Starrfamilien er en enfrøbladet plantefamilie med flerårige urter som ligner gress og som tidligere ofte ble kalt halvgress.
Faktaboks
- Også kjent som
-
halvgress, halvgras
- Vitenskapelig navn
- Cyperaceae
- Beskrevet av
-
Antoine Laurent de Jussieu
Plantene i starrfamilien har uleddede, fylte, og oftest trekantede eller runde strå. Bladene er smale, ofte renneformede og er mer eller mindre kiselholdige så de er ru å føle på. Blomstene er meget enkelt bygd, uten blomsterblad, og sitter sammen i aks. Frukten er en nøtt med to eller tre kanter avhengig av om blomsten har to eller tre arr. Plantene i starrfamilien er vindpollinerte.
Det finnes omtrent 5000 arter fordelt på ca. 100 slekter i starrfamilien. Disse kan påtreffes over hele verden, også i Arktis. De fleste vokser der det er fuktig eller vått, både i lavlandet og på fjellet.
I Norge kan man komme over følgende slekter i starrfamilien:
- Mtarrslekta; dette er den største av slektene i familien, og inneholder de «ekte starrene». Artene i denne slekten er nesten utelukkende sambu og hunnblomstene er omsluttet av et fruktgjemme.
- Myrullslekta kjennetegnes av karakteristiske børster rundt aks som lager ulldusker.
- Sveltullslekta
- Sumpsivaksslekta
- Flatsivaksslekta
- Rustsivaksslekta
- Skogsivaksslekta
- Sjøsivaksslekta
- Havsivaksslekta
- Bustsivaksslekta
- Flytesivaksslekta
- Skjermsivaksslekta vokser i hovedsak i tropiske sumper. Flere av artene anvendes av mennesker på forskjellig vis, for eksempel papyrus.
- Skjeneslekta
- Storakslekta
- Myrakslekta
Medlemmene i starrfamilien kan være veldig like morfologisk, og vanskelige å skille fra hverandre. Etter hvert som DNA-analyser har blitt vanligere, har det siden 2000-tallet blitt gjort en del slike undersøkelser av slektskap mellom arter, som i sin tur har endret taksonomien og systematikken i familien betraktelig. Disse studiene har også vist at mange av artene og slektene i starrfamilien er relativt nylig utviklet, og at flere arter derfor lett kan krysse seg med hverandre og skape hybrider.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.