Under andre verdenskrig ble om lag 100 000 sovjetiske krigsfanger sendt til Norge. Fangene kom i perioden 1941 til 1945. Samtlige ble brukt som tvangsarbeidskraft for den tyske okkupasjonsmakten i Norge.
Faktaboks
- Også kjent som
-
sovjetarbeidere, russiske krigsfanger
Tyskerne etablerte nærmere 500 krigsfangeleire for sovjetiske krigsfanger i Norge. Størrelsen på leirene varierte fra noen få fanger til flere tusen i en leir. Fangeleirene var fordelt over hele Norge, to tredjedeler ble plassert i de nordligste fylkene og Nord-Trøndelag. Det er noe uenighet vedrørende antallet sovjetiske krigsfanger som døde under oppholdet i Norge, men tallet ligger trolig omkring 13 000. Med så mange døde, var det klart at disse krigsfangene var krigens største tapere på norsk jord i løpet av krigsårene.
Omtrent halvparten av de sovjetiske falne i Norge er nå registrert med navn, for de øvrige nasjonalitetene av utenlandske falne er navnelistene nå stort sett komplette.
Det var kampene på Balkan og i Sovjetunionen som ga tyskerne tilgang til den store mengden mennesker som ble brukt som arbeidskraft til omfattende byggeplaner i Norge. En stor andel av soldatene som ble tatt til fange i Sovjetunionen i juni 1941 ble først sendt til Tyskland og deretter til Norge. Transportlistene avdekker at svært mange sovjetiske krigsfanger ble sendt med skip fra den såkalte «Stettin-Linie» til Norge.
Med disse fangene ble et stykke katastrofal, østeuropeisk okkupasjonserfaring overført til Norge. Det faktum at Sovjetunionen ikke hadde godkjent og underskrevet Genevekonvensjonen av 1929, ble fra tysk side brukt som argument for at de ikke var forpliktet til å følge reglene i konvensjonen. For de sovjetiske krigsfangene som ble sendt til Norge betød dette at de ble overlatt til en svært uviss skjebne i tyske fangeleire, og verken norske eller internasjonale organisasjoner fikk tillatelse til å hjelpe disse krigsfangene.
Litt over 84 000 frigitte sovjetiske statsborgere ble sendt tilbake til Sovjetunionen fra Norge i løpet av to hektiske sommermåneder i juni/juli 1945. Tallet omfattet både sivile sovjetiske tvangsarbeidere og krigsfanger.
Kommentarer (2)
skrev Erling Eri
Hei,
Ved spørsmål knyttet mot behandling til Russiske krigsfanger ved hjemkomst er det en høy kontrast mellom de vestlige og russiske kildene.
I artikkelen er det skrevet "Senere tids forskning fra russiske forskere tilsier at over halvparten ble sendt direkte hjem, og nyanserer slik dette bildet. Tidligere krigsfangers beretninger viser at de som regel ble utsatt for en grundig undersøkelse etter hjemkomsten, men på langt nær så mange som tidligere antatt ble henrettet eller sendt til flere titalls år med straffarbeid i sovjetiske leire."
Jeg ser ikke noen referanse til denne forskningen i kildene for videre lesing, for å betrakte til hvilken grade denne forskningen gir et bedre svar. Hvor jeg stiller spørsmål om det er mulig med oppgitt kilde. Og hvorvidt troverdig en slik kilde er.
British Foreign Office tok videre og stoppet hjemsending av ytterligere krigsfanger ifølge artikkelen, som må ha vært basert på reel etterretning? Det er noe merkelig om de historiske kildene har en så stor kontrast fra hverandre, ved en sak som har påvirkert Norge i en stor grad, hvor usikkerhets momentet er enormt. Ytterligere gransking av hva som faktisk skjedde med 100. 000 krigsfanger som krigsokkuperte Norge hadde vertskap burde være noe klarere enn et slikt enormt sprik.
Erling
svarte Marianne Neerland Soleim
Det er boken til Pavel Polian som gir det beste bilde over de repatrierte og hans materiale omfatter ikke bare Norge men også andre land. Det mangler studier som viser eksakte tall over skjebnen til de krigsfangene som ble repatriert fra Norge. Det som vises til som senere tids forskning er Polians bok og gjelder ikke bare Norge.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.