Nordøstarktisk torsk er den viktigste bestanden i det norske torskefisket og sammen med kysttorsken nord for 62. breddegrad (62. breddegrad går ved Stad) utgjør den om lag 98 prosent av totalkvantumet av torsk som landes i Norge.
Fisket etter torsk nord for 62. breddegrad foregår året rundt, men omkring halvparten av fangsten tas i perioden februar–april, i forbindelse med fisket på den gytemodne nordøstarktiske torsken, skrei. Dette er det såkalte skreifisket som foregår på strekningen Nordkapp–Stad, og starter når fisken kommer inn til de grunne områdene på kysten for å gyte i overgangslaget mellom varmt og salt golfstrømvann og det kalde og mindre salte kystvannet. Her finner skreien den rette temperatur og saltholdighet for eggenes utvikling. De best kjente feltene for skreifisket er Lofotbankene og Troms- og Vesterålsbankene.
Kysttorsken som er forholdsvis stasjonær langs kysten og som fiskes året rundt, blir også beskattet når skreien kommer inn i disse områdene. Mot slutten av skreisesongen begynner vårtorskefisket utenfor finnmarkskysten på torsk som beiter på lodde. Der fiskes det både ung, umoden torsk, kysttorsk og utgytt skrei som har vandret nordover fra gytefeltene (se figur). Torsk fiskes også som bifangst i andre fiskerier, som hyse- og seifisket.
Norske fiskere fisker også torsk i Nordsjøen og Skagerrak. Dette fisket utgjør om lag to prosent av totalkvantumet av torsk som landes i Norge. Tidligere fisket norske fiskere også torsk ved Island, Vest-Grønland og Newfoundland, men dette fisket stoppet ved innføringen av økonomiske soner på 200 nautiske mil i 1977. Norske fiskere fisker torsk i andre lands økonomiske soner innenfor de fiskeriavtaler Norge har med andre land.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.