Det fins flere mulige årsaker til feilgjæring (bl.a. gjærsopper, muggsopper eller smørsyrebakterier). Smørsyregjæring kan starte når pH kommer over et kritisk nivå (pH 4.2 avhengig av tørrstoff). For å unngå smørsyregjæring er det viktig å få en rask pH-senkning i massen. Maursyrebaserte midler er de mest effektive til å få ned pH raskt, og dermed redusere intensiteten i gjæringa og varmegang. Fortørking reduserer også gjæringsintensiteten.
Gjærsopp og muggsopp konsumerer sukker og melkesyre. Under slik feilgjæring vil pH stige samtidig med at temperaturen øker. Muggsopp produserer dessuten toksiner. Generelt sett bør feilgjæring og varmegang unngås da det reduserer energiinnholdet. Energien i fôret som dyra kunne nyttet går opp i varme. Gjærsoppene forbrenner sukker, melkesyre og en del andre lett fordøyelige stoffer til varme, karbondioksid og vann.
Høyt innhold av ammoniakk (NH3) i fôret skyldes oftest varmegang. Over 5% av total N i form av ammoniakk regnes som uheldig. Ammoniakk stammer fra protein som er brutt ned. Det gir redusert proteinkvalitet i surfôret og nedsatt fôropptak. I en sammenstilling av finske forsøk var nedgangen i surfôropptak på ca. 2 FEm pr. ku døgn når mengde NH3-N økte fra 5 til 15% av total-N.
Tiltak for å unngå feilgjæring og varmegang inkluderer:
- Unngå forurensing av bakteriesporer i fôret. Sporer er spredningsorgan for smørsyrebakterier og kan gi kvalitetstrekk av melka. Slike sporer finnes først og fremst i jord og i husdyrgjødsel.
- Bruk et godt ensileringsmiddel. Rett dosering av maursyre, senker pH effektivt. Det gir et surfôr med høgt innhold av restsukker, som dyra liker godt.
- Fortørking kombinert med lufttett pakking gir et stabilt godt surfôr og ønsket moderat gjæringsintensitet. Likevel er det viktig å ikke overdrive fortørkingen, da det øker faren for mugg og varmgang ved uttak. Tørrstoffinnhold på 25-35 % er optimalt.
- God, luftett pakking av fôret og er helt nødvendig for å unngå varmgang. God pakking er lettest ved ensilering av ungt plantemateriale, god kutting og ved ved å legge på tilstrekkelig vektbelastning i plan- og tårnsilo. For rundballer er det viktig at det ikke blir hull i plasten under lagring ute.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.