Romersk mytologi er en samling fortellinger og legender om byen Romas opprinnelse og eldste historie, og de religiøse ritualene i romersk religion.
Den romerske religionen hadde ingen egen kosmologi, det vil si fortellinger om gudenes og universets opphav, men var fra tidlig av sterkt påvirket av etruskerne og grekerne. Gudene og deler av mytene i gresk mytologi ble tidlig tatt inn i den romerske gudeverdenen (panteon). I de romerske mytene er menneskene oftest hovedpersoner, i motsetning til i den greske mytologien.
De viktigste romerske mytologiske heltene stammet fra en eller flere guder. For eksempel stammet romernes «stamfar», Aeneas, fra Venus, og etterkommerne Romulus og Remus fra Mars. På lignende måte hevdet viktige romerske politikere og feltherrer at de stammet fra en bestemt gud. Det mest kjente eksemplet er Julius Caesar, som hevdet at han stammet fra Venus, akkurat som Aeneas.
Mange romerske guder har store likheter med de greske, til den grad at de ofte kan ha samme navn og attributter. Blant de viktigste kan nevnes Jupiter, Minerva, Mars, Venus, Apollo og Vesta. De forskjellige gudenes betydning og særtrekk kan skille seg betydelig fra gresk religion.
Den romerske mytologien har altså ikke en egen skapelsesfortelling, som den greske. Fortellingene handler isteden om hvordan de romerske heltene oppnådde makt og ære, pietas, gjennom fromhet og respekt for gudene og forfedrenes tradisjoner og seder, mos maiorum. Et vanlig tema er individenes moral og lojalitet overfor staten og gudene. Heroisme og tapperhet er et gjennomgående trekk i de mytologiske fortellingene, påvirket av den greske mytologien med guder og helter. De mytiske fortellingene var viktige for romerne som en forklaring til hvorfor akkurat deres by vokste til å herske over verdens mektigste imperium.
Motiver fra romersk mytologi har hatt stor påvirkning på senere kunst og litteratur. Romernes mytologiske repertoar ble spesielt mye brukt av forfattere, malere, skulptører og andre kunstnere i renessansen, barokken og klassisismen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.