Den som er misfornøyd med lagmannsrettens dom, kan innen en ankefrist på normalt én måned anke til Høyesterett. Det gjelder ingen bestemt ankesum.
Når ankesakens dokumenter er kommet inn til Høyesterett, gjennomgås de først av Høyesteretts ankeutvalg. Dette utvalget består av tre høyesterettsdommere som oppnevnes skiftevis for et bestemt tidsrom. Utvalget avgjør om det skal gis samtykke til høyesterettsbehandling av anken. Slikt samtykke kan bare gis når anken gjelder spørsmål som har betydning utenfor den foreliggende sak eller det av andre grunner er særlig viktig å få saken avgjort i Høyesterett. For å nekte samtykke må ankeutvalget være enstemmige.
Hvis samtykke gis, fortsetter saken til pådømmelse i Høyesterett. I den enkelte sak settes Høyesterett med fem dommere. Visse saker skal dog avgjøres av den samlede Høyesterett eller i storkammer med elleve dommere.
En dom som er blitt endelig, kan i spesielle tilfeller angripes gjennom reglene om gjenåpning.
Ovenfor er reglene om anke mot dommer behandlet. Avgjørelser som treffes under saksforberedelsen ved kjennelse eller beslutning, kan påankes etter særskilte regler. Tidligere var dette kalt kjæremål, mens lovens terminologi nå er anke over kjennelser eller beslutninger, se ellers kjæremål.
Se også tvangsfullbyrdelse.
Frem til tvisteloven trådte i kraft 1. januar 2008 ble anke til Høyesterett behandlet av Høyesteretts kjæremålsutvalg. Kjæremålsutvalget ble ansett som en egen domstol men var reelt sett en del av Høyesterett. Det ble tatt ut av domstollovens definisjon av alminnelige domstoler i § 1 ved ikrafttredelsen av tvisteloven. De funksjoner som tidligere ble ivaretatt av Høyesteretts kjæremålsutvalg ivaretas som tidligere, men nå av Høyesteretts ankeutvalg.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.