iPhone'daki Şarj Sınırı ve İyileştirilmiş Pil Şarjı özelliği hakkında

iPhone, günlük şarj etme alışkanlıklarınızı öğrenerek pilinizin kullanım ömrünü artırır.

iPhone'unuzun pili nasıl yaşlanır

Bir pilin kullanım ömrü kimyasal yaşıyla ilgilidir. Kimyasal yaşı belirleyen tek faktör, pilin monte edildiği andan itibaren geçen süre değildir. Pilin kimyasal yaşı, sıcaklık geçmişi ve şarj etme düzeni gibi çeşitli faktörlerin karmaşık bir kombinasyonuna dayalıdır. Tüm şarj edilebilir piller sarf malzemesi bileşenlerdir. Bu bileşenler kimyasal olarak yaşlandıkça etkileri azalır. Lityum iyon piller, kimyasal olarak yaşlandıkça daha az şarj tutar. Bunun sonucunda pil ömrü kısalır ve en yüksek performans düzeyi düşer. iPhone pili ve performansı hakkında daha fazla bilgi edinin. Pil performansını ve ömrünü nasıl artıracağınızı öğrenin.

İyileştirilmiş Pil Şarjı özelliğiyle pil kullanım ömrünü artırma

İyileştirilmiş Pil Şarjı, iPhone'unuzun tam şarjlı olarak geçirdiği süreyi azaltarak pilin eskime hızını düşürecek ve kullanım ömrünü artıracak şekilde tasarlanmıştır. Bu özellik, Şarj Sınırı yüzde 100 olarak ayarlandığında kullanılabilir. Özellik etkinleştirildiğinde iPhone'unuz, belirli durumlarda %80 şarj düzeyine ulaştıktan sonra şarj işlemine ara verir. iPhone'unuz, aygıtta yerleşik olarak bulunan makine öğrenimi teknolojisinden yararlanarak gündelik şarj etme rutininizi öğrenir. Böylece İyileştirilmiş Pil Şarjı, yalnızca iPhone'unuzun uzun bir süre şarj aletine bağlı kalacağı tahmin edildiği durumlarda etkinleştirilir. Bu algoritmayla, fişten çıkarıldığında iPhone'unuzun tamamen şarj edilmiş olması amaçlanır.

İyileştirilmiş Pil Şarjı etkin olduğunda Kilitli Ekranda gösterilen bir bildirimde iPhone'unuzun ne zaman tam olarak şarj olacağı belirtilir. iPhone'unuzun daha erken bir zamanda tamamen şarj olması gerekiyorsa söz konusu bildirimi basılı tutun, ardından Şimdi Şarj Et'e dokunun.

İyileştirilmiş Pil Şarjı bildiriminin göründüğü iPhone kilit ekranı

iPhone'unuzu ayarladığınızda İyileştirilmiş Pil Şarjı, varsayılan ayar olarak açıktır.

iPhone 15 ve sonraki modellerde şarj etme seçeneğinizi değiştirmek için Ayarlar > Pil > Şarj Etme bölümüne gidip seçeneklerden birini belirleyin. Yüzde 5'lik artışlarla yüzde 80 ile yüzde 100 arasında bir şarj sınırı seçebilirsiniz. Şarj sınırı yüzde 100 olduğunda İyileştirilmiş Pil Şarjı kullanılabilir.

Şarj sınırı seçenekleri için kullanılan sürgünün göründüğü Şarj Oluyor şarj ekranı

iPhone 14 ve önceki modellerde şarj etme seçeneğinizi değiştirmek için Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı ve Şarj Etme bölümüne gidip İyileştirilmiş Pil Şarjı'nı açın veya kapatın.

Şarj etme iyileştirmelerini kapatmak, pilinizdeki yıpranmayı artırabilir ve pilin kullanım ömrünü azaltabilir.

Pil kullanım ömrünü Şarj Sınırı ile artırma

iPhone 15 ve sonraki modellerde şarj sınırı yüzde 100 ise İyileştirilmiş Pil Şarjı'nı da açabilirsiniz. iPhone'unuzda saptanmış olarak bu ayarlar kullanılır.

iPhone'unuz, seçtiğiniz şarj sınırı yüzdesinin civarındaki bir yüzdeye kadar şarj olur ve ardından şarj işlemini durdurur. Aygıt güç kaynağına bağlıyken pil şarj düzeyi yüzde 5'ten fazla düşerse şarj işlemi devam eder ve yine seçtiğiniz şarj sınırı yüzdesinin civarındaki bir yüzdeye kadar şarj edilir.

iOS, şarj sınırı koymanın pilinizin kullanım ömrünü korumaya yardımcı olacağını belirlerse bu durum size bir öneriyle bildirilir. Örneğin şöyle bir öneri görebilirsiniz: "iPhone alışkanlıklarınıza göre, pilinizin ömrünü korumaya yardımcı olması için %95 şarj sınırı önerilir."

Şarj Sınırı yüzde 100'ün altındaki bir düzeye ayarlanmışsa doğru pil şarj durumu tahminlerini sürdürebilmek için iPhone'unuz zaman zaman yüzde 100 düzeyine kadar şarj edilir.

İyileştirilmiş Pil Şarjı etkin olmuyorsa

İyileştirilmiş şarj özelliği yalnızca eviniz ve iş yeriniz gibi en çok zaman geçirdiğiniz konumlarda devreye girecek şekilde tasarlanmıştır. Bu özellik, alışkanlıklarınızın daha sık değişiklik gösterdiği zamanlarda (ör. seyahate çıktığınızda) devreye girmez. Bu nedenle, İyileştirilmiş Pil Şarjı'nın etkin hale gelmesi için bazı konum ayarlarının etkinleştirilmesi gerekir.* Bu özellik için kullanılan konum bilgileri Apple'a gönderilmez.

Şu adımları uygulayın:

  • Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri'ne gidin ve Konum Servisleri'ni açın.

  • Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri > Sistem Servisleri'ne gidin ve Sistem Özelleştirme'yi açın.

  • Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri > Sistem Servisleri > Önemli Konumlar'a gidin ve Önemli Konumlar'ı açın.

Daha fazla bilgi

* İyileştirilmiş Pil Şarjı özelliğinin şarj etme alışkanlıklarınızı öğrenmesi için en az 14 gün gereklidir. Bu nedenle, bu süreden önce devreye girmez. Ayrıca İyileştirilmiş Pil Şarjı'nın devreye girmesi için iPhone'unuzun belirli bir konumda en az 9 kez 5 saat şarj edilmesi gerekir.

Yayın Tarihi: