Ceratium horridum
Fureflagellater er encellete organismer som lever i hav og ferskvann. Fureflagellatene utgjør en viktig del av planteplankton i havet. Masseforekomst av fureflagellater kan gi vannet tydelig farge, for eksempel rødt vann.
Kiselalger (arter fra Oslofjorden)

Kiselalger er oftest brunfargede mikroskopiske, encellete alger med en særegen cellevegg av kiselsyre (glass). De kan forekomme fritt i vannmassene eller sitte fast som belegg på for eksempel tang og tare. Kiselalgene på bildet er fra Oslofjorden. De er fotografert i scanning-elektronmikroskop og forstørret cirka 1300 ganger.

Av /KF-arkiv ※.
Volvox
Mikroalgen Volvox, sett i et mikroskop. Dendanner små, hule, kuleformede kolonier, gjerne 0,5 millimeter i diameter, som svømmer omkring i vannet. Hver koloni består av flere tusen enkeltindivider, som er holdt sammen med slim og som hvert har to flageller
Volvox
Av /Shutterstock.

Protister er en samlebetegnelse som brukes om organismer som i hovedsak har én celle som utfører alle oppgaver og hvor denne cellen har cellekjerne. På fagspråk vil man si at protister er encellete, eukaryote organismer. Protistene har ikke felles opphav, og det finnes protister innen dyreriket, soppriket og det gule riket. Blant protistene finner man blant annet kiselalger, fureflagellater, slimsopp, Plasmodium, stråledyr og flimmerdyr.

Faktaboks

Uttale

protister

Også kjent som
Protista, protoktister

Protister finnes i alle typer miljøer: jord, ferskvann, saltvann og som parasitter i andre organismer. Mange spiller en sentral rolle i økosystemene ved å lage organisk materiale fra energi gjennom fotosyntese. Noen kan gi sykdom, som malariaparasitten plasmodium.

Tidligere ble protister klassifisert som et eget rike i biologisk systematikk og dette ble kalt protistriket (Protista). Man trodde at alle protistene hadde samme opphav og utgjorde protistriket (Protista). Moderne molekylære metoder har vist at protistene ikke er en monofyletisk gruppe. Det vil si at gruppen ikke inkluderer alle etterkommere fra én felles stamfar, men i stedet består av organismer fra flere ulike evolusjonære linjer som er spredt over alle de rikene hvor cellene til organismene har cellekjerne.

Det norske ordet «protist» kommer av det latinske ordet «Protozoa» som opprinnelig ble brukt om encellete dyr, men som etter hvert ble utvidet til å omfatte alle encellete eukaryote organismer.

Selv om begrepene protist og protozoer ikke lenger bør brukes formelt, fungerer de fortsatt som uformelle samlebetegnelser for grupper med i hovedsak encellete eukaryote organismer. Protozoer brukes da om de som mangler kloroplaster og ikke kan utføre fotosyntese, mens protist er mer generelt og omfatter alle encellete eukaryoter.

Beskrivelse

Protister utgjør en svært variert gruppe når det kommer til morfologi, økologi og levemåte, og det er derfor vanskelig å gi en generell beskrivelse som gjelder dem alle.

Trekk som man kan finne hos de fleste gruppene med protister er at de i hovedsak består av én enkelt celle som håndterer alle funksjoner, oppgaver som hos flercellede organismer er fordelt på ulike organsystemer med spesialiserte celler. Unntakene er hos noen alger der flercellede former er relativ vanlig. I tillegg er det enkelte livsstadier hos slimsopp og noen slimdyr som innebærer celledifferensiering og arbeidsfordeling mellom forskjellige celler. Dette skjer gjerne i forbindelse med dannelse av sporer og spredningsorgan. F

lere arter med protister kan også danne kolonier der mange like celler er fysisk forbundet enten ved at de henger sammen i selve celleveggen eller at de er tett assosiert i en gelatinøs masse av som består av polysakkarider og proteiner. I slike kolonier opprettholder hvert celleindivid en viss grad av autonomi og fungerer stort sett selvstendig. Dette skiller dem fra ekte flercellete organismer der cellene ofte er spesialiserte og lager organer med bestemte oppgaver. I flercellete organismer er disse organene helt avhengig av hverandre for overlevelse.

Oppbygging

Celleformen hos mange protister er konstant, men kan i enkelte grupper endre seg avhengig av alder og miljøforhold. Individer innen samme art er vanligvis ganske like i størrelse, men det er stor variasjon i størrelse mellom ulike arter. Hos noen arter er individene bare noen få mikrometer store, mens enkelte, som Caulerpa og Acetabularia, kan ha celler som blir opptil 15 cm lange.

De fleste artene mangler en beskyttende struktur, mens enkelte har et ytre skall eller skjelett laget av materialer som silika (for eksempel radiolarier og kiselalger), kalk (kalkflagellater) eller cellulose (fureflagellater). Skallet gir beskyttelse mot predasjon og andre miljøfaktorer, og kan hjelpe til med å holde på symbionter. Enkelte arter av protister kan innkapsle seg ved å danne cyster for å overleve under ugunstige miljøforhold, som tørke eller mangel på næring. Cystene beskytter organismen mot ytre påkjenninger og gjør det samtidig lettere for dem å spre seg til nye områder.

I motsetning til bakterier har encellete eukaryoter en cellekjerne som beskytter og organiserer DNA, samt membranbundne organeller som mitokondrier (til energiomsetning), golgiapparat (til stofftransport og modifikasjon), og endoplasmatisk retikulum (til proteinsyntese og lipidproduksjon). Mange protister har i tillegg spesialiserte strukturer og celleorganer (organeller) som ytterligere tilpasser dem til deres miljøer. Fotosyntetiske protister har kloroplaster, ofte med komplekse evolusjonære opphav fra sekundær eller tertiær endosymbiose. Ferskvannsprotister kan ha kontraktile vakuoler som regulerer vannbalansen. Enkelte, som flimmerdyr, har ekstrusomer, små organeller som frigjør stoffer for forsvar eller fangst av mat. For eksempel skyter trichocyster ut giftnåler som respons på irritasjon.

Formering

Formeringen hos protister skjer hovedsakelig ukjønnet enten som todeling, mangedeling eller knoppskyting.

  • Ved todeling deler en celle seg i to genetisk identiske datterceller
  • Mangedeling innebærer at en celle deler seg i flere datterceller samtidig. Dette siste er vanlig hos parasittiske protister som malaria-parasitten (Plasmodium)
  • Knoppskyting innebærer at en mindre celle (knopp) avsnøres fra en større modercelle

Enkelte protister har kjønnet formering ved dannelse av gameter, der to spesialiserte kjønnsceller smelter sammen til en zygote, eller ved konjugasjon, hvor to individer utveksler genetisk materiale direkte.

Bevegelse

Protister kan bevege seg ved hjelp av svingtråder (flageller), som er lange, piskelignende strukturer som enten driver cellen framover eller får cellen til å rotere for å gi fremdrift. Andre benytter flimmerhår (cilier), som er korte, hårlignende utvekster som slår i koordinerte bevegelser for å skape framdrift eller for å bevege næringspartikler mot cellen. Pseudopodier («falske føtter») er en annen metode, der cellen skyver ut deler av cytoplasmaet for å dra seg selv framover, noe som er typisk for amøber. Mange arter er imidlertid fastsittende enten i deler av livssyklusen eller hele livet.

Levevis

Protister finnes i alle typer miljøer: jord, ferskvann, saltvann og som parasitter i andre organismer.

De spiller en sentral rolle i økosystemene som primærprodusenter; i marine miljøer står de sammen med andre alger for 50-70 prosent av den globale primærproduksjonen av oksygen.

De utgjør grunnlaget for mange næringskjeder ved at de blir spist av større organismer. Heterotrofe protister spiller en viktig rolle i næringskjeden ved å konsumere bakterier, andre protister eller dødt organisk materiale. Som nedbrytere bidrar de til å resirkulere næringsstoffer i økosystemet. Enkelte protister har stor påvirkning på mennesker, for eksempel forårsaker malariaparasitten Plasmodium sykdommer hos mennesker og dyr, mens arter i slekten Phytophthora forårsaker sykdom på potet, eple, pære, tomat og tobakk.

Moderne systematikk

Tidlig på 2000-tallet viste studier av arvematerialet til organismer i protistriket at det ikke er en monofyletisk gruppe – det vil si at medlemmene ikke deler én felles stamfar eksklusivt med hverandre. I stedet fordeler representantene fra protistriket seg over alle store supergruppene innenfor eukaryotene. Den systematiske inndelingen av disse gruppene er fortsatt uklar og mange av dem mangler etablerte norske navn.

Historisk bakgrunn og oppdagelse

Begrepene «Protozoa», «Protista», og «Protoktista» har spilt en sentral rolle i den historiske klassifikasjonen av encellete eukaryote organismer. Termene reflekterer et skiftende syn på disse organismenes biologiske kompleksitet og deres plass i livets tre. Oppdagelsen av protister var nært knyttet til utviklingen av mikroskopet på 1600-tallet. I 1674 beskrev Antonie van Leeuwenhoek for første gang mikroskopiske organismer, inkludert bakterier og protozoer, ved hjelp av sitt egenutviklede mikroskop. Han kalte dem for «animacules» som betyr små dyr. Utover 1800-tallet ble mikroskopene stadig mer sofistikerte, og forskere oppdaget en større diversitet blant encellete organismer enn tidligere antatt.

Protozoa: De første dyrene

Ordet «Protozoa» ble introdusert av den tyske forskeren Georg August Goldfuss i 1818 for å beskrive encellete og enkelt oppbygde organismer. Navnet, avledet fra gresk «proto» (første) og «zoa» (dyr), reflekterte oppfatningen om at disse organismene representerte urdyret, stamfaren til alle nålevende dyr. Protozoene ble definert som heterotrofe, bevegelsesdyktige organismer som levde i fuktige miljøer og inkluderte grupper som amøber, flagellater, flimmerdyr og sporedyr. De ble klassifisert som dyr på grunn måten de beveget seg på og at de livnærte seg ved predasjon, som ble sett på som karakteristisk for dyreliv.

Protista: Et nytt rike for encellete eukaryoter

I 1866 foreslo Ernst Haeckel begrepet «Protista» for å opprette et eget biologisk rike for encellete eukaryote organismer. Dette kom som et resultat av at man så at et stort antall mikroskopiske livsformer som ikke passet inn i de tradisjonelle rikene for planter, dyr eller sopp. Protista ble dermed en bredere kategori som inkluderte både autotrofe og heterotrofe organismer, som alger og protozoer. Inndelingen oppstod som følge av et behov for å klassifisere organismer basert på cellestruktur og ernæringsmetoder, snarere enn kun deres makroskopiske og morfologiske trekk.

Protoktista

«Protoktista» ble foreslått av den britiske biologen John Hogg omtrent samtidig med at Heackel foreslo Protista, men Protoktista fikk aldri samme aksept eller utbredelse. Termen har hovedsakelig vært benyttet i visse taksonomiske systemer for å understreke organismenes primitive eller tidlige evolusjonære trekk. I moderne biologi er «Protoktista» stort sett forlatt til fordel for «Protista» og nyere klassifikasjoner.

Oppløsningen av Protista

Protistriket fungerte lenge som en oppsamlingsgruppe for de organismene som ikke passet inn i de tradisjonelle rikene for planter, dyr eller sopp. Men det var først med utviklingen av molekylære metoder for å analysere arvematerialet at forskere kunne begynne å kartlegge det eksakte slektskapsforholdet mellom ulike grupper av protister, og hvordan de er relatert til andre eukaryote grupper. Molekylære metoder for å studere arvematerialet, har vist seg å være avgjørende for å fastslå slektskapsforhold mellom organismer, både for protister og for flercellede organismer.

Men før utviklingen av avanserte genetiske verktøy var forskning på protister begrenset, siden mengden genetisk materiale som er mulig å hente ut av en enkelt celle er veldig liten (det måles i picogram, eller en milliontedel av et milligram). Nyere fylogenetiske studier har vist at protistriket er polyfyletisk, men siden det ikke er entydig hvordan inndelingen bør være ennå er det mange systemer som bruker den gamle inndelingen i påvente av et klart resultat for ny klassifisering. Artsdatabanken bruker for eksempel fortsatt inndeling i protistriket i tillegg til dyreriket, planteriket og soppriket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg