Skaller i gråbrunt reinsskinn med tekstil pynt
Av .
Skaller (Karasjok-kofta)

Om vinteren brukes vanligvis skaller (goikkehat). Skallene varierer også etter bruk og anledning. Det er felles skallebånd både til sommer- og vinterbruk, men det er forskjell på manns- og kvinneband. Skallebåndene kan være rettvevd på grindvev eller med opplukk.

Skaller (Karasjok-kofta)
Av /Norsk bunadleksikon.
Skotøy (Tana/Polmak-kofta)

Kommager (til venstre) er sydd av hjemmegarvet skinn. I dag finnes det også en moderne, fabrikksydd etterligning av denne tradisjonelle skotypen. Båndene kan brukes både til sommer- og vintersko. På vinteren brukes skaller (til høyre).

Skotøy (Tana/Polmak-kofta)
Av .

Skaller er et tradisjonelt samisk vinterfottøy (gápmagat/nuvttohat). Det fremstilles av hud fra reinsdyrets bein og legger (belling) og av skinnet fra reinsdyrets skalle (gállohat).

Faktaboks

Etymologi
fra samisk gállohat eller nuvttohat

Benklær av reinskinn (også kalt belling) blir brukt sammen med vinterskoene. Disse brukes av både kvinner og menn, men ikke i alle områder.

Skaller brukes med skobånd. Båndene har særegne mønstre som kan fortelle hvor personen som bærer dem kommer fra. Skallene brukes vekselvis på venstre og høyre fot, da de ellers vil miste formen.

Bearbeiding av leggskinn/bellinger

Den originale samiske bearbeidingen av henholdsvis bellinger og skaller skjer ved at lærsiden gnis med stykker av seljebark og bjørkebark. Disse dyppes i et ekstrakt kokt på selje- og/eller bjørkebark. Læret oppnår derved den nødvendige holdbarhet samtidig som det forblir noe stivt. Dette er nødvendig for at fottøyet skal kunne beholde sin form. Læret får ved denne behandlingen en rødbrun farge.

Til et par skaller går det med én gámasgottur (bellinger fra fire ben). Til gállohat går det med to skalleskinn av rein. Søm og forming gjøres for hånd; til tråd brukes senetråd (suotna) fra rein. Skaller skal helst bare brukes i tørr snø eller inne. Inne i skallene bruker samene sennegress, som legges på en bestemt måte rundt hele foten. Sennegresset bidrar til å holde foten tørr.

Skallene har en karakteristisk bøyd tåspiss. Denne tuppen blir sydd på forskjellige måter, alt etter hvor en befinner seg i Sápmi. Ser en på sko fra andre arktiske områder, der en har brukt leggskinn som materiale, finnes det få sko som har denne særegne formen på tuppen. Samene begynte tidlig å bruke ski for å ta seg frem i snøen om vinteren, og det er naturlig å anta at skotuppene har fått denne utformingen for å passe til bindingen, som var en rem på tvers av skien.

I det nordlige Sápmi syr en vinterskoene med sømmen på innsiden. I lule- og sørsamiske områder syr en skallene med noen sømmer på utsiden. Til vintersko velger en enten leggskinn eller gállu/skalleskinn. Skalleskinn var vanlig å bruke til brukssko.

Betegnelser

På samisk kan en uttrykke hva slags vintersko det er snakk om:

  • vuottagápmagat/ giessangápmagat betyr sko med skobånd
  • guretgápmagat betyr vintersko med dragbånd
  • láđđegápmagat betyr sko som er dekorert med klede
  • seahkohat betyr at sidestykket på skoen går helt til tuppen
  • Riehtehat betyr at skoene er sydd av skankeskinn av ku

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg