Ortografi betyr rettskriving eller stavemåte og er et sett av skriftspråklige normer som gjelder for et skriftspråk. Ortografi er en av fem hovedkomponenter i det grammatiske systemet. De fire andre er fonologi, morfologi, syntaks og semantikk. Ortografi har blant annet å gjøre med hvilket alfabet vi bruker, hvilke regler som gjelder for veksling mellom ulike varianter av bokstavene (for eksempel mellom store og små bokstaver) og hvordan språklyder uttrykkes med bokstaver. For eksempel kan den norske sj-lyden skrives på ulike vis i ord som skjorte, ski og sjelden. Ulike språk håndterer lånord ulikt, og en fremmed språklyd som den arabiske uvulare konsonanten [q] er normert med bokstaven k i norsk, som i nikab, mens på engelsk skrives den med q (niqab).

Faktaboks

Uttale

ortografi

Etymologi
via fransk orthographie, av latin orthographia, fra gresk orthografia, sammensatt av orthos ‘rett, riktig’ og -grafi, fra gresk grafia, avledet av grafein ‘skrive’

Det er stor variasjon i hvem som fastsetter rettskrivingen i ulike språk. I Norge er det Språkrådet som fastsetter rettskrivingen for både bokmål og nynorsk. I de andre nordiske landene finnes tilsvarende organisasjoner. Ordboksforlag bidrar til å fastsette rettskriving for mange språk, for eksempel engelsk. I det tyske språkområdet fastsettes rettskrivingen i samarbeid mellom ulike institusjoner, institutter og forlag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg