Sørmarkmus
Sørmarkmus i levendefelle.
Sørmarkmus

Sørmarkmus er en smågnagerart i hamsterfamilien. Den er en av de vanligste gnagerne i Europa. Flere arter er skilt ut fra sørmarkmus de senere tiårene, men dette artskomplekset er enda ikke endelig avklart. Sørmarkmus ligner svært på vår markmus Microtus agrestis, men er noe mindre.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Microtus arvalis
Beskrevet av
(Pallas, 1779)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Sørmarkmus ligner markmus både i utseende og levevis. Pelsen er gul-gråbrun over ryggen, sidene er mer gulbrune, mens føttene er lysegrå. Kroppslengde inntil 12 cm, halelengde 4 cm og vekt 40 g. Hunnen er litt mindre enn hannen. Arten har en tendens til å bli større på øyer enn på fastlandet.

Levevis

Sørmarkmus er litt mer sosial enn markmus, idet hunner kan leve i grupper og forsvare et felles territorium og et stort gangsystem. Hanner vandrer over større områder på leting etter hunner. Om vinteren er sørmarkmus mindre territoriell.

Den spiser et stort antall planter og bare i liten grad animalsk føde. Sørmarkmus hamstrer føde for vinteren i forskjellige lagre; et lager inneholder frø, et annet røtter og knoller. Den kan gjøre skade på åkeravlinger.

Sørmarkmus lever i åpne landskaper; eng, åpne områder i skog og kulturlandskap. Den kan leve på fjellenger over tregrensa opp til 3 000 meter over havet. I områder med kort gras er den svært utsatt for predasjon og graver derfor mer under bakken.

Utbredelse

utbredelse av sørmarkmus
Utbredelse av sørmarkmus (Microtus arvalis). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av sørmarkmus

Sørmarkmus er utbredt over hele det sentrale og kontinentale Europa, unntatt lengst sør. Den lever fra Spania i vest til den europeiske del av Russland i øst. En bestand på Orknøyene stammer fra dyr innført av mennesker.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Microtus arvalis
GBIF-ID
2438606

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg