Topplerke er en fugleart i lerkefamilien.
Faktaboks
- Også kjent som
- engelsk: crested lark
- Vitenskapelig navn
- Galerida cristata
- Beskrevet av
- (Linnaeus, 1758)
- Global rødlistestatus
- LC – Livskraftig
Topplerke er en fugleart i lerkefamilien.
Topplerka ligner i farger og størrelse på sanglerka (vanlig lerke), 17-19 cm, men har en markert fjærtopp på hodet.
Topplerka er primært en frøspiser, men kan også ta insekter.
Topplerka legger sine tre til fem egg i en fordypning på bakken. Rugetiden er bare 11-12 dager, og ungene er i reiret 15-16 dager. Det er ikke uvanlig at den legger to kull i løpet av sesongen.
Topplerka hekker i jordbrukslandskap og på industri- og jernebanetomter over det meste av Europa og Nord-Afrika sør til Niger, og fra Portugal i vest til nordøstlige Kina og østlige i øst.
I Norge ble det første kjente eksemplaret observert i Trondheim vinteren 1880-81. Arten tiltok etter dette i antall, men ble aldri noen vanlig fugl. De fleste funn skriver seg fra Oslo, der den først ble sett i 1906 og hvor det er gjort flere reirfunn fram til 70-tallet. Viktige kjente tilholdssteder i Oslo var Etterstad, Økern, Sinsen, Tøyen. Carl Berners plass, kampen-Rodeløkka, Bislet og Tåsen.
Ble funnet i hekkende i Kongsberg i 1944, mens det siste kjente hekkefunnet i Norge var i Åkersvika ved Hamar, Innlandet i 1972. Nå regnes den som utdødd som hekkefugl i Norge.
Etter dette er den observert spredt over hele landet, ofte i industriområder. I følge Artsobservasjoner foreligger det 27 funn etter 1977 (pr. 2020). I Sverige forsvant den ca. 1990, og i Danmark er arten på randen av utryddelse.
Topplerka er i hovedsak en standfugl som holder seg i samme område året rundt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.