Sommertid er en vedtatt forskyvning av klokketiden i forhold til normaltiden, vanligvis gjennomført i sommerhalvåret, for å oppnå en arbeidsmessig og helsemessig sett bedre utnyttelse av døgnets lyse timer.
Norsk normaltid ligger én time foran universaltid. Overgang til sommertid gjøres ved å stille klokken én time frem, og da blir norsk tid liggende to timer foran universaltid. Det skal skje kl. 02.00 siste søndag i mars. Tilbakeføring til normaltid skjer kl. 03.00 siste søndag i oktober ved at klokken stilles én time tilbake. Innføring av sommertid fører til at kveldsmørket inntrer én time senere enn normalt på bekostning av dagslyset om morgenen, som kommer én time senere.
Totalt har 142 land på et eller annet tidspunkt brukt sommertid. Stadig flere land går nå bort fra denne ordningen. I 2018 var antall land som bruker sommertid redusert til 75, mot 87 i 2009.
Land som ligger i nærheten av ekvator bruker sjelden sommertid ettersom døgnlengden ikke varierer så mye i løpet av året. I Afrika er det bare to land og i Asia sju land som i 2018 fortsatt har sommertid.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.