Familie på gård
I bondesamfunnet var storfamilien en produksjonsenhet, og helt nødvendig for inntjening og produksjon av mat. Familien Holen og en tjenestejente i Romsdal i 1926.
Av /Romsdalsmuseet.

Storfamilie er familier som omfatter flere generasjoner og sidegrener, og som følgelig har flere medlemmer enn kjernefamilien. Storfamilien danner én husstand, og står ofte under den eldste generasjonens autoritet.

Mens kjernefamilier ofte utgjør den vanligste husholdstypen så vel i tradisjonelle jeger- og sankersamfunn som i moderne industrialiserte samfunn, er storfamiliehushold hyppigst forekommende i tradisjonelle jordbrukssamfunn og samfunn basert på nomadisk fedrift. I slike samfunn er det vanlig at barna også etter at de har stiftet egne familier, bor sammen med foreldrene og er underordnet deres autoritet.

Der hvor avstamning og arvefølge er patrilineær (overføres gjennom menn), består storfamilien i sin mest typiske form av mann, hustru, gifte sønner med familie, samt ugifte sønner og døtre. Ved sine ekteskap blir døtrene medlemmer av sine menns storfamilie. Så lenge faren lever, er storfamilien en sluttet enhet under hans autoritet, men ved hans død oppløses den, og hver av sønnene blir med tiden overhode for nye storfamilier. Sønnene blir likevel fortsatt medlemmer av en mer omfattende patrilineær slektskapsgruppe, for eksempel ættelinje eller klan.

I samfunn hvor avstamning og arvefølge er matrilineær (overføres gjennom kvinner) består storfamilien oftest av mann, hustru, gifte døtre med deres ektemenn og barn, og ugifte døtre og sønner. Når sønnene gifter seg, tar de opphold i sine hustruers storfamilier. I alle saker som angår erverv og husholdning er storfamilien her underlagt den eldste hustruens (morens) autoritet, eller oftest hennes brors. Hver av døtrene kan da stifte nye storfamilier, men de blir fortsatt medlemmer av samme matrilineære ættelinje eller klan.

I samfunn hvor avstamning, eiendom, medlemskap i politiske grupper osv. kan overføres både gjennom menn og kvinner (bilateralitet), er sammensetningen av storfamilien mindre konsekvent, idet så vel gifte sønner som døtre kan innlemmes. Når de gifter seg, kan de velge mellom sin egen og ektefellens storfamilie, ettersom avstamningen ikke gir faste regler; valget treffes oftest på grunnlag av rikdom, politisk makt osv.

Om man sammenligner samfunnsformene verden over, viser det seg at det er forholdsvis få steder hvor storfamilien er den mest alminnelige familieform. Patrilineære storfamilier er særlig å finne i Afrika og Asia; de matrilineære kjennes først og fremst fra amerikanske urfolk, men også fra noen samfunn i Afrika og Melanesia. Bilaterale storfamilier er mindre vanlige, men de var trolig utbredt i Nord-Europa i forhistorisk tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg