Ørkenen langs Perus 2400 kilometer lange stillehavskyst er blant Jordens tørreste steder. Det vegetasjonsløse beltet brytes der 57 mer eller mindre permanente elver med smeltevann fra Andesfjellene lykkes i å nå havet. Langs disse elveoasene, hvor forholdene ligger godt til rette for irrigasjon, oppsto de eldste statsbyggende samfunn i Andes.
I disse oasene er det spor etter faste boplasser basert på jordbruk og fiske fra rundt regnet 7000 år tilbake. De eldste pyramidelignende byggverk er datert til 3500 fvt. Mest berømt er den såkalte «Store Pyramide» i Caral ved Supe-elva 184 kilometer nord for Lima. Ved Supe og de nærmeste naboelvene Fortaleza og Pativilca er det avdekket rundt 30 bosetninger av urban karakter med tilknyttede pyramidekomplekser. Caral er det største og fremstår som en slags hovedstad.
130 kilometer nord for Caral ligger en tilsvarende kjede av ruinkomplekser fra omtrent samme tid langs elvene Casma og Sechín. Funnstedet Sechín Alto domineres av den 35 meter høye pyramiden som har fått navnet «Tempelet» (El Templo). Også her er det snakk om et 30-talls bosetninger på 10–100 hektar over et relativt kompakt område. Hver av bosetningene består av 6–7 plattformer med pyramidekomplekser. Med rundt 3000 mennesker på hvert bosted kan Caral og Sechín hver ha hatt mellom 20 000 og 28 000 innbyggere.
I Peru er dette området kjent som Norte Chico («Lille nord»), til forskjell fra det geografiske Nord-Peru. Ruinbyene ved Supe og Casma ble kartlagt av arkeologer i årene 1990–2020. Caral- og Sechín-kulturene regnes nå for å være de eldste i Peru, mer enn tusen år eldre enn Chavín de Huántar i fjellene i Nord-Peru som man tidligere hadde ansett som Andeskulturens vugge.
Den store pyramiden i Caral har en grunnflate på 150 x 110 meter, består av ni lag eller terrasser og måler 28 meter i høyden. Flankert av to mindre tempelplattformer og med et sirkulært, nedsenket atrium i front, er dette det største av sju pyramidekomplekser som til sammen utgjør Caral. Hvert kompleks er delt i to halvdeler der den øverste gjerne har litt større og finere byggverk. Slike todelte bosetninger er i tråd med hvordan lokalsamfunnet i Andes (ayllu) alltid har vært organisert i komplementære halvdeler (moietyer). Utgravinger av boligområder i og utenfor halvdelene forteller om skarp klassedeling.
Hvert lag i pyramiden er bygd med utvendige støttemurer i tilhogd stein fra steinbrudd i nærheten. Terrassene er fylt med stein og såkalte shicra, kurver flettet av stivt gress og fylt med mindre stein. Shicra-stein gir god avstivning og demping av jordskjelvbølger. Yttersidene var kledd med leire og malt i hvitt. Midt på siden som vender mot atriet leder en trapp opp til plattformen på toppen hvor flere mindre tempelrom omgir et stort ildsted. Her brant det sannsynligvis alltid en offerild, liksom i alle bolighus. Vedlikehold av sentral-ilden og kollektive ritualer i atriet bandt samfunnet sammen.
I tillegg til bosetningene inne i elvedalene er det ruiner etter tilsvarende pyramidekomplekser helt ute ved kysten (Áspero ved Caral og Las Aldas ved Sechín). Arkeologien forteller oss at kostholdet over hele området besto av ressurser både fra hav (ansjos, skalldyr) og jordbruk (mais, bønner, søtpotet). Det ble også dyrket bomull for tekstiler og tilvirkning av fiskegarn. Analysene av kostholdet antyder slik at de eldste statsdannelsene ved Perus kyst ikke var enten jordbruks- eller fiskeribaserte, men bygde på utveksling mellom flere økologiske soner foruten handel med folk oppe i fjellene.
Den samme arkitekturen går igjen i hele Norte Chico. I Sechín forteller steintavler med relieffer om menneskeofringer. Det er ellers ingen spor etter organisert vold eller befestninger før Carals nedgang rundt år 1800 fvt. Forskerne tror derfor at Caral og Sechín baserte mye av sin makt på å være sentre for religiøst liv, foruten å fungere som knutepunkter for regionalt varebytte og handel. Rituelle praksiser, tett bosetning og kontroll med lukrative handelsnettverk ga grunnlag for å mobilisere tilstrekkelig arbeidskraft til å reise pyramider
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.