Russisk stør
Russisk stør, Acipenser gueldenstaedtii, i en russisk elv.
Russisk stør
Av /Shutterstock.

Stør. Arten Acipenser oxyrhynchus, fotografert i den kanadiske elven St. Lawrence River i Quebec.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stører er en fiskefamilie med 27 arter innen klassen strålefinnefisker. Ingen arter er å finne i norske farvann. Flere av størene er blant de eldste fiskeartene som fortsatt eksisterer. Størene synes å være relativt uforandret gjennom mer enn 250 millioner år. Dette gjør at flere av artene omtales som levende fossiler.

Faktaboks

Også kjent som
størfamilien, engelsk sturgeons
Vitenskapelig navn
Acipenseridae

Flere av artene er viktige matfisker, rogn fra blant annet stør og sterlett brukes til kaviar. Svømmeblæren har blitt brukt til å fremstille fiskelim, se husblas. Svært mange størarter er utsatt for sterk overbeskatning, hovedsakelig på grunn av den ettertraktede kaviaren. I tillegg er de utsatt for at habitatet de lever i ødelegges, eller at tilgangen til gyteplasser i elvene blokkeres med dammer.

Beskrivelse

Kroppen er spoleformet med tilspisset snute og skjev (heterocerk) halefinne. Munnen er plassert på undersiden av snuten, og foran munnen har de fire skjeggtråder. Voksne fisker mangler tenner. Ryggen er mørk, sidene sølvglinsende og buken hvit. Store deler av kroppen er dekket av skjellplater.

Den største arten, huso, kan bli opptil åtte meter lang og veie over 2000 kilogram. Dette gjør arten til den desidert største nålevende fisken i verden som vandrer i elver. Vanlig stør, også kalt atlanterhavstør (Acipenser sturio), blir opptil fem meter lang, 400 kilogram og er kritisk truet, mens den mest tallrike arten sterlett (Acipenser ruthenus) kan bli opptil 1,2 meter lang og veie 16 kilogram.

Levevis

Størene gyter i store elver, og foretar ofte lange vandringer i store innsjøer eller i havet. Mange arter er altså anadrome. Dietten er oftest ulike former for bunnlevende virvelløse dyr. Stører kan bli over 100 år gamle, og mange gyter ikke hvert år.

Kritisk truede arter

Wien, juli 2018
Fra kultiverinsanlegget for Donau-stør i Wien, der yngel klekkes for utsetting som ledd i å styrke størbestandene i Donau.
Wien, juli 2018
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Akvariet i Bergen
Russisk stør er kritisk truet, men flere individer er å se på akvariet i Bergen.
Akvariet i Bergen
Lisens: CC BY SA 3.0

De samlede påvirkningene på verdens størbestander gjør stører til en av de mest truede dyregruppene i verden. Av 27 arter er flertallet kategorisert som kritisk truet (CR) på den internasjonale rødlista til IUCN.

I Europas nest lengste vassdrag, Donau, lever fortsatt fem ulike størarter. De fleste av bestandene er truet av utryddelse, mens én er utryddet. Den internasjonale redningsaksjonen Sturgeon 2020 og Danube Sturgeon Task Force startet i 2012. Et større internasjonalt samarbeid er i gang for å styrke bestandene. En rekke bevaringsbiologiske tiltak sammen med habitattiltak gjennomføres for å snu den negative bestandsutviklingen, inkludert reetablering med gjenutsetting av stør (Acipenser sturio), som har vært utdødd fra Donau i lengre tid.

Deres tilstedeværelse er bioindikator på at gode miljøforhold er nådd i vassdraget. Stører omtales som flaggskiparter i Donau-samarbeidet. Fiskevandring tilpasset stører forbi et av Europas største vannkraftanlegget ved Jernporten er blitt en viktig milepæl i prosjektet.

På tiltakslista for å beskytte og bedre bestandene for stører i den felles vannforvaltningsplanen for Donau inngår:

  • restaurering av fiskevandring og beskytte leveområder
  • kultivering i anlegg og gjenutsetting
  • bedre vannkvalitet
  • bekjempe ulovlig fiske og illegal kaviarproduksjon
  • holdnings- og informasjonskampanjer

Stør i Norden og Nord-Europa

Det er dokumentert at atlanterhavstør også tidligere fantes (gytende) i flere av elvene som renner ut i Østersjøen og Kattegat. Arten er også fanget i garn i norske farvann, men regnes av IUCN som utryddet fra Norge. I Göta elv (Sveriges største vassdrag) var det en selvreproduserende bestand fram til tidlig på 1900-tallet. I juni 2024 ble de første 100 stører reintrodusert her fra et tysk kultiveringsanlegg, som ledd i et ambisiøst reetableringsprosjekt.

Ellers i Nord-Europa finnes det reproduserende størbestander i vassdrag i Tyskland. Det jobbes gjennom HELCOM med en egen handlingsplan for å bevare og reetablere stør i flere baltiske vassdrag som renner ut i søndre del av Østersjøen.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Vertebrata ryggradsdyr, virveldyr
Klasse Actinopterygii strålefinnefisker
Orden Acipenseriformes størfisker
Familie Acipenseridae størfamilien

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Acipenseridae
Artsdatabanken-ID
42569
GBIF-ID
2947

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg