Skinn til klær har i samisk tradisjon vært det vanligste både til vinter- og sommerplagg. Samene har brukt skinn som hovedmateriale mye lenger inn i vår tid enn andre folk ellers har gjort i Norge. Det finnes flere betegnelser for skinnplagg som har vært brukt eller fortsatt er i bruk. Derfor finnes det flere plagg utviklet av skinn og tilpasset for de klimatiske forholdene i de arktiske strøkene.
Det enkleste snittet på pesken består av to skinn som er sydd sammen over skuldrene, og i midten er det gjort hull for hodet. Dette snittet kan også være forløperen til čehporas/njálfáhtta, en «skinnponcho» som ble brukt på reiser.
Pelsen har samme snitt som kofta. Pelsen taes av og på ved hjelp av en splitt i halsåpningen. At pelsen ikke har åpning foran, gjør at dette plagget holder ekstra godt på varmen.
Beaska (pels eller pesk) er enten hverdagspels eller finpels og syes av hvitt eller svart reinkalvskinn. Ved kysten og på sjøen var det vanlig å bruke fåreskinnspels.
Muodda (hverdagspels) betegner en brukspesk sydd av vanlig reinkalvskinn og brukes til hverdags.
Idjagozan (gjeterpels) er av tykkhåret vinterpelsskinn ble gjerne også brukt som ytterpels i ekstrem kulde.
Dorka (innerpels) har håret vendt innover og er gjerne sydd av spesielt mykt skinn som nærmest er dunet, gjerne skinn fra halvt år gamle reinkalver. Ved kysten ble det også brukt innerpels av fåreskinn.
Čearpmatnah-beaska/muodda er sydd av toårig reinskinn.
På skitnamuodda (velbrukt skinn«kofte») er alt håret falt av, eller den er sydd av nappaskinn med kjøttsiden ut.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.