I kunstinstitusjonell sammenheng manifesterer samtidskunsten seg blant annet i etableringen av museer for samtidskunst (contemporary art) heller enn museer for moderne kunst. I Norge ble for eksempel Museet for samtidskunst opprettet i 1988, men man finner museer for samtidskunst fra 1960-årene av, for eksempel Museum of Contemporary Art Chicago, etablert i 1967.
Parallelt ser man introduksjonen av en sterkere, mer fristilt kuratorrolle. Snarere enn den tradisjonelle tilretteleggeren, i form av en mer tilbaketrukket museumsleder eller kunsthistoriker, blir den frie kuratorens agenda og person tilnærmet like sentral som kunstnerne i utstillingssammenheng. Den nye kuratorrollen får vesentlig betydning også for den store tilveksten av internasjonale kunstbiennaler i 1990- og 2000-årene. I hovedsak skjer denne utenfor de etablerte kunstsentra i Europa og USA. De eldre, etablerte mønstringene Veneziabiennalen, biennalen i São Paulo, Whitney-biennalen i New York og documenta vokste ut av modernismen til å bli samlingspunkter for internasjonal samtidskunst. I nyere tid har blant annet Manifesta og biennalene i Istanbul, sørkoreanske Kwangju, franske Lyon og Havanna på Cuba kommet til som sentrale på den internasjonale kunstscenen. I norsk kunstliv er Momentum i Moss, Lofoten internasjonale kunstfestival – LIAF og Bergen Assembly tilsvarende arrangementer.
Likeledes har de mange kommersielle gallerimessene, som Art Basel i Basel (etablert 1970), med søstermesser i Miami og Hongkong; Frieze i London, New York og Los Angeles og FIAC i Paris, vokst fram som knutepunkter for internasjonal samtidskunst. I mindre skala har kunstnerdrevne visningsrom vært viktige for utstillingsvirksomhet, utveksling av informasjon og nettverksbygging kunstnerne imellom. Innen kunsthistoriefaget har man siden 2000 sett en økende interesse for studier av samtidskunst framfor mer tradisjonelle emner på universitetene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.