Punktskrift
En blind skoleelev leser punktskrift.
Av /NTB Scanpix.
Louis Braille
Dagens punktskrift ble introdusert av Louis Braille i 1825. Kobberstikk av Louis Braille fra tidsskriftet La Nature (Paris, 1887)
Louis Braille
Av /Getty Images.

Punktskrift er et taktilt skriftsystem sammensatt av runde opphøyde punkt som synshemmede kan lese ved å føle dem med fingertuppene. Skriften kan skrives og leses både på papir og via elektroniske hjelpemidler koblet til datamaskin eller mobiltelefon. På norsk kalles disse hjelpemidlene leselist.

Faktaboks

Også kjent som
blindeskrift, brailleskrift.

Internasjonal betegnelse: braille.

Dagens punktskrift ble introdusert av Louis Braille i 1825. Skriftsystemet kan benyttes i alle typer tekstlige presentasjoner og kan gjengi bokstaver, noter, symboler og tall. Punktene i skriftsystemet kan kombineres og settes sammen på en måte som har gjort det mulig å ta det i bruk på tvers av ulike språk, tradisjon og alfabet. Følgelig finnes det i punktskrift et mangfold av tegn og skrifttabeller, og skriftsystemet brukes over hele verden.

Punktskriften ble verktøyet for alfabetisering og kunnskapsformidling blant blinde, og har spilt en stor rolle for å gjøre blinde til aktive og fullverdige samfunnsborgere i det framvoksende kunnskapssamfunnet bygget på skriftlighet.

Siden punktskrift er et skriftsystem for gjengivelse av alle typer tegn, er det misvisende å referere til punktskrift som et punktskriftalfabet. Betegnelsen blindeskrift er heller ikke dekkende, fordi skrift også kan presenteres i andre taktile former. Punktskrift eller braille er derfor den mest dekkende betegnelsen for dette bestemte taktile skriftsystemet.

Varianter

Opprinnelig besto punktskriften av seks punkt. I dag har vi to varianter av punktskriftsystemet: den opprinnelige sekspunkts punktskriften, og åttepunkts punktskrift. Åttepunkts punktskrift kalles også datapunkt.

Punktcelle

Punktskrift

Brailles punktskriftalfabet, tilpasset det norske alfabetet. Øverste rad leses også som grunntallene fra 1 til 9 (j=null) ved at man setter et særskilt talltegn foran. Andre skrifttegn og regnetegn representeres av en rekke andre kombinasjoner.

Av /※.

For å beskrive organiseringen av punktene i punktskrift brukes begrepet punktcelle. I den opprinnelige sekspunkts punktskriften består en full punktcelle av alle seks punkt i systemet.

Punktene i en punktcelle er organisert i to rekker. Den ene har punktene én til tre, og den andre punktene fire til seks. I åttepunkts punktskrift ble punktcellen utvidet ved at de to nye punktene ble lagt til slik: punkt sju ble lagt til under punkt tre, og punkt åtte under punkt seks i de to celleradene.

Ulike punkt og/eller kombinasjoner av punkt i cellen utgjør så tegn og symboler.

Sekspunkts punktskrift

Skriveredskaper for punktskrift
Punktskriftens «penn og papir» er skriveredskapet pren (en slags syl) og en tavle.
Skriveredskaper for punktskrift
Av .

Sekspunkts punktskrift ble utformet for å bli skrevet manuelt på papir.

Opprinnelig ble punktskrift skrevet for hånd, på samme måte som annen skrift skrives med penn og papir. Punktskriftens «penn og papir» er skriveredskapet pren (en slags butt syl) og en tavle. Tavlen består av to hengslede plater med hull organisert med felt som har seks hull i hvert felt, ett hull for hvert punkt i systemet. Den som skal skrive fester arket mellom platene. Så skrives det ved at prenen presses ned i papiret, ett trykk for hvert punkt. Punktene kommer fram på undersiden av arket.

Fra midten av 1900-tallet ble det utviklet mekaniske skrivemaskiner for skriving av sekspunkts punktskrift. Alt som trykkes for offentlig distribusjon i Norge trykkes i sekspunkts punktskrift. Sekspunkts punktskrift betegnes derfor også som litterær punktskrift.

De seks punktene i den opprinnelige punktskriften er fortsatt stammen i skriftsystemet.

Åttepunkts punktskrift (datapunkt)

Leselist (Braille terminal)
Leselist med åttepunkts punktskrift (datapunkt).
Leselist (Braille terminal)
Av /Shutterstock.

Med utviklingen av datateknologien ble det mulig å lese og skrive punktskrift via elektroniske tastatur og skjermerstatninger for lesing. Dette kalles leselist.

Disse nye mulighetene skapte imidlertid behov for en videreutvikling av punktskriften. Det ble derfor lagt til to ekstra punkt. Slik åttepunkts punktskrift kalles også datapunkt.

Åttepunktskriften gir muligheter for flere punktkombinasjoner, og med det muligheter til å skrive ulike tegn og symboler på andre måter enn i sekspunktskriften.

Trykking, publisering og spredning

Skrivemaskin for punktskrift.
Skrivemaskin for sekspunkts punktskrift.
Skrivemaskin for punktskrift.
Lisens: CC BY SA 3.0

Siden punktskrift både har en annen utforming og tar større plass enn visuell skrift, må trykking av punktskrift gjøres med spesialutstyr og programvare for konvertering fra visuell skrift til punktskrift. Disse tekniske begrensningene har i sin tur ført til at man i Norge har opprettet egne instanser og særordninger for mangfoldiggjøring av materiale i punktskrift.

Den viktigste aktøren for spredning av punktskriftmateriale i Norge i dag er Biblioteket for tilrettelagt litteratur (Tibi). Tibi er en del av Nasjonalbiblioteket, og har som en del av sitt mandat å gjøre bøker, tidsskrift og lignende tilgjengelige i punktskrift. I tillegg trykkes og spres det også punktskriftmateriale fra Norges Blindeforbunds trykkeri.

På samme måte som trykking av punktskrift krever tilpassinger og spesialutstyr, må det også brukes spesialpapir som er tykkere enn vanlig skrivepapir.

Både papirtykkelsen og det faktum at punktskrift krever mer papir enn visuell skrift, fører til at sendinger med punktskrift kan bli store og tunge. For å kompensere for ulempene dette medfører, er det portofritak for sending av punktskrift. Internasjonalt har denne ordningen sine røtter tilbake til 1888. Da fikk blinde internasjonalt delvis portofritak for sending av punktskrift. Verdenspostforeningen klassifiserte da sendinger med punktskrift som korsbåndpost, noe som ga sendingene lavere porto.

I Norge fikk Norges Blindeforbund gjennomslag for delvis portofritak for sending av punktskrift fra 1913. I realiteten var portoen så lav at det var et fritak. Fra 1955 ble det imidlertid ved kongelig resolusjon innført fullt portofritak for sending av punktskrift både innenlands og til utlandet. Resolusjonen kom fordi Norge var forpliktet til å innføre portofritak gjennom sitt medlemskap i Verdenspostforeningen, som da hadde innført fullt portofritak for punktskrift.

Regulering og organisering

I Norge har Offentlig utvalg for punktskrift (OUP) ansvaret for å utforme norske punktskriftstandarder på alle områder. OUP arbeider også for å gjøre punktskriften allment kjent, og utvalget representerer Norge internasjonalt i spørsmål relatert til punktskrift. Utvalgets øverste myndighet er Kultur- og likestillingsdepartementet.

Fullskrift og kortskrift

I tillegg til at punktskrift er et plasskrevende skriftsystem, tok det også lengre tid å skrive punktskrift enn annen skrift før skrivemaskinene kom i bruk.

Det ble derfor utviklet ulike former for forkortelser for skriving og lesing i punkt. Disse forkortelsessystemene kalles kortskrift. De forskjellige språkene har sine egne kortskriftsystem.

I Norge er det imidlertid mest vanlig å skrive og lese fullskrift. Kortskrift har blitt stadig mindre brukt fra rundt 1980 og frem til i dag. Nesten ingen bøker eller andre publikasjoner trykkes i kortskrift.

I enkelte land, som Tyskland og England, er situasjonen annerledes. Der brukes kortskrift aktivt.

Historikk

Ønsket om å utvikle skrift som også kunne sette blinde i stand til å skrive og lese henger sammen med opplysningstidens ideal om at alle skulle ha mulighet til å tilegne seg kunnskap for slik å bli fullverdige borgere, sammen med den stadig økende skriftligheten i alt samfunnsliv som fant sted i denne perioden.

Den franske professoren Valentin Haüy (1745–1822) var den første vi kjenner til som begynte å utvikle taktil skrift for undervisning av blinde. Han benyttet opphøyde latinske bokstaver i undervisningen. Haüy ble den første bestyreren på instituttet for blinde i Paris.

Også andre eksperimenterte med ulike former for taktil gjengivelse av latinske bokstaver. Alle disse forsøkene hadde imidlertid det til felles at de var plasskrevende, og lite anvendelige. Spesielt var det vanskelig å skrive. Derfor ble franske Louis Brailles punktskriftsystem en revolusjonerende nyvinning. Skriftsystemet lot seg både lese og skrive, og det var mindre plasskrevende.

Louis Braille ble blind i ung alder. Han gikk på blindeinstituttet i Paris, der han også etter hvert ble lærer. Braille utviklet sin sekspunktskrift fra et militært taktilt skriftsystem. I utgangspunktet besto dette systemet av tolv punkt. Louis Braille forenklet systemet ned til de seks punktene i dagens punktskrift.

Brailles skriftsystem ble lansert i 1825. I tiårene etter lanseringen ble også flere andre konkurrerende varianter av taktile skriftsystem lansert og tatt i bruk. Etter hvert ble imidlertid «det franske systemet» i hovedtrekk anerkjent som det beste taktile skriftsystemet, og i perioden fra introduksjonen og fram mot rundt 1900 ble Brailles skriftsystem anerkjent verden over som det offisielle systemet for formidling av alt skriftlig materiale blant blinde.

Seende pedagoger var viktige i denne utviklingen. I sentrale land for etableringen av punktskrift var det likevel blinde selv som avgjorde hva som skulle bli deres foretrukne skriftform. Et viktig land i denne sammenheng var England. Her fikk punktskriften en velstående ressurssterk forkjemper i legen Thomas Armitage (1824–1890). Da han selv mistet synet, gikk han sammen med tre andre ressurssterke blinde eller svaksynte menn fra det øvre sosiale lag for å bestemme hvilket skriftsystem som var best egnet for blinde. De landet på Brailles punktskriftsystem. Den avgjørelsen ble viktig for punktskriftens videre utbredelse. For Armitage ble grunnleggeren av organisasjonen kjent som Royal National Institute for the Blind (RNIB), stiftet i 1868. Denne organisasjonen ble sentral for den videre spredningen av punktskrift til store deler av verden.

Norge

I Norge ble punktskriften introdusert gjennom blindeskolene mot slutten av 1880-tallet.

Helt fra de første tiårene etter punktskriftens introduksjon i Norge har spredning av kunnskap om og tilgang til alle typer skriftlig materiale vært en av de viktigste sakene for alle som har jobbet for og blant norske blinde. Derfor var også trykking og spredning av bøker og blader ett av de første satsingsområdene for Norges Blindeforbund. Organisasjonen ble stiftet i 1909, og dagens trykkeri fikk sin spede begynnelse samme år. Forløperen til dagens bibliotek for tilgjengeliggjøring av punktskrift har like langer røtter. Blindeforbundet opprettet sitt første bibliotek i Bergen i 1910. Fram til da hadde både blinde og deres seende hjelpere måttet skrive av bøker og blader for hånd. Her hadde særlig kvinner spilt en stor rolle i å på frivillig basis skrive av bøker i punkt til blinde.

Norges Blindeforbund drev den nasjonale bibliotekvirksomheten for blinde fram til 1989. Da overtok staten ansvaret for biblioteket, som skiftet navn fra Norges Blindeforbunds lyd- og blindeskriftbibliotek til Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, nåværende Tibi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg