Prikkperikum på Søndre Sandøy, Hvaler.

Prikkperikum er en flerårig urt i perikumfamilien. Den har vært brukt til farging, i matlaging og som smakstilsetning i øl og brennevin. Prikkperikum er en medisinplante som brukes ved lettere depresjon.

Faktaboks

Også kjent som

johannesurt (svensk)

Vitenskapelig navn
Hypericum perforatum
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Den er 20–80 centimeter høy og har rund stengel. Bladene er eggrunde og har oljekjertler som vises som gjennomskinnelige prikker. Blomstene er gule.

Utbredelse

Prikkperium vokser på berg og tørr bakke og er hjemmehørende i Eurasia og Nordvest-Afrika. Planten er også viltvoksende i Norge nordover til Nordland.

Bruk

Tørkede blomster og blader brukes i matlaging. Smaken er stram og bitter.

Prikkperikum har av og til blitt brukt til å krydre fisk , men er først og fremst kjent som krydder i brennevin . Urten gir både farge og bitter smak til drammen . Den har også blitt brukt som tilsetningsstoff i øl , før humle ble vanlig her i landet. Bladene kan også benyttes til urtete. Av planten utvinnes aromatisk olje.

Farging

Urten inneholder et blodrødt fargestoff, hypericin, som gir fin farge på urtedrammen. Planten blir også brukt til farging av garn og tekstiler. Denne fargen er opphav til mange av navnene på planten, som for eksempel kristiblodsdråpe og manneblod.

Navnet johannesurt

Prikkperikum kalles ofte også i Norge for johannesurt, som er det svenske navnet på planten. Navnet johannesurt er knyttet til døperen Johannes da døperens blod er assosiert med det røde fargestoffet i perikum. Et gammelt sagn sier at prikkperikum vokste opp der døperen Johannes ble halshugget, derav navnet johannesurt. En annen forklaring er at planten blomstrer rundt sankthans, døperens fødselsdag.

Naturmedisin

Innen naturmedisinen har planten i dag fått fornyet interesse. Prikkperikum er en medisinplante som brukes ved lettere depresjon, i folkemedisinen er den kjent som et universalmiddel.

Det advares mot å kombinere den med andre medisiner som da kan miste sin virkning; dette gjelder blant annet p-piller. Prikkperikum anbefales ikke for gravide, ammende og barn og unge under 18 år grunnet mangel på studier som bekrefter at planten er trygg å bruke for disse gruppene.

Historie

Prikkperikum er kjent fra gammelt av, både som medisinplante og magisk urt. Ifølge gammel overtro skulle planten beskytte mot onde ånder, tiltrekke seg kjærlighet og gjøre soldater usynlige. Perikumbrennevin fantes i mange husapotek fram til 1900-tallet, og ble nærmest ansett som et universalmiddel. Den ble brukt mot blant annet depresjon, fordøyelsesproblemer, urinveisinfeksjon og kvinnesykdommer. Olje fra planten ble brukt som sårmiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Hypericum perforatum
Artsdatabanken-ID
102626
GBIF-ID
3189486

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg