Den kulturrelativistiske formen for relativisme er den som blir oftest forsvart. Ifølge kulturrelativismen er det nettopp kulturen som bestemmer de rådende standardene og som derfor avgjør hva som er kunnskap, sannhet eller etisk rett/galt innen en bestemt kultur.
Det siste poenget understreker relativismens radikale aksept for andre kulturer. På mange måter har den moderne relativismen vokst ut av postkoloniale trender som fulgte den vestlige avkolonialiseringen av ikke-vestlige nasjoner og land. Under den vestlige imperialismen var både etikk og vitenskap viktige elementer for å understreke vestlig overlegenhet over den øvrige verden. Vestlig overlegenhet både i forhold til vitenskap og etikk fungerte her som ytterligere legitimering av politisk dominans og undertrykkelse.
I kjølvannet av imperialismen var det derfor mange som hevdet at både vitenskap og etikk måtte fire på sine imperialistiske tendenser. På samme måte som vi skal ha respekt for andre land og kulturers rett til politisk selvbestemmelse og til å definere sine egne lover, ble det hevdet at de også hadde en likeverdig rett til å definere sin egen etikk, kunnskap, sannhet og standarder om kunnskap.
Vi kan med andre ord ikke presse vår etikk eller vitenskap på andre land ved å hevde at den er riktig rent objektivt sett og uavhengig av kulturell kontekst. Relativismen kan derfor utgjøre et forsvar for toleranse, siden den slår fast at hverken kunnskap eller etikk eksisterer uavhengig av en gitt kulturs historisk betingede standarder
En vanlig utfordring for denne posisjonen er å bestemme nærmere hva som skal regne som en kultur: er det nasjonen, sivilisasjonen, staten, den religiøse tilhørigheten, kulturell eller sosial gruppe, økonomisk klasse som har hevd på å representere ens kultur? Det er videre vrient å avgjøre hvordan en slik kultur bestemmer eller samler seg om visse standarder, siden det for de aller fleste grupper hersker stor uenighet og splid innad.
I vår multikulturelle verden er dessuten mange individer medlemmer av flere ulike grupper og kulturer på en gang og for en kulturrelativist er det vanskelig å avgjøre hvilken kultur som bestemmer de relevante standardene i et gitt tilfelle.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.