Parallellprosessering er å utføre en større databehandlingsoppgave ved å dele den opp i mindre deler som kan utføres samtidig (parallelt) på flere beregningsenheter eller prosessorer. Dette gjør det mulig å løse oppgaven vesentlig raskere enn ved å kjøre den serielt gjennom én og samme beregningsenhet.

Faktaboks

Uttale
parallˈellprosessering
Også kjent som

Parallel Processing /Parallel Computing

Parallellprosessering brukes om to svært forskjellige forhold. Det ene er på stormaskiner og superdatamaskiner med opptil mange tusen prosessorer (datakjerner), som settes sammen fysisk og logisk slik at så mange som mulig kan arbeide parallelt for å gjennomføre større sammensatte beregninger på kortest mulig tid. Disse faller ofte inn under høyytelsesberegninger (HPC).

Det andre er på databrikkene og/eller prosessorene på både PC-er og servere siden 2000-tallet. Disse har nå flere beregningskjerner (cores) og/eller vektorenheter som gjør at man kan bryte opp innkommende instruksjoner og data i flere parallelle strømmer eller tråder, og gjennomføre flere interne utregninger samtidig.

Hvorfor parallellprosessering

Rundt år 2005 var det ikke lenger mulig å øke ytelsene til databrikkene ved å øke klokkefrekvensen på databrikkene siden da de ble for varme til å kunne kjøles effektivt. Mye av den ytelsesøkningen man har opplevd i prosessorer siden da har derfor kommet av at databrikkene/prosessorene nå har flere datakjerner og vektorenheter som muliggjør parallell prosessering.

Parallellprosessering har derfor vært gjenstand for stor oppmerksomhet blant datamaskinkonstruktører verden over, og det er utviklet mange arkitekturer for superdatamaskiner med utgangspunkt i både standardprosessorer og spesialiserte prosessorer.

Siden midten av 2000-tallet inkluderer de mest parallelle systemene ofte akseleratorer, som på grafikkort med grafikkprosessorer (GPUer) med flere tusen eller titusener av datakjerner, muliggjør parallellprosessering.

Parallellprosessering må ikke forveksles med fleroppgavekjøring og flerprosessering. Fleroppgavekjøring er kjøring av flere oppgaver samtidig på én og samme prosessor, noe som gjøres mulig gjennom såkalt tidsdeling (engelsk timesharing). Under flerprosessering fordeles mange oppgaver på flere tilgjengelige prosessorer, men ingen av oppgavene kjører på mer enn én prosessor av gangen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg