Norsk tegnspråk er språket til døve mennesker i Norge. Det er et tegnspråk og uttrykkes ved bevegelser i hendene og ansiktet, og oppfattes gjennom synet. Norsk tegnspråk er et naturlig språk. Det vil si at det har oppstått spontant på bakgrunn av menneskers omgang med hverandre, og det har dialekter og sosiolekter. Det er rundt 5000 døve mennesker i Norge, og rundt 16 000–20 000 mennesker snakker norsk tegnspråk daglig.
I språkmeldinga og språklova har norsk tegnspråk tidligere vært omtalt som en del av norsk kulturarv. Fra 2022 slår språklova fast at norsk tegnspråk er det nasjonale tegnspråket.
Norsk tegnspråk har en dokumentert historie fra 1815 og ble snakket i skoler for døve barn og unge fra 1825. Norsk tegnspråk har fellestrekk med dansk tegnspråk, med en linje tilbake til fransk tegnspråk.
I norsk tegnspråk kan mye uttrykkes samtidig. Tegnrekkefølgen er svært forskjellig fra ordrekkefølgen i norsk talespråk. Det er mulig å si to tegn samtidig, ett i hver hånd, mens ansiktet brukes for å uttrykke en tredje mening. Retningen i tegn og hvordan den som snakker, organiserer tegnene foran seg, kan være en viktig del av budskapet. De to språkene har lite til felles annet enn at de snakkes i Norge.
Norsk tegnspråk ivaretas av Norges Døveforbund og Forening for norsk tegnspråk (FONTS). Språkrådet har en konsulent for norsk tegnspråk.
Norsk tegnspråk er et fag i grunnskolen og i videregående skole. I høyere utdanning er tegnspråk fag ved NTNU, Høgskulen på Vestlandet og OsloMet – storbyuniversitetet. Studiestedene tilbyr årsenheter i norsk tegnspråk og bachelorgrad i tolking.
- Les mer om språk i Norge
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.