Veiskilt skrevet på engelsk og arabisk, samt nubisk hvor det er brukt både det middelalderske alfabetet og arabiske skrifttegn. Skiltet er laget av den greske-norske arkeologiske ekspedisjonen på øyen Sai i Nord-Sudan. Foto: Aleksandros Tsakos.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nubisk er språk i familien nilo-saharaspråk. Nubisk blir i dag snakket av nubiere som bor i Nubia i dagens Sør-Egypt og Nord-Sudan, samt av andre etniske minoriteter i Darfur og Kordofan i Vest-Sudan.

Undergrupper er nobiin og kenzi-dongolawi langs Nilen, samt fjellnubisk i Nubafjellene i Kordofan. I Darfur snakkes midob fremdeles, mens birgid ikke er registrert etter 1980-tallet.

Gammelnubisk er den skriftlige formen av middelaldersk nubisk. Minst tre varianter er kjent: én som ligner mest til dagens nobiin og er grunnlag for den skriftlige formen; én som har felles trekk med dagens dongolawi-dialekt (kalt «andaandi» av selve Danagla-folket) og har sannsynligvis opphav i Makuria; og én som hevdes å ha vært i brukt i områdene rundt dagens Khartoum, i det som var det kristne kongedømmet Alwa i middelalderen. Gammelnubisk ble skrevet med et eget alfabet som bygget på både det koptiske og det meroitiske alfabetet.

I dag blir nubisk sjeldent brukt skriftlig, og det har en svak stilling i de arabiske dominerte språkområdene i Sør-Egypt og Nord-Sudan. I privat skrift blir nubisk hovedsakelig skrevet med det arabiske alfabetet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg