Petrokjemi er et fagområde innen kjemisk industri der kjemiske produkter fremstilles av råolje og naturgass (petroleum). I den petrokjemiske industri produseres råstoffer for en rekke viktige produkter som plast, syntetisk gummi, syntetiske fibrer, maling, lakk, frostvæske og vaskemidler. Ca. 90 % av de utgangsstoffer som brukes til fremstilling av organisk-kjemiske produkter, er basert på olje og gass.
Ca. 4 % av verdens samlede produksjon av olje og gass går til petrokjemisk industri. Resten brukes i energisammenheng (varmekraft/elektrisk strøm, bensin, diesel, flydrivstoff, fyringsolje m.m.). Petrokjemisk virksomhet av noe omfang kom i gang i USA under og like etter den annen verdenskrig, i Europa og Japan fra omkring 1950. Petrokjemi har spilt en betydelig rolle for industriutviklingen i Norge siden 1950-årene.
Vanligvis mener man med petrokjemi fremstilling og videreforedling av petrokjemiske primærprodukter. De viktigste primærproduktene er 1) lavere olefiner (systematisk navn alkener) som etylen (systematisk navn eten), propylen (systematisk navn propen), butener og butadien, 2) aromater, særlig benzen, toluen og xylener, 3) syntesegass-komponentene karbonmonoksid og hydrogen, og 4) ammoniakk, som noen steder blir betraktet som primærprodukt. Primærproduktene, sammen med foredlingsproduktene, blir gjerne betegnet som petrokjemikalier.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.