Vrifuru er et bartre i furufamilien.
Faktaboks
- Også kjent som
- kontortafuru, contortafuru
- Vitenskapelig navn
- Pinus contorta
- Beskrevet av
- Douglas ex Loudon
- Fremmedartstatus i Norge
- SE – Svært høy risiko
- Global rødlistestatus
- LC – Livskraftig
Pinus contorta, vrifuru. Foto fra: Den Jyske Skovhave, Rold Skov
Pinus contorta, vrifuru. Foto fra: Tangrimme, Thy
Vrifuru er et bartre i furufamilien.
Treslaget stammer fra vestkysten av Nord-Amerika, der det kalles lodgepole pine som kan oversettes med 'furu til hytter eller telt'. Bakgrunnen for navnet er at amerikanske urfolk har brukt tynne stammer av vrifuru til stenger i tipiene sine. I Norge kaller mange treslaget for kontortafuru ut fra det latinske artsnavnet Pinus contorta, men det offisielle norske navnet er vrifuru. Treslaget har fått dette navnet fordi nålene som sitter to og to sammen er vridde.
Arten er utbredt fra nordvestre Mexico og Californa i sør til Yukon og Alaska i nord. Østover når arten Alberta, Sør-Dakota og Colorado. Vrifuru i California vokser nesten opp til 4000 meter over havet.
Det finnes 3–4 varieteter av vrifuru. Artsdatabanken oppgir tre varieteter:
I tillegg blir det også regnet med en nordlig varietet kalt yukonvrifuru (Pinus contorta var. yukonensis). Noen har også regnet med en femte varietet «bolander-vrifuru» (Pinus contorta var. bolanderi), men de fleste bartreeksperter inkluderer nå denne i kystvrifuru.
Vrifuru ble innført til Europa i 1855, og det ble gjort forsøk med utplanting i Norge fra 1890. Det var planting i større skala fra 1960-årene, hovedsakelig i høyereliggende skog i Hedmark og Trøndelag, men også nord til Finnmark. Både i fjellbjørkeskogen, og i bjørkeskogen i Nord-Norge er det plantet mange små og spredte felt med vrifuru. Tilplantet areal anslås til mellom 60 000 og 80 000 dekar. Innlandsvarieteten har vært mest interessant for norske forhold ved utplantinger inne i landet, men det er også plantet noe av kystvarieteten langs kysten. I det nordlige Sverige er det plantet cirka 5,5 millioner dekar vrifuru, og arten er det viktigste innførte treslaget i Skandinavia.
Treet vokser altså raskt i ung alder og trives godt temmelig høyt over havet. Densitet ved 15 prosent fuktighet er cirka 0,45 gram/kubikkcentimeter. Veden er omtrent som norsk furu, men kjernen er lysere. Vrifuru kan brukes til massevirke, men norske plantinger viser dårlig stammeform og mye kvist, som er lite ønsket i skurtømmer.
Angrep av snøskyttesoppen (Phacidium infestans) på vanlig furu er en viktig årsak til plantinger av vrifuru i Norge. Interessen for vrifuru kom særlig av at dette treslaget er mer motstandsdyktig mot soppen. Navnet «skytte» kommer av nålefall. Soppen angriper barnåler på furu, under snøen. Den kan derfor drepe furugreiner dekket av snø, og ikke minst snødekkede småtrær og planter av furu. Soppen utvikler seg best i løspakket snø. Der snøen er hardpakket, som for eksempel på flater, er ikke angrepene så intense. Den vokser raskt ved temperatur rundt null grader, og er derfor særlig aktiv på våren, under nedsmeltingen av snødekket. Det kan også dannes soppmycel under snøen, på flere desimeters lengder, dette er svært tynne tråder som kan bringe smitte fra en plante til naboplanten. Det er mulig å se disse trådene i snøen med det blotte øyet.
Om våren etter at snøen har smeltet kan man se småtrær og planter av furu der alle nåler under et visst høgdenivå er brune og døde, mens alle nålene over dette nivået er friske og grønne. Nivået anslår høyden på snødekket da soppen satte inn sitt angrep. Totalt nivå for snødekket kan i løpet av vinteren ha vært mye høyere, men det var først da snøen hadde smeltet ned til skillet mellom brune og grønne nåler at temperaturforholdene ble optimale for soppen. Utover sommeren blir angrepne nåler gråbleike, og man kan etterhvert se anleggene til soppens fruktlegemer som små, svarte prikker på nålene. Utpå høsten er fruktlegemene fullt utviklet og spres med vinden til friske furunåler før snøen kommer.
Også vrifuru kan angripes av snøskyttesopp, da blir de drepte nålene rødere enn hos vanlig furu, men angrepene er altså av langt mindre alvorlig karakter enn på vanlig norsk furu. En årsak til dette er at utviklingen av fruktlegemer på vrifuru er dårligere enn på vanlig furu, slik at man får mindre spredning. Dessuten har vrifuru langt raskere ungdomsvekst enn vanlig norsk furu, planter og småtrær av vrifuru vokser mye raskere over snødekket slik at snøskytten ikke kan angripe nålene. Særlig i høyereliggende skogområder med mye snø som ligger langt utover våren kan angrepene av snøskyttesopp på vanlig norsk furuforyngelse være meget omfattende. Det er særlig i disse områdene man har plantet vrifuru gjennom årene.
Vrifuru er også mer motstandsdyktig mot soppen furuskytte (Lophodermium seditiosum) enn vanlig furu.
Vrifuru kan angripes av de fleste insekter som går på både gran og furu. Det finnes eksempelvis tilfeller der insektet margborer har spredt seg fra tømmeropplag til nærliggende ungskog med vrifuru, med påfølgende store skader.
Vrifuru er i utgangspunktet nøysom med hensyn til næringsinnholdet i jorda på voksestedet, og treslaget kan vokse på sur jord men produserer mest trevirke på djup, moldrik jord med frisk fuktighet. Det vokser dårlig og produserer lite virke på stiv leirjord og kalkholdig jord. Vrifuru tåler dårlig overskygge, men tåler derimot godt sideskygge.
Det finnes mange eksempler på mislykkede plantinger i Norge. Stammene blir krokete og rotutviklingen dårlig. I Norge benyttes det meste av virket til celluloseproduksjon fordi treslaget har rask vekst med tilsvarende brede årringer, trevirket er derfor forholdsvis løsvokst. Men det er også noe virke av vrifuru som har så god kvalitet at det kan benyttes til skurvirke, altså for produksjon av planker og bord, med mer.
Arten viser seg å ha stor evne til å spre seg ut over tilplantet areal i Norge, og anses å utgjøre en svært høy risiko for naturlige økosystemer. Artsdatabanken skriver at «dette er en av de artene vi tror kan gi svært store endringer i norsk natur i kommende generasjoner». På fremmedartslista har vrifuru fått klassifisieringen SE – stort invasjonspotensial og middels økologisk effekt. I Rendalen har det blitt iverksatt systematisk fjerning av vrifuru i naturreservat.
Nivå | Vitenskapelig navn | Norsk navn |
---|---|---|
Rike | Plantae | planteriket |
Rekke | Pinophyta | nakenfrøete planter, nakenfrøingar |
Klasse | Pinopsida | bartrær |
Orden | Pinales | furuordenen |
Familie | Pinaceae | furufamilien |
Slekt | Pinus | furuslekta |
Art | Pinus contorta | vrifuru, contortafuru |
Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).
Pinus contorta, vrifuru. Foto fra: Den Jyske Skovhave, Rold Skov
Pinus contorta, vrifuru. Foto fra: Nationalpark Thy, Tved Klitplantage
Pinus contorta, vrifuru. Foto fra: Den Jyske Skovhave, Rold Skov
Pinus contorta, vrifuru. Foto fra: Nationalpark Thy, Tved Klitplantage
Pinus contorta, vrifuru. Foto fra: Den Jyske Skovhave, Rold Skov
Pinus contorta, vrifuru. Foto fra: Den Jyske Skovhave, Rold Skov
Pinus contorta, vrifuru. Foto fra: Nationalpark Thy, Tved Klitplantage
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.