Orgelkoral er en bearbeidelse for orgel over en koral, ofte i en flerstemmig teknikk. En orgelkoral er normalt lengre enn et koralforspill.

Terminologi og funksjon

Mens hele melodien er bearbeidet i en orgelkoral, er bare én eller et par fraser bearbeidet i et koralforspill. Terminologien er likevel flytende, og blant andre Dietrich Buxtehudes (1637–1707) koralforspill hører hjemme i sjangeren orgelkoral. Et koralforspill fungerer som introduksjon til en menighetssalme i gudstjenesten, mens en orgelkoral har en mer selvstendig status som musikkverk og fremføres i både konsert- og gudstjenestesammenheng.

Form

Melodien i en orgelkoral kalles cantus firmus og legges gjerne i sopranen, tenoren eller bassen. Det er vanlig at en og en frase av cantus firmus forberedes i de øvrige stemmene, såkalt forimitasjon, slik at frasene skilles fra hverandre ved mellomspill. Satsen vil da variere fra enstemmig til flerstemmig flere ganger i løpet av komposisjonen. En friere bearbeidelse kan benevnes koralimprovisasjon, mens en koralfantasi er et større verk bestående av flere avsnitt. En koralpartita er et variasjonsverk over en koral der den enkelte variasjon kan ligne mye på en orgelkoral, men der de imiterende mellomspillene gjerne mangler.

Repertoar

Repertoaret av orgelkoraler er meget stort og har særlig vært dyrket i den tysk-lutherske tradisjonen. Viktige komponister på feltet er:

Av norske komponister må disse nevnes:

Viktige samlinger av orgelkoraler er:

  • Karl Straube: Choralvorspiele alter Meister (Edition Peters, Leipzig 1907)
  • Mogens Wöldike: Orgelkoraler til kirkeåret (Edition Wilhelm Hansen 1970)
  • Rolf Karlsen og Ludvig Nielsen: Pro organo bind 1–5 (Edition Lyche 1951–58)
  • Ludvig Nielsen: 150 enkle og lette orgelkoraler (Edition Lyche 1989)
  • Ludvig Nielsen: 100 enkle og lette orgelkoraler (Edition Lyche 1991)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hamnes, David Scott: In service to the Church: The Neue Sachlichkeit and the organ chorale prelude in Norway: a study of Pro Organo (1951-58) by Rolf Karlsen and Ludvig Nielsen (NTNU-trykk, Trondheim 2011)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg