samla in resurser efter att ha byggt en tillhörande depåbyggnad. När de bygger murar sprider de jämnt ut sig istället för att bygga på samma segment. På liknande sätt om flera bybor skickas till en gård, då kommer de att börja odla på angränsande gårdar istället för att bara stå still. Katapulter kommer nu också inte att automatiskt skjuta om det finns en sannolikhet att skada vänliga enheter. Kvarnen har dessutom fått en knapp som gör att gårdar kan betalas i förskott, så att när en befintlig gård är färdigskördad kommer den automatiskt att planteras om utan att det krävs manuell hantering från spelaren. Chattkommandon har införts, vilket underlättar kommunikationen med allierade spelare.

The Conquerors har fyra nya kampanjer i enspelarläget. Dessa baseras på hunnern Attilas väg till makten, El Cids äventyr, samt Moctezumas försvar mot Hernán Cortés. Den fjärde kampanjen "Battles of the Conquerors" är en grupp av individuella scenarier som är orelaterade till varandra, där var och en är baserad på en viktig historisk strid, till exempel slaget vid Tours eller slaget vid Manzikert.

Attila the Hun

[redigera | redigera wikitext]

Kampanjen "Attila the Hun" ("Hunnern Attila") skildrar kring den ökande makten hos hunnerna och deras kamp mot ett alltmer förfallet romerskt imperium.

Kampanjen börjar med att Attila tar över ledningen för hunnerna genom sin bror Bledas död, och leder dem till seger över de fientliga perserna, skyterna och Västromerska riket.[9] Attila inleder sedan en serie räder mot olika städer (Naissus, Sofia, Dyrrhachium, Thessalonica och Adrianopel) för att skaffa resurser för att förstöra en bas i Östromerska riket.[10] Räderna tar honom till Marcianopolis, Philippopolis och Konstantinopel där romarna försöker köpa bort honom med guld.[11] Han får sedan ett nyckfullt äktenskapsförslag av Honoria, vilket får honom att koncentrera sina räder till Gallien och besegrar Bourgogne, Metz och Orléans innan han motstår ett anfall från romerska armén.[12] Därefter strider Aëtius mot Attila under slaget vid katalauniska fälten, där Aëtius får hjälp av visigoterna (under Theoderik) och alanerna.[13] Efter att Attila har besegrat dessa tre fiender avancerar han in till norra Italien för att plundra Aquileia, Verona, Padua och Milano. Han kallas sedan in till ett möte med påven Leo I i Rom, och Attila blir på något sätt övertalad att inte attackera Rom.[14]

Kampanjen "El Cid" handlar om riddaren El Cids äventyr genom den medeltida Spanien och hans konfrontationer med muslimer och kristna.

Kampanjen börjar med att Rodrigo Díaz de Vivar (känd som El Cid) blir kung Sanchos mästare genom en stridsprövning, och där han får sin häst Bavieca. Han besegrar sedan Sanchos bror (kung Alfonso av León) som öppet sade sig vilja äga Sanchos kungarike Kastilien. El Cid tar med sig Alfonso till Sancho där de gör upp i godo. Sancho blir ändå mördad och spelet antyder på att Alfonso var inblandad. Alfonso blir därmed kung av både León och Kastilien. El Cid tvingar Alfonso att svära på ed om att han inte hade någonting att göra med Sanchos död.[15] Senare uppstår oroligheter hos spanska och moriska rebeller i Toledo, och El Cid skickas dit. Han möter en imam som säger åt honom att hämta fyra reliker som är utspridda över staden för att kväsa upproret. El Cid möter även Mutamid under denna sträva att återställa freden i Toledo. El Cid klarar sin uppgift och lämnar över staden till Alfonso som trots det börjar känna ett allt större agg mot honom.[16] Alfonso skickar till slut El Cid i exil, men när han förstör ett av Alfonsos slott som blockerar hans väg till Zaragoza, utlyser Alfonso vapenvila. El Cid kan fortsätta sin väg till Zaragoza och får igen möta Mutamid som han tjänstgör hos och hjälper honom att besegra greven Berenguer.[17] El Cid får återvända till kung Alfonsos tjänst för att försvara honom från attacker av Yusuf och hans "svarta garde", och förstör alla deras hamnar.[18] Efter denna bedrift blir El Cid dessvärre återigen satt i exil av Alfonso, och El Cid börjar vandra genom städerna Denia och Lérida tills han slutligen kommer fram till Valencia som han försvarar från Berenguers attacker.[19] Han regerar den staden tills Yusuf sätter den i belägring. Under en misslyckad räd blir El Cid dödad av en pil och hans fru Ximena av Asturien sätter hans lik på hästen Bavieca för att ge ett intryck om att han fortfarande lever, vilket skulle fortsätta ge mod åt soldaterna för att besegra Yusuf.[20]

Kampanjen "Montezuma" framställer det aztekiska riket och deras kamp mot spanska inkräktare.

Kampanjen inleds med att azteker tolkar ett omen, där svaret blir att de måste ta över flera helgedomar i djungeln, vilka ligger bland deras fiender: Tlatilco, Tepaneker och Xochimilco.[21] Därefter skapar de en trippelallians med sig själva, Texcoco och Tlacopán för att besegra Tlaxcala. När Tlaxcala har besegrats (för stunden) förråder Texcoco och Tlacopán mot aztekerna, som omedelbart slår ner dem.[22] Sedan anländer spanjorer till den nya världens stränder på jakt efter guld, och aztekerna presenterar sig för dem och deras ledare Hernán Cortés. Men snart inser aztekerna att spanjorerna är deras nya fiender som har gått i allians med Tlaxcala. Aztekerna fortsätter deras kamp mot Tlaxcala och lyckas även stjäla några spanska hästar.[23] Därefter blir aztekernas ledare Montezuma fängslad i sitt eget palats av spanjorerna som börjar plundra allt guld de kan komma åt. Aztekerna blir mycket arga och gör uppror, och när Montezuma träder fram för att lugna ner dem får han dödliga stenar kastade mot sig. Cortés börjar bygga ett underverk i Tenochtitlán men som Cuauhtémoc och upproriska azteker förstör, vilket tvingar spanjorerna ut ur staden.[24] Därefter besegrar aztekerna över Tlaxcala och spanjorerna i slaget vid Otumba (som i verkligheten var en spansk seger) och fångar några hästar och krutkärror för att kunna skapa kavalleri och kanoner.[25] Ett sista krig utkämpas i den återvunna staden Tenochtitlán, där aztekerna vinner över den spanska armén och flottan samt Tlaxcala.[26]

Battles of the Conquerors

[redigera | redigera wikitext]

Kampanjen "Battles of the Conquerors" består av åtta historiska slag som är individuella och oberoende av varandra. Spelaren kan således börja i vilken ordning som helst.

Spelets medieformat som består av en optisk skiva är i sig en mixed-mode CD som innehåller både data och ljudspår. Spår 1 är dataspåret och spår 2 är ljudspåret. PC-versionens fil är väldigt lång och använder små övergångar för att separera ljudspåret som annars är 30 minuter och 48 sekunder. Under ett pågående spel är det ljudspåret som spelas upp som musik. I Age of Empires Collector's Edition inkluderas en CD med flera av spelets soundtrack, vilket namnger flera av låtarna som finns i ljudspåret. Nästan all musik (soundtracket och låtarna i ljudspåret) är komponerade av Stephen Rippy och Kevin McMullan.[35]

Mottagande och försäljning

[redigera | redigera wikitext]
 Mottagande
Samlingsbetyg
Tjänst Betyg
Metacritic 88/100[36]
Recensionsbetyg
Publikation Betyg

I USA under oktober 2000 sålde The Conquerors 221 000 exemplar och tjänade 6 miljoner dollar enligt PC Data.[37] I augusti 2006 hade det sålt 800 000 exemplar och tjänat 20,1 miljoner dollar, och var landets 12:e mest sålda datorspel mellan januari 2000 och augusti 2006. Den sammanlagda försäljningen av alla Age of Empires-spel som släpptes mellan januari 2000 och augusti 2006, inklusive The Conquerors, nådde 4,1 miljoner exemplar i USA vid det senare datumet.[38] The Conquerors fick ett "Silver"-försäljningspris av Entertainment and Leisure Software Publishers Association (ELSPA)[39] för att ha sålt minst 100 000 exemplar i Storbritannien.[40]

Amerikanska PC Gamer utsåg The Conquerors till det bästa expansionspaketet under året 2000.[41]

Anmärkningar

[redigera | redigera wikitext]
  1. ^ 32 MB RAM för Windows 95, 98 eller Me. 64 MB RAM för Windows NT eller 2000.
  1. ^ ”Hidden Path Entertainment – Age of Empires II HD Edition”. Hidden Path Entertainment. https://www.hiddenpath.com/game/age-of-empires-ii-hd-edition/. Läst 3 september 2021. 
  2. ^ ”Age of Empires II HD”. ageofempires.com. https://www.ageofempires.com/games/aoeii/. Läst 3 september 2021. 
  3. ^ ”Australian Classification – Age of Empires II: The Conquerors Expansion”. Australian Classification Board. 28 september 2000. https://www.classification.gov.au/titles/age-empires-ii-conquerors-expansion. Läst 3 november 2021. 
  4. ^ ”ESRB – Age of Empires ll: The Conquerors Expansion”. Entertainment Software Rating Board. https://www.esrb.org/ratings/5086/Age+of+Empires+ll%3A+The+Conquerors+Expansion/. Läst 3 november 2021. 
  5. ^ ”Age of Empires 2 – The Conquerors Expansion” (på tyska). Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle. 20 juli 2000. https://usk.de/?s=The+Conquerors. Läst 4 november 2021. 
  6. ^ Cohen, Peter (28 november 2001). ”Age of Empires II 1.0.1 released”. Macworld. Arkiverad från originalet den 29 augusti 2017. https://web.archive.org/web/20170829114532/http://www.macworld.com/article/1020255/aoe2.html. Läst 11 juni 2019. 
  7. ^ Phillips, Tom (7 mars 2013). ”Age of Empires 2 HD Edition announced, will Rome onto Steam next month”. Eurogamer. Gamer Network. Arkiverad från originalet den 10 mars 2013. https://web.archive.org/web/20130310034310/http://www.eurogamer.net/articles/2013-03-07-age-of-empires-2-hd-edition-announced-will-rome-onto-steam-next-month. Läst 7 mars 2013. 
  8. ^ ”Age of Empires: DE launches on Steam with cross play support, Age of Empires II DE also coming on November 14”. onmsft.com. 19 augusti 2019. Arkiverad från originalet den 19 augusti 2019. https://web.archive.org/web/20190819231310/https://www.onmsft.com/news/age-of-empires-de-launches-on-steam-with-cross-play-support-age-of-empires-ii-de-also-coming-on-november-14. Läst 19 augusti 2019. 
  9. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: The Scourge of God.
  10. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: The Great Ride.
  11. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: The Walls of Constantinople.
  12. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: A Barbarian Betrothal.
  13. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: The Catalaunian Fields.
  14. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: The Fall of Rome.
  15. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Brother against Brother.
  16. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: The Enemy of my Enemy.
  17. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: The Exile of the Cid.
  18. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Black Guards.
  19. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: King of Valencia.
  20. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Reconquista.
  21. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Reign of Blood.
  22. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: The Triple Alliance.
  23. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Quetzalcoatl.
  24. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: La Noche Triste.
  25. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: The Boiling Lake.
  26. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Broken Spears.
  27. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Tours (732).
  28. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Vinlandsaga (1000).
  29. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Hastings (1066).
  30. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Manzikert (1071).
  31. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Agincourt (1415).
  32. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Lepanto (1571).
  33. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Kyoto (1582).
  34. ^ Ensemble Studios (Augusti 2000). Age of Empires II: The Conquerors. Microsoft Games. Bana/område: Noryang Point (1598).
  35. ^ ”Interview with Age of Empires III lead composer Stephen Rippy”. music4games.net. 2 januari 2007. Arkiverad från originalet den 26 mars 2007. https://web.archive.org/web/20070326075204/http://www.music4games.net/Features_Display.aspx?id=64. Läst 21 april 2007. 
  36. ^ ”Age of Empires II: The Conquerors Expansion for PC Reviews”. Metacritic. CBS Interactive. https://www.metacritic.com/game/pc/age-of-empires-ii-the-conquerors-expansion. Läst 10 mars 2020. 
  37. ^ Asher, Mark; Chick, Tom. ”The Year's Ten Best-Selling Games”. Quarter to Three. Arkiverad från originalet den 2 februari 2001. https://web.archive.org/web/20010202214600/http://www.quartertothree.com/features/pcdata_top_10/years_bestsellers.shtml. Läst 4 oktober 2018. 
  38. ^ ”The Top 100 PC Games of the 21st Century”. Edge. 25 augusti 2006. Arkiverad från originalet den 17 oktober 2012. https://web.archive.org/web/20121017165955/http://www.edge-online.com/features/top-100-pc-games-21st-century/. 
  39. ^ ”ELSPA Sales Awards: Silver”. Entertainment and Leisure Software Publishers Association. Arkiverad från originalet den 21 februari 2009. https://web.archive.org/web/20090221154943/http://www.elspa.com/?i=3942. 
  40. ^ Eric Caoili (26 november 2008). ”ELSPA: Wii Fit, Mario Kart Reach Diamond Status In UK”. Gamasutra. Arkiverad från originalet den 18 september 2017. https://web.archive.org/web/20170918063107/https://www.gamasutra.com/view/news/112220/ELSPA_Wii_Fit_Mario_Kart_Reach_Diamond_Status_In_UK.php. 
  41. ^ ”The Seventh Annual PC Gamer Awards”. PC Gamer US (Imagine Media) "3" (8). Mars 2001. ISSN 1080-4471. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]