Univerzális vezérlés: Egyetlen billentyűzet és egér használata Macen és iPaden

A Mac billentyűzetével, egerével vagy trackpadjével akár két másik, közelben lévő Macet vagy iPadet is vezérelhet, és zökkenőmentesen dolgozhat rajtuk.

A képhez nem lett helyettesítő szöveg megadva

Az Univerzális vezérlés funkció használata esetén minden készüléken a saját képernyője és alkalmazásai látszanak, de Ön ugyanazzal a billentyűzettel, egérrel vagy trackpaddel mozgathatja rajtuk a mutatót, és gépelhet, sőt akár tartalmakat is áthelyezhet egyikről a másikra.

Ha az iPadjét használva szeretné kiterjeszteni vagy tükrözni a Mac íróasztalát, használja a Sidecar funkciót. Ha a Mac használatával szeretné vezérelni az iPhone-t, használja az iPhone-tükrözés funkciót. Ha a Mac billentyűzetével és trackpadjével szeretne dolgozni a Macen az Apple Vision Prót használva, használja a Mac virtuális kijelzőt.

Az Univerzális vezérlés bekapcsolása

Mielőtt továbblép, ellenőrizze, hogy minden egyes készülék megfelel-e az Univerzális vezérlés rendszerkövetelményeinek, hogy mindegyiken ugyanazzal az Apple-fiókkal jelentkezett-e be. Ezután kövesse az alábbi lépéseket, és kapcsolja be az Univerzális vezérlés funkciót.

Macen

  1. Válassza ki az Apple menü  > Rendszerbeállítások menüpontot.

  2. Kattintson a Kijelzők lehetőségre.

  3. Ha a macOS Ventura vagy újabb rendszert használ, kattintson a beállítások ablakának alján található Speciális gombra.

  4. Jelölje be „Az Ön mutatójának és billentyűzetének a közelben lévő Macek vagy iPadek közötti mozgatásának engedélyezése” jelölőnégyzetet. Egyelőre hagyja bekapcsolva az Univerzális vezérlés többi beállítását.

iPaden

  1. Nyissa meg a Beállítások alkalmazást.

  2. Koppintson az Általános elemre, majd az AirPlay és Folytonosság (vagy AirPlay és Handoff) elemre.

  3. Kapcsolja be a Kurzor és a Billentyűzet lehetőségeket. Ez a beállítás csak az olyan iPadeken érhető el, amelyek támogatják az Univerzális vezérlést.

Az eszközök csatlakoztatása

Az Univerzális vezérlés bekapcsolása után csatlakoztathatja (összekapcsolhatja) az egyes eszközöket:

  1. Helyezze egymás közelébe a készülékeket, és ügyeljen rá, hogy fel legyenek ébresztve, és ne legyenek zárolva.

  2. Az egérrel vagy a trackpaddel vigye túl a mutatót a képernyő bal vagy jobb szélén az iPad vagy a másik Mac irányába, akkor is, ha a másik készüléket a képernyő alatt helyezte el. Később pontosabban is elrendezheti a kijelzőit.

  3. Amikor átviszi a mutatót a képernyő szélén, látni fogja, hogy a mutató próbál átjutni a másik készülék kijelzőjének szélén. A két készülék csatlakoztatásához tolja át teljesen a mutatót a másik készülék kijelzőjére.

    Egy iPad, amelyen az látható, hogy a mutató kezd átlépni a másik kijelzőre

Ha ezzel a módszerrel nem tudja csatlakoztatni a készülékeket, kövesse a következő részben ismertetett lépéseket.

A kijelzők elrendezése

A kijelzők elrendezésével beállíthatja, hogy a készülékek egymáshoz képest hogyan helyezkednek el. Így pontosabban mozgathatja a mutatót a kívánt kijelző irányába.

  1. Az elsődleges Macen válassza ki az Apple menü  > Rendszerbeállítások menüpontot.

  2. Kattintson a Kijelzők lehetőségre.

  3. Ha a macOS Ventura vagy újabb rendszert használja kattintson az Elrendezés gombra.

  4. A beállítások ablakában különböző képek képviselik az egyes készülékek kijelzőjét. Húzza a többi kijelzőhöz képest a kívánt pozícióba az iPad vagy a másik Mac képét: a többi kijelzőtől balra vagy jobbra, vagy a többi kijelző alá. A Macek kijelzőjét a többi kijelző fölött is elhelyezheti. Nem látja valamelyik kijelzőjét?

A Kijelzők elrendezése lehetőség a Kijelzőbeállításokban

A billentyűzet, egér vagy trackpad használata az egyes készülékeken

Ha összekapcsolta a készülékeit az Univerzális vezérlés segítségével, bármelyik csatlakoztatott készülék billentyűzetét, egerét vagy trackpadjét használhatja bármelyik készülék vezérlésére.

iPaden elérhető funkciók

Amikor az iPadre viszi a mutatót, a mutató egy pöttyé alakul, amely a felhasználó ujja hegyét jelképezi. Az egérrel vagy a trackpaddel rákattinthat vagy hosszan megérintheti az egyes elemeket, pontosan úgy, ahogyan az ujjával szokott koppintani vagy hosszan megérinteni valamit.

Emellett az iPadhez elérhető legtöbb trackpades kézmozdulatot is használhatja. A következő műveletek is elérhetők:

  • A Dock megnyitása: Vigye a mutatót a képernyő alján túlra.

  • A kezdőképernyő megnyitása: Amikor meg van nyitva egy app, vigye a mutatót a képernyő alján túlra. Miután megjelent a Dock, vigye ismét a mutatót a képernyő alján túlra.

  • Az Appváltó megnyitása: Amikor a Főképernyőn van, vigye a mutatót a képernyő alján túlra, majd ismét vigye a mutatót a képernyő alján túlra.

  • A Vezérlőközpont megnyitása: Kattintson az állapotjelző ikonokra a képernyő jobb felső sarkában.

  • Az Értesítési központ megnyitása: Kattintson a dátumra és az időre a képernyő bal felső sarkában. Vagy vigye a mutatót a képernyő tetején túlra, kivéve, ha az iPad kijelzője egy másik kijelző alatt helyezkedik el.

  • Keresés: Görgessen lefelé a Főképernyőn.

Ha szeretné az iPad képernyőjén megjelenő billentyűzetet használni, koppintson vagy kattintson a billentyűzet ikonraA képhez nem lett helyettesítő szöveg megadva az iPad képernyőjén. Bármikor folytathatja a gépelést a fizikai billentyűzeten.

Elemek áthúzása egyik készülékről a másikra

Az Univerzális vezérlés funkcióval az egérrel vagy a trackpaddel áthúzhatja az elemeket egyik készülékről a másikra. Például:

  • Rajzolhat valamit Apple Pencillel az iPaden, majd az egér vagy a trackpad segítségével áthúzhatja a rajzot a Macen futó Keynote-ba.

  • Áthúzhat egy fotót a Macről az iPaden futó Üzenetek alkalmazásban folytatott beszélgetésbe.

  • Fájlokat húzhat át egyik Macről a másikra vagy az iPaden futó Fájlok alkalmazásba, így megnyithatja őket az adott fájltípust támogató iPad-alkalmazásokban.

Ha az elhúzott elem mellett tiltó szimbólumA képhez nem lett helyettesítő szöveg megadva jelenik meg, az azt jelenti, hogy ezt az elemet nem helyezheti el ott, ahol éppen próbálja. Elképzelhető, hogy húzás helyett a billentyűzettel másolhatja (Command+C) az elemet az egyik készüléken, majd beillesztheti (Command+V) a másikon.

A készülékek párosításának megszüntetése

Ha szeretne leválasztani egy konkrét készüléket a Macről, hajtsa végre az alábbi műveletek egyikét:

  • Állítsa alvó állapotba a leválasztani kívánt készüléket.

  • Kattintson a Kijelző lehetőségre a Vezérlőközpontban, majd válassza ki a csatlakoztatott Macet vagy iPadet a Billentyűzet és egér csatlakoztatása menüben. Vagy tegye ugyanezt a Kijelző hozzáadása (+) előugró menüben a Kijelzők beállításaiban.

Az összes készülék leválasztásához nyomja meg a Control + Alt + Command + Delete billentyűkombinációt.

Ha segítségre van szüksége

Ha a kijelzők elrendezésekor nem lát egy kijelzőjét, próbálkozzon az alábbiakkal:

  • Ha macOS Ventura vagy újabb rendszert használ, kattintson a Kijelzőbeállítások ablak jobb felső sarkában található Hozzáadás gombra (+), majd válassza ki az iPadet vagy a másik Macet a menüben.

  • Ha a macOS Monterey rendszert használja, kattintson a Kijelzőbeállítások ablak bal alsó sarkában található Kijelző hozzáadása gombra, majd válassza ki az iPadet vagy a másik Macet a menüben.

  • Ellenőrizze, hogy a készülékek megfelelnek-e az Univerzális vezérlés rendszerkövetelményeinek, és hogy a Mac, illetve az iPad legújabb szoftverfrissítései futnak-e rajtuk.

  • Ellenőrizze, hogy a készülékek egymás közelében vannak-e – az az ideális, ha kevesebb mint 1 méter van közöttük.

  • Állítsa alvó állapotba a készülékeket, majd ébressze fel őket.

  • Kapcsolja ki az Univerzális vezérlést mindegyik készüléken, majd indítsa újra őket, és kapcsolja vissza az Univerzális vezérlést.

Az Univerzális vezérlés rendszerkövetelményei

Az Univerzális vezérlés a következő készülékeken és operációs rendszereken használható. A funkciót egy Mackel, valamint legfeljebb két Mackel vagy iPaddel használhatja az alábbiak közül.

macOS Monterey 12.4-es vagy újabb verzió

  • 2016-ban és később bevezetett MacBook

  • 2016-ban és később bevezetett MacBook Pro

  • 2018-ban és később bevezetett MacBook Air

  • 2018-ban és később bevezetett Mac mini

  • 2017-ben és később bevezetett iMac vagy 27 hüvelykes iMac 5K-s Retina kijelzővel (2015 vége)

  • iMac Pro

  • 2019-ben vagy később bevezetett Mac Pro

  • Mac Studio

iPadOS 15.4 és újabb verziók

  • iPad Pro (az összes modell)

  • 6. generációs és újabb iPad

  • 3. generációs és újabb iPad Air

  • 5. generációs és újabb iPad mini

További követelmények

További információk

Az Univerzális vezérlés a következő további beállításokat kínálja a Mac kijelzőbeállításaiban:

  • „Mozgassa keresztül a kijelző szélén egy közeli Machez vagy iPadhez való csatlakozáshoz” – ha ez engedélyezve van, áttolhatja a mutatót a többi csatlakoztatott készülékre. Ha ez a funkció nincs bekapcsolva, kattintson a Kijelző lehetőségre a Vezérlőközpontban, majd válassza ki a Macet vagy az iPadet a menüben. Vagy tegye ugyanezt a Kijelző hozzáadása (+) előugró menüben a Kijelzők beállításaiban.

  • „Automatikus újracsatlakozás bármely közeli Machez vagy iPadhez” – ha engedélyezve van, a Mac képes újra csatlakozni a közeli készülékekhez. Ha nincs engedélyezve, akkor a Vezérlőközpontból vagy a kijelzőbeállításokból csatlakozhat a többi készülékhez.

Közzététel dátuma: