Skolehjemmene kombinerte oppgaver som skole og som barnehjem og var i over hundre år en egen gruppe tvangsinstitusjoner for barn. Fra midten av 1800-tallet gjalt dette anstalter som var opprettet for å redde og forbedre barn og unge som hadde vist dårlig oppførsel eller var utsatt for grov omsorgssvikt og skulle vernes mot ødeleggende oppvekstvilkår. Samtidig var skolehjem et alternaternativ til fengsel for barn. Fra tiårene rundt 1900 kom også skolehjem og liknende institusjoner i bruk for å beskytte normalskolen og skille ut barn som ikke passet inn i allminnelig folkeskole og kunne være ødeleggende for medelever.

Med vergerådsloven, Lov om Behandling af forsømte Børn af 6te Juni 1896, ble samfunnets håndtering av forsømte barn samlet under ett lovverk. Med dette var Norge blant de første landene i verden med et statlig barnevern. Vergerådsloven var med mindre endringer i bruk fram til den ble erstattet av Lov om barnevern 1. juli 1954. Etter vergerådsloven hørte barnehjem, skolehjem og mange andre institusjoner inn under barnevernets område. Med i Sosialdepartementets første oversikt over barneforsorgen i Norge fra 1924 var 10 skolehjem og 6 tvangskoler. Blant de mest kjente skolehjemmene i Norge var de statlig guttehjemmene Toftes gaveHelgøya i Mjøsa, Ulfsnesøy oppdragelsesanstalt utenfor Bergen, Lindøy utenfor Stavanger, Falstad skolehjem på Ekne ved Levanger i Nord-Trøndelag og Bastøy skolehjem på Bastøy i Oslofjorden.

Skandaler, opprør, kritikk, kunnskapsskifter

I flere faser ble skolehjemmenes oppgaver og virke omgitt av skandaler og av faglig og politisk ordskifte. En maidag 1908 satte guttene på Toftes Gave fyr på skolehjemmet. I 1915 gjentok det samme seg på Bastøy, guttene satte et hus i brann. Marinesoldater ble satt inn for å slå ned opprøret.

I første fase var oppmerksomhet om anstaltene samlet om fengselspreg og innesperring og toppet seg i debatter om «skolehjemssaken» fra 1908. Mye av faglige kunnskapsendringer og debatt har samlet seg rundt segregering ut fra forventinger om klare diagnoser eller samordning av mer medisinske og mer pedagogiske tiltak innen en felles ramme.

I årene omkring 1950 ble mange skolehjem avviklet og med Spesialskoleloven fra 1951 ble en del skolehjem spesialskoler. Noen skolehjem ble i 1953 overført til Sosialdepartementet og skiftet navn til verneskoler. Dette gjaldt Bjerketun i Bærum for jenter og Foldin verneskole på Bastøy for gutter. Også verneskolene ble lagt ned fram mot 1970.

Utvalgte tidligere skolehjem og verneskoler

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Froestad, Jan (1999): Normalisering og disiplinering, i Meyer, Siri og Thorvald Sirnes, red. (1999): Normalitet og identitetsmakt i Norge. Oslo: Gyldendal akademiske.
  • Hagen, Gerd (2001): Barnevernets historie: Makt og avmakt i det 20. århundre. Oslo: Akribe forlag
  • Slottemo, Hilde Gunn, red. (2024. "Barn som gikk «fra haand til haand» Oppvekst på skolehjem, barnehjem og internatskole i et historisk perspektiv. Oslo: Cappelen-Damm
  • Thuen, Harald (2017): Det norske utdanningssystemet. Oslo: Abstrakt forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg