Arkeologiske funn er viktige kilder til kunnskap om den norrøne religionen. De viktigste er graver, spor etter bygninger og andre gjenstander tolket som brukt i religiøse sammenhenger, runesinskripsjoner og billedsteiner.
Perioden strekker seg over et langt tidsrom, og kildene fra den eldste tiden er sparsomme og utfordrende å tolke. Kildematerialet om religionen i eldre steinalder (tiden før cirka 3000 fvt.) er svært magert. Fra yngre steinalder 3000–1500 fvt. finnes det noen flere spor, blant annet graver som viser at menneskene har praktisert forskjellige skikker i forbindelse med døden. Fra denne tiden og fra bronsealderen (1500–500 fvt.) finnes dessuten helleristninger med figurer som ofte har vært tolket som uttrykk for riter i forbindelse med jakt og fruktbarhetskult.
Fra vår tidsregnings begynnelse til cirka år 400 evt. blir forbindelsene mellom germanerne og Romerriket tettere. Vi får nå enkelte opplysninger om germanernes religion hos romerske forfattere, først og fremst i Tacitus' verk Germania, cirka år 100 evt. Her skildrer Tacitus levesettet til de ulike germanske stammene, også i Norden, og gir oss verdifulle glimt av den norrøne religionen.
Fra eldre jernalder, cirka 500 fvt.–1050 evt., blir kildene til den norrøne religionen rikere. Det er gjort flere funn av graver, spor etter boplasser og andre gjenstander, og det finnes flere skriftlige kilder som gir et bilde av religionen på denne tiden. Noen kilder er skrevet i samtiden av personer fra andre kulturer som observerte nordboerne, og noen er skrevet etter at kristendommen var etablert. Fra 1100-tallet og senere finnes en rik litteratur, som blant annet inneholder sagaer, skaldedikt og eddadikt.
Stedsnavn og personnavn er et annet kildemateriale som gir kunnskap om norrøn religion. Det finnes en mengde norrøne personnavn sammensatt med Þor- som Þórólfr, Þorsteinn, Þórbjǫrg og så videre. Ikke minst finnes fortsatt stedsnavnene, både de som har et gudenavn til forledd, som Torshov (Þórs-hof), Onsøy (Ódins-ey), Odense (Óðins-ví), Norderhov (Njarðar-hof), Frösön (Freys-ey), og andre gårds- og bygdenavn som Horg (Hǫrgr), Hov, Hove (Hof), Hovstad (Hofsstaðir) og Helgafell, tolket som «Det hellige fjellet». Navnene viser at disse stedene har hatt en tilknytting til utøvelse av norrøn religion.
Kommentarer (4)
skrev Tor Arnesen
I artikkelen om «Nordisk religion» blir religionene før kristentid omtalt som «hendeske». Dette er gjennomgående i artikkelen. Det er mulig det er en riktig betegnelse, men jeg stusset litt når jeg søkte opp definisjonen på «Hendenskap».
I SNL er definisjonen slik:
«Hedenskap, paganisme, nedsettende betegnelse om alle religioner utenom jødedom og kristendom eller om naturreligioner. Til dels er det også brukt om en gudløs, ateistisk innstilling».
Slik jeg ser det omtaler dermed artikkelforfatteren Åsatroen m.fl. nedsettende, og bygger på en måte opp under at den «nye» religionen er mer riktig og mer høyverdig. Det som skjedde ved innføringen og videre de neste 100-årene med kristendommen er nok den mest grufulle og barbariske periode i Norden.
Hverdagslivet under Vikingtiden var ut ifra det lille vi kjenner til langt mer raus, inkluderende, og fredfull enn det livet som kom etter. Litt satt på spissen: Mer sivilisert.
Det var bl.a under Vikingtiden at rettssystemet vi har i dag fikk sin første form. Den ble så å si knust av presteskapet som overtok.
Mvh
Tor Arnesen
Skien
E-post: [email protected]
svarte Ellen Marie Næss
Hei
Takk for godt innspill. Jeg er helt enig med deg i at betegnelsen hedensk er uheldig å bruke for å beskrive trosforestillinger og religion i denne sammenhengen, norrøn religion er et bedre begrep. Artikkelen skal bli endret med det første.
skrev Mats Jørgen Skaslien
Hei,
Hvis jeg tolker religionshistorien rett stammer den norrøne mytologien fra den germanske. Hvor stammer den germanske mytologien fra?
I artikkelen beskrives det at "Allerede i Tacitus' tid hadde man begynt å identifisere bestemte germanske guder med tilsvarende romerske". Betyr det at romerne her bruker sin egen religion, stammet fra grekernes, for å tolke den germanske? Eller betyr dette at de i prinsippet tilber samme guder med forskjellige "oversettelser"? Har så germansk mytologi en stamfar i gresk mytologi, eller en enda tidligere religion?
Takk for svar.
svarte Ellen Marie Næss
Hei
Spørsmålet ditt er veldig interessant, men det fragmenterte kildegrunnlaget gjør det også komplisert. Tacitus forsøkte å forklare den germanske mytologien ut i fra det han kjente fra sin egen kultur og som han visste leserne ville kjenne til. Så teksten er tydelig preget av Tacitus egen kultur. Likevel har det nok spilt en stor rolle at germanerne hadde kontakt med mange ulike folkeslag og blitt påvirket av dem. Så selv om det er vanskelig å si at den germanske mytologien hadde en direkte stamfar i gresk mytologi så har det har vært en påvirkning.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.